158162
14:56 24.012024

День угорської культури відзначили  і в Закарпатському угорському інституті

Життя 1566

Громадська організація Pro Cultura Subcarpathica та Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ відзначили День угорської культури декламуванням віршів, що покладені на музику, і постановкою п’єси-казки. На захід, який відбувся у фойє Берегівського вишу, завітали учні угорськомовних шкіл краю та їхні вчителі. Перед ними з піснями виступили Маріанна Дьорке та Йожеф Івашкович, а театральна трупа (Mesélő Bőrönd Társulat) залучила в інтерактивну виставу-казку.  

Очільниця ГО Pro Cultura Subcarpathica, президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос у вітальній промові наголосила: «Вже стало гарною традицією розпочинати новий рік із відзначення Дня угорської культури. Це той день, коли ми згадуємо, наскільки цінною є наша культура. Ми можемо пишатися і тим, що цього дня було завершено написання тексту гімну, нашої національної молитви, яка увійшла до репертуару кожної угорської історичної церкви. Наш гімн не спрямований проти інших, він не закликає до нападу на інших, як більшість гімнів, він – благання до Бога захистити громаду…» Ільдико Орос також висловила сподівання, що це молоде свято, яке відзначається з 1989 року, на століття, чи навіть на тисячу років збережеться в житті народу, як, зокрема, День святого Іштвана. Для цього необхідно, щоб «день народження гімну,  День угорської культури ми відзначали з високо піднятою головою, аби ми пишалися нею. Щодня робімо щось для того, аби зберегти цю культуру».

У рамках святкового концерту першими виступили керівниця хорової школи «Намисто» (Gyöngykaláris) Маріанна Дьорке та викладач музики, композитор, співак, засновник закарпатського гурту «Кредо» Йожеф Івашкович. Під гітару вони заспівали пісні на вірші угорських поетів, покладених Йожефом Івашковичем на музику. Прозвучали зокрема твори Шандора Ременіка, Єви Боднар, Лєни Лошонци, Лайоша Повши, Ержебет Турмезеї, Магди Фюзеші та Андора Тарци. 

Відтак виступила театральна трупа з Угорщини, яка представила інтерактивну п’єсу-казку. Актори залучили до гри дітей, таким чином разом із глядачами розвиваючи події казки. При цьому виступ поєднав лялькову виставу, постановку із живими акторами та музичними інструментами.

(dózsa/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах