158372
15:52 30.012024

У Мукачеві відкрилася виставка художника Яноша Рейті

Життя 2207

Закарпатський живописець, графік, ілюстратор, дизайнер Янош Рейті 18 січня відзначив своє 75-річчя. З цієї нагоди 29 січня в стінах Угорського дому ім. Мігая Мункачі відкрили виставку творів митця.

Директор угорського дому Йосип Торпої на відкритті зазначив, що Янош Рейті – легендарна постать серед закарпатських художників, який отримав уже чи не всі мистецькі відзнаки. А завдяки ілюстраціям до дитячих книжок ім’я художника знайоме і серед дітей.

Янош Рейті народився в Іршаві, але наразі живе в Ужгороді. Водночас зізнається, що має чимало  теплих спогадів, пов’язаних і з Мукачевом, адже часто проводив свої канікули у своєї тітки на околиці міста.

Художник протягом 1965 – 1969 років навчався в Ужгородському художньому училищі, його майстрами були Вілмош Берец і Шандор Петкі. З 1974 року бере участь у виставках. Протягом 1980 – 1990 років працював у художфонді дизайнером вітрин, помічником декоратора. З 1989 року викладав у художньому училищі в Ужгороді. Один із засновників Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса. З 2007 року – засновник, член і співголова Об’єднання митців ім. Мігая Мункачі. Його роботи знаходяться в кількох державних і приватних колекціях Закарпаття.

Консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Віда на відкритті наголосив: хоча роботи Яноша Рейті характеризуються різними стилями та техніками – графіка, ілюстрація, пастель живопис – усі вони передають радість життя, спокій і гумор, характерні для художника. Дипломат подякував Яношу Рейті за участь в одному з проєктів Генконсульства, адже саме він проілюстрував угорсько-українське двомовне видання твору Шандора Петефі «Вітязь Янош», яке презентували днями.

Очільниця Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса Агнеш Кулін, у свою чергу, наголосила: «Неважливо, чого торкається Янош Рейті, це може бути пастель, чи олія, чи туш, чи акварель, у всіх його роботах відображено активність, хвилюючі образи та животрепетні теми. Бажаю, щоб ми ще багато років зустрічалися з Яношем Рейті та його захоплюючими, зворушливими картинами».

Відомий художник, доцент кафедри образотворчого мистецтва Закарпатської академії мистецтв Аттіла Коприва під час виступу наголосив, що Янош Рейті виділявся серед однолітків чудовим умінням малювати ще під час його навчання в художньому училищі. «Малювання є основою всіх галузей образотворчого мистецтва, що він виконує на дуже високому рівні, і це можна побачити в його живописі, графіці. У нього можна багато чому навчитися, як він будує свої картини. Його роботи характеризують конструктивні ритми, їм є що сказати глядачеві. А в графіці з’являються оберегові символи, які доповнюють образи, наприклад, сови чи змії. Якщо подивитися на роботи, намальовані олією чи пастеллю, то побачимо в них традиції пленерного живопису, закарпатську школу живопису. У графіці домінує його філософське «я». Його мистецтво характеризує єдність природи і філософії», – підсумував Аттіла Коприва. 

На ювілейній виставці, окрім пейзажів Яноша Рейті, можна побачити роботи різнопланових жанрів. Картини, виконані різними техніками, представлені розділеними на блоки. «Я полюбляю й абстракцію, але більшість моїх робіт характеризуються декоративними геометричними фігурами та кольорами. Коли я був дитиною, була така іграшка калейдоскоп, яку ми обертали і бачили в ній різнокольорові геометричні фігури. Щось подібне прагну відображати і в своїх картинах», – зізнається сам митець.

Тож тим, хто цікавиться образотворчим мистецтвом, рекомендуємо подивитися виставку, яка представляє різноманітні грані творчості закарпатського художника.

(dózsa/Kárpátalja hetialap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах