158410
11:49 31.012024

Сучасна велодоріжка об’єднала два пункти перетину кордону на Закарпатті

Життя 3791

У Петерфолво у рамках проекту «МОBI» у співпраці із Службою відновлення та розвитку інфраструктури в Закарпатській області побудували велосипедну доріжку, яка проходить уздовж села і має дві функції: логістичну та туристичну. Облаштування завершили наприкінці минулого року. Велодоріжка стала одним з багатьох практичних досягнень транскордонної співпраці у рамках проекту, який об’єднав Україну, Угорщину, Словаччину та Румунію.

«Реконструкція велосипедної доріжки охопила 4,350 км на ділянці автодороги Тисобийкень-Пийтерфолво. Саме цю ділянку дороги обрали, щоб сприяти розвитку туристичної інфраструктури для відвідувачів, які подорожують з Угорщини через контрольно-пропускний пункт між Угорщиною та Україною «Тісабеч (Угорщина)-Вилок (Україна)». Доріжка веде аж до пункту перетину кордону «Велика Паладь (Україна)-Кішпаладь (Угорщина)», – розповідає Наталія Носа, керівниця Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку. – Результат такої інфраструктурної складової – не тільки якісне сполучення між населеними пунктами, але й пожвавлення економічної активності, включаючи збільшення кількості подорожуючих відвідувачів у середньостроковому та довгостроковому періодах».

При облаштуванні доріжки дотримані вимоги щодо забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення. На початку облаштовано тротуари, при перетині з’їздів та в місцях пішохідних переходів передбачено встановлення тактильної плитки для забезпечення можливості пересування маломобільних груп населення.

Реконструкція велодоріжки як зразок транскордонної мобільності – одне з практичних досягнень співпраці фахівців у транскордонному проекті України, Угорщини, Словаччини та Румунії. Також експерти працювали на технічною документацією. «Розроблено 6 техніко-економічних обґрунтувань на будівництво, реконструкції та розбудови транспортних мереж та локацій, які мають транскордонний характер та потребують узгодження по іншу сторону кордону, – пояснює Наталія Носа. – Що стосується української частини, то визначено перспективи будівництва під’їзної дороги до перспективного КПП на українсько – угорському кордоні «Дийда – Берегдароц» до магістральної дороги М-25 Мукачево – м.Берегово – КПП «Лужанка» протяжністю 10 км з об’їздом у с.Гать двома дорожніми розв’язками в різних рівнях та п’яти мостових переходів. У рамках ТЕО визначено можливості влаштування під’їзної дороги до перспективного автомобільного пункту пропуску на українсько-словацькому кордоні «Соломоново-Чієрна» загальною протяжністю 4 км., та з’єднання його з магістральною автомобільною дорогою М-06 Київ-Чоп».

У Словаччині фахівці підготували техніко-економічне обґрунтування велосипедного сполучення Вельке Слеменце у напрямку державного кордону SK/UA – Чієрна над Тісоу, до залізничної станціі, та пішохідний міст через річку Латориця. А також розробили спрощену документацію для впровадження та будівництва велосипедних доріжок у транскордонних районах Медзібодрожіє and Поужіє у напрямку України. В Угорщині працювали над техніко-економічним обґрунтуванням розвитку транскордонної мобільності на перехресті Берегдароц траси М3.

«Метою проекту ”MOBI” є створення стійкої платформи для ефективної транскордонної мобільності людей та товарів шляхом вдосконалення транспортної та прикордонної інфраструктури, посилення співпраці між органами самоврядування та професійними організаціями, діяльність яких впливає на розвиток транспортних сполучень у прикордонних регіонах України, Угорщини, Словаччини та Румунії. Протягом тривалого періоду, починаючи з березня 2020 року, партнери проекту працювали над спільним Планом мобільності, який став синергетичним документом та включив у себе регіональні плани кожного прикордонного регіону, спрямовані на покращення залізничних, дорожніх, велосипедних, водних та авіаційних сполучень, а також на вдосконалення роботи пунктів перетину кордону», – прокоментувала Наталія Носа. А на фінальній конференції прийняли Ужгородську Декларацію Цільової Групи АЄПР з зовнішніх кордонів. Цей документ передбачає надання додаткової підтримки існуючим єврорегіонам за допомогою програм Interreg для інтеграції України в ЄС. Напрацювання під час проекту увійшли також до стратегічних документів кількох областей України. Серед експертів проекту був і Зиновій Бройдерадник голови Чернівецької облдержадміністрації, директор ДНТЦ «Екоресурс», кандидат технічних наук. За його словами результати експертиз по проєкту MOBI включені у розробку стратегічного транскордонного розвитку транспортної інфраструктури через міжнародні пункти пропуску на українсько-румунському кордоні

Транскордонний проект “MOBI” «Сучасна прикордонна інфраструктура – успішний Карпатський регіон» Проект “MOBI” виконувався за фінансової підтримки Програми ENI СВС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини