157513
17:30 4.012024

На Закарпатті зросла кількість інфекційних хвороб

Життя 3200

Епідемічна ситуація з інфекційних хвороб в Закарпатській області є досить напруженою. За період 11 місяців 2023 року в області зареєстровано 3 100 випадків інфекційних хвороб, не враховуючи грип та ГРВІ.

Про це нині під час брифінгу в Закарпатській ОВА розповіла завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ ЗЗОЛЦ МОЗ України Вікторія Тимчик.

– Загалом ми повертаємося до пандемічних рівнів. Інфекційні хвороби минулого року реєстрували переважно в дорослих – 2 001 випадок, ще 1 111 – серед дітей. Найчастіше закарпатці нездужали на кишкові інфекції – 1 402 випадки (45% усіх зафіксованих випадків). Це ті хвороби, що поширюються через брудні руки, предмети побуду, продукти харчування чи воду: сальмонельоз, шигельоз, гепатит А, гастроентерити та інші. На другому місці – туберкульоз – 667 нових випадків (21%). Вакцинокеровані інфекції – 299 випадків кашлюку, кору, краснухи, епідемічного паротиту (10%). Здебільшого ці захворювання виявляли в невакцинованих дітей; Небезпечні інфекційні хвороби – лептоспірозу та хвороби Лайма (7%), – розповіла головна епідеміологиня області Вікторія Тимчик.

Що стосується вакцинації, то за словами спікерки, рутинна імунізація продовжувалася і регіону вдалося досягти непоганих показників. Зокрема, станом на кінець року охоплення більшості вікових груп дітей щепленнями проти поліомієліту становить понад 80%. Завдяки сatch-up кампанії проти кору, паротиту та краснухи імунізували близько 87% дітей до 1 та 6 років, які підлягали імунізації. Щоправда, у вакцинації від дифтерії, правця і коклюшу досягли в середньому невисоких результатів. Якщо брати базовий імунітет у дітей віком до 1 року, то тільки 70% маленьких закарпатців отримали свій первинний вакцинальний комплекс і можуть надалі продовжувати вакцинацію. Не дуже високі показники серед дітей до 6 років: тільки 65% тих, хто підлягав, отримали свої щеплення.

Якщо говорити про епідемічний сезон ГРВІ, то він протікає без якихось особливостей.

– З початку сезону, тобто з жовтня, 54 тисячі закарпатців звернулися за медичною допомогою з приводу гострих респіраторних інфекцій. І в середньому щотижнево виявляємо 3–4 тисячі хворих. Станом на зараз епідемічний поріг не був перевищений на жодному тижні спостереження, – зазначила Вікторія Тимчик.

За словами директора Обласної клінічної інфекційної лікарні Михайла Поляка, на Закарпатті очікується черговий підйом захворюваності на кір, оскільки в сусідній Румунії оголошено національну епідемію кору через тривалий спалах цього захворювання в країні.

– Закарпатцям варто подбати про своє здоров’я і не відкладати вакцинацію проти кору, оскільки минулого року в області зареєстрували 2 підтверджені випадки кору в дорослих пацієнтів, ще 2 випадки були відхилені, – зауважив лікар. – Значну увагу в 2023 році приділяли й захворюваності на лептоспіроз. Усього за 11 місяців минулого року зареєстрували 137 випадків недуги, і це найбільший показник за останнє десятиліття. Найбільше хворих фіксували в Ужгородському, Мукачівському та Хустському районах. При цьому 14 закарпатців померли від лептоспірозу, майже 10%. Причина смертності – пізнє звернення за медичною допомогою.

Михайло Поляк також зазначив, що в регіоні розпочався черговий циклічний підйом захворюваності на гепатит А, який востаннє спостерігався десять років тому. Гепатит А також передається через брудні руки, предмети побуду, продукти харчування чи воду.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах