158367
14:55 30.012024

На Берегівщині плекають колійські традиції

Життя 1931

27 січня на базі Меморіального парку села Чома відбувся день колійських традицій, організований Товариством угорської культури Закарпаття (КМКС). Це своєрідна мініверсія колишнього традиційного фестивалю різників. Розбирали тушу 200-кілограмової свині та готували страви із м’яса п’ять команд, які складалися із представників місцевих осередків ТУКЗ-КМКС. А наприкінці дня всі разом куштували характерні для району смаколики.

Головний організатор, очільник Закарпатської угорської туристичної ради, секретар з питань економіки та місцевого самоврядування ТУКЗ-КМКС Андраш Мештер розповів, що фестиваль різників з огляду на заборону проведення масових заходів вирішили провести у вузькому колі. У приготуванні змагалися команди з Ужгородського, Берегівського, Виноградівського, Верхньотисянського осередків. Також запросили депутатів у радах різних рівнів від КМКС.

Верхньотисянський регіон представляла команда з Тячева, яка готувала суп із квашеною капустою на свинині. «У супі вариться м’ясо на кістці, додаємо квашену капусту та сок із неї, ранташ, а також фрикадельки з м’яса. У нашому регіоні це традиційна страва», – розказала про подробиці рецепту Каталін Ревес.

Команда жіночого відділу БФ «Pro Agricultura Carpatika» об’єднала представниць із різних населених пунктів. Одна з керівниць підрозділу, Наталія Сігеті-Шера, розповіла, що вони готують традиційний перкельт із голяшки. Зі спецій додають сіль, чорний перець, червону паприку. До їхньої команди долучилися і членкині пенсійного клубу Чопа, які спекли домашній хліб, солодку випічку, а також приготували глінтвейн. За словами керівниці клубу Ілони Белович, білий хліб випікали з додаванням картоплі, а сірий – із насінням льону.

Ужгородщину представляла і команда із 12 чоловіків із Великої Доброні. Як повідомив голова Великодоброньської територіальної громади Ференц Надь, ця команда вже звикла працювати разом, адже вдома щороку вони організовують подібний благодійний захід, а приготовані в результаті страви роздають тим, хто цього найбільше потребує. «Сьогодні ми виготовляємо ковбасу за традиційним великодоброньським рецептом», – повідомив голова ОТГ. Крім того, команда  засмажила кров із цибулею та приготувала ще одну смачну страву з використанням нирок, серця, язика.

Команда з Фанчикова на чолі з Ференцем Баком готувала квашену напусту на свіжині. Ця страва вважається традиційною в селах Виноградівщини. М’ясо підсмажили й затим потушили разом із квашеною капустою. 

Подібний смаколик готувала і команда Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС. Крім того, робили ще гурку – кров’янку та з печінкою. А також смажили стейки, шкварки. Як повідомила голова Боржавського осередку ТУКЗ-КМКС, до команди увійшли представники із сіл Геча, Чома, Гут, Четфолво, Галабор. 

На офіційному відкритті Андраш Мештер зазначив, що, хоча захід не заміняє традиційного фестивалю різників, але все одно представляє та плекає колійські традиції Закарпаття. Присутніх також привітав очільник консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар, голова Верхньотисянського регіонального осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шарі,  виконуючий обов’язки голови Виноградівського районного осередку Золтан Кудрон, очільник Берегівського районного осередку організації Йожеф Шін. 

Наприкінці дня всі разом скуштували приготовані смачні страви, до яких подавали гарне вино, палинку.

«Вважаю, що сьогоднішнім заходом ми досягли поставлених цілей щодо збереження традицій, приготували та познайомили з різними стравами, притаманними нашому краю.  Водночас цей день також створив нагоду для зустрічі, спілкування, що також дуже потрібно в цей важкий час», – зазначив Йожеф Шін. 

Організатор Андраш Мештер висловив сподівання, що в січні наступного року вже нарешті настане мир і знову вдасться організувати популярний традиційний фестиваль різників, який приваблює чимало відвідувачів. 

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах