159299
15:55 22.022024

Попри закони природи: у Хусті зацвіла сакура

Життя 2580

Про Мукачівську «шалену» сакуру відомо вже всій Україні. Дерево цвіте всупереч усім законам природи – декілька разів на рік і майже при цьому щозими.

А 21 лютого світлинами своєї японської вишні, яка порадувала ніжним і ще несмілим цвітінням поділилася з «Карпатським об’єктивом» хустянка Оксана Кадар. За словами жінки, дерево попри не дуже теплу погоду, почало цвісти ще декілька днів тому.

«Спочатку числа 18-го я побачили 3 рожеві бутони на одній із гілок. Було сонячно, тепло, але це ж далеко не середина весни. Я думала, що невдовзі цвіт опаде, бо ще ж не пора для того, аби чепуритися у рожеві наряди. Про дерево почала й трохи хвилюватися, чи не буде з ним проблем у майбутньому… Справа в тому, що декілька років тому у мене у квітні після заморозків загинув персик. Він зацвів і температура повітря різко опустилася до мінус 3. Але я багато разів чула про мукачівську японську вишню, тож маю сподівання, що і з моєю все буде гаразд», – зізналася вона.

Жінка зізнається, що до неї додому поглянути на сакуру приходять сусіди і всі дивуються, як таке може бути.

«Я живу на околиці міста, але місцевість поруч забудована, тому сильного вітру немає. Можливо, це створює для дерева певний тепловий вакуум. Самих квіток небагато, штук 5, але бутонів трохи більше. Самій сакурі 6 років. Я купила її у Виногорадові. Люди, які бачать цвіт, не приховують подиву, запитують, чи раніше таке вже в мене було. Ні. Цьогоріч – вперше!», – переконує хустянка.

Біологиня Олена Світлик зауважує, що цвітіння взимку плодових дерев є небажаним і може призвести до їхньої загибелі.

«На все, як кажуть, повинен бути свій час. Для цвітіння рослин також. Загалом для плодових культур таке явище може бути дуже шкідливим. Дерево може цілковито відмерти. Адже ще точно морози будуть, попереду непередбачуваний березень. Проте, як показує досвід, мукачівська сакура, яка вперше не в сезон зацвіла у 2014 році, досі жива і продовжує радувати рожевими бутонами. Звісно, це дивує, з одного боку, але вселяє надію – з іншого. Природа мудра і її закони іноді можуть не вписуватися у звичні для нас закони та наше розуміння того, що відбувається довкола. У дерев також бувають індивідуальні біоритми і причиною аномалії може служити те, на мою думку, що минулої весни не всі бруньки встигли розпуститися і запилитися за допомогою комах», – запевнила фахівчиня.

Варто додати, що в ці дні у різних куточках області справді фіксували прокидання комах. У соцмережах навіть можна було побачити фото з різних районів Закарпаття із бджолами. Тож, ймовірно, те, що вони активувалися, стало однією з причин цвітіння хустської сакури. Хоча, скоріш за все, точного пояснення місцевим феноменам із наукової точки зору дати не зможе жоден спеціаліст.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини