158730
09:58 9.022024

У Довжанській громаді відбулася робоча зустріч щодо локалізації Резолюції РБ ООН 1325

Життя 865

За ініціативи Департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОВА відбулася робоча зустріч щодо локалізації Резолюції РБ ООН 1325 з представниками органів місцевого самоврядування різних структурних підрозділів Довжанської сільської ради.

Оксана Пагулич і радниця голови Закарпатської облдержадміністрації з гендерних питань, голова секретаріату Коаліції 1325-Закарпаття Маріанна Колодій.

Вони розповіли про особливості впровадження державної гендерної політики у Закарпатській області, реалізацію обласного плану з виконання Резолюції РБ ООН 1325 «Жінки, мир безпека» на період до 2025 року, основні напрямки діяльності Коаліції 1325-Закарпаття та основні нормативно-правові документи, що регламентують забезпечення гендерної рівності в Україні.

Головін принципи Резолюції 1325 включають:

Питання участі. Участь жінок в усіх аспектах мирного процесу: Резолюція закликає до забезпечення активної участі жінок у всіх рівнях прийняття рішень стосовно урегулювання конфліктів та побудови миру.

Питання захисту. Резолюція підкреслює потребу захисту жінок і дівчат від гендерного насильства під час конфліктів та після їх завершення.

Питання запобігання війни або воєнних конфліктів.

Встановлення миру. Відновлення. Розробка програм навчання та інформаційних кампаній, спрямованих на підвищення свідомості щодо гендерних питань та ролі жінок у миробудуванні.

«Жінки, мир, безпека» – це людино орієнтована програма, яка готує цивільне населення до викликів війни й післявоєнного стану, стосується викликів безпеки – психологічних, фізичних, економічних, соціальних, освітніх та ін..

Як зазначила Оксана Пагулич, за даними Радбезу ООН, результатом цілеспрямованого включення жінок у мирні перемовини стає тривалий сталий мир, тож для нас також важливо на місцевому рівні ширше залучати жінок до відновлення країни, врегулювання конфліктів і відбудови мирного життя.

«Післявоєнне відновлення – довгий шлях і нам потрібно мінімізувати ті ризики, з якими може стикнутися кожна громада. Розробка локального плану 1325 допоможе визначити реальні виклики на які необхідно реагувати та план дій з їх реалізації. Це має бути для людей і про людей», – наголосила Маріанна Колодій.

Своєю чергою, голова Довжанської ТГ Віктор Симканич, зазначив, що план дій цивільного населення в умовах воєнного стану є одним із приорітетних напрямків для відновлення громади і країни в цілому.

Така робоча зустріч може сприяти ефективному впровадженню принципів резолюції на місцевому рівні та створити базу для покращення рівня участі жінок та врахування гендерних аспектів у різних аспектах життя громади.

Про це повідомляє Довжанська територіальна громада.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах