160565
15:45 25.032024

Греко-католики та римо-католики Перечина відзначили Вхід Господній до Єрусалиму та освятили вербу

Життя 1508

Вчора, 24 березня, греко-католики та римо-католики Перечина відзначили вхід Господній до Єрусалиму – велике християнське свято в останню неділю перед Великоднем.

Його виникненню послужила біблійна історія в’їзду Ісуса до Єрусалиму на ослові. Люди встеляли Йому шлях пальмовим гіллям, тим самим вітаючи Спасителя. Донині збереглася в Єрусалимі «Пальмова вулиця», названа на честь даної події. В Україні та в країнах, де пальма нетипова рослина, свято має народну назву – Вербна неділя.

Для закарпатців ця неділя є Вербною, Цвітною або ж Шутковою. Люди несуть до храмів гілочки верби (ще кажуть «котики», «мицьки», «шутка», «вайі»). Після Служби Божої священики проводять обряд освячення.

Зауважу, що римо-католики Перечина дотримувалися григоріанського календаря і раніше, а греко-католики перейшли на григоріанський календар торік, як і Мукачівська греко-католицька єпархія.

В церкві та на подвір’ї греко-католицького храму Миколая Чудотворця зібралося сотні вірян. На святкове богослужіння деякі прийшли цілими родинами з маленькими дітками.

– Ми щороку йдемо до церкви освячувати вербу з дітьми та онуками. Кожному формуємо букетик із мицьок. Оздоблюємо різнокольоровими стрічками. Для нас це вже стало доброю традицією. Освячені мицьки зберігаємо весь рік за іконою та у вазі, – розповіла пані Марія.

Дехто приніс для освячення вербові гілки, а дехто зробив з них букети, оздобивши гілочками самшиту, стрічками, сухоцвітами. Дехто урізноманітнив гілочками форзиції, квітами нарцисів, декорував штучними квітами.

Після Святкової Літургії сповідальники отримали святе причастя. Потім відбувся хресний хід довкола церкви із зеленими павісами. Під час нього отець Мирослав покадив галузки вірників і провів обряд освячення.

Прихожанки повели розмову, що цьогоріч весна прийшла рано, наразі все зазеленіло, верба розпустилася.

– Ще три тижні тому наламала гілок і поставила у комору, де прохолодно. А яка верба буде через п’ять тижнів, коли Вербну неділю відзначатимуть християни інших конфесій? – задалась питанням сивочола тендітна жінка.

– Як кажуть на Закарпатті, до всього треба готуватися заздалегідь. Думаю, люди наламали галузки і поставили в прохолодне місце, як зробили це і Ви, – поміркувала її сусідка у зеленій хустці.

Вважається, що мицька має магічну силу і захищає хату та обійстя від грому й пожежі.

Освячену вербу закарпатські господині ставлять на тісто для пасок, щоб файно виросло.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Всі новини