У хустянки у квітнику посеред зими виросли опеньки
На календарі – середина січня, на термометрі 8 градусів морозу, але на подвір’ї Марії Шуберт ростуть справжнісінькі лісові опеньки. При цьому жінка живе не десь у горах, а неподалік центральної частини міста. Прямо у квітнику нещодавно вона помітила диво природи – гриби.
«Прибирала подвір’я і звернула увагу, що біля садових скульптур щось стирчить із землі… коричнюватого кольору. Бачу досить погано без окулярів, тож нагнулася, аби роздивитися. Спочатку подумала, що то листя з дерев. Але звідки ж йому взятися у січні, коли воно опало ще торік. Отож, нахилилася і бачу – опеньки! Між іншим, виросли вони в мене на клумбі не вперше, були й раніше, років два тому, але восени, десь у листопаді, не посеред зими», – розповіла вона «Карпатському об’єктиву».
На думку хустянки, спровокувало ріст грибів нещодавнє потепління.
«Ще в перші дні січня була по-справжньому осіння або ж весняна погода. Плюсова температура, відсутність снігу та багато опадів, як на мене, неабияк вплинули на природу і вона почала прокидатися. У декого зацвіли підсніжники, у когось на трояндах з’явилися бруньки. У мене ж виросли опеньки», – наголосила вона.
Хоч гриби їстівні, ласувати ними пані Марія не буде.
«Я взагалі грибів не вживаю. Не люблю їх їсти, хоча подобається збирати в лісі. Знайдене віддаю подрузі. А ось свої домашні залишу, нехай ростуть і далі, хоча вже примерзли. На вигляд вони гарні і милують очі. Сфотографувала їх і показала знайомим. Залишу собі знімки на добру згадку», – наголошує вона.
На думку біолога Антоніни Росохи, зимові гриби для Закарпаття – взагалі не рідкість.
«У нас особлива кліматична зона. У лісах взимку люди знаходять і боровики. А зимові опеньки називаються «фламуліна». Вони є їстівними і доволі смачними. Але якщо людина не впевнена, які саме гриби знайшла, усе ж краще їх не їсти, бо можна отруїтися. Особливо опеньки легко сплутати з неїстівними грибами. Тим не менше, знаю багатьох людей, які полюбляють ходити саме на зимові «тихі полювання» в гори і знаходять при цьому чимало грибочків», – розповіла фахівчиня.
Як запевнила пані Анастасія, зимові опеньки можуть рости впродовж усієї зими і взагалі не бояться морозів.
«Фламуліна відноситься до четвертої категорії їстівних грибів. Може з’являтися у жовтні і рости аж до середини березня. Особливо сприятливою для цих грибів є відлига. Тоді вони оживають та інтенсивно ростуть. Якщо морози посилюються, гриб просто завмирає, зупиняє ріст. У Марії Шуберт ці грибочки виросли біля старого пня, тобто біля зрізаного дерева. Це – ідеальне середовище для зимових опеньок. У лісах же їх варто шукати або між листяних дерев, або на змішаних ділянках. Дуже люблять мертву деревину, акації, липи, тополі, березу, осику, вербу, а також горіхи. Виростають групами. Тобто, якщо є один грибочок, поруч неодмінно з’являться й інші», – наголошує Анастасія Росоха.
Біологиня зазначає, що в фламуліни насичений смак та гриб багатий вітамінами.
«Варити такі гриби потрібно щонайменше 15 хвилин. Готувати – уже хто як любить. Зимові опеньки багаті білками, вуглеводами, цукром, амінокислотами, фосфором, калієм, кальцієм. У них міститься каротин, натрій, йод, цинк, нікель, залізо, кобальт, молібден, вітаміни А, В, В1, В2, С, РР. Тобто, фламулін дійсно є цінним грибом. Однак одразу багато таких грибів їсти не варто через наявність у них хітину, який погіршує процес перетравлювання їжі», – стверджує вона.
Як би там не було, а зимові гриби залишаються рідкістю навіть для такого унікального краю, як Закарпаття.
Марина АЛДОН
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися