157509
16:27 4.012024

Угорський фонд Medspot доставив допомогу в Ужгород

Життя 1339

Фонд Medspot (Medical Aid on the Spot – «Медична допомога на місці») був заснований Андрашем Шпаніком. Під його керівництвом група угорських лікарів регулярно відвідує нашу область для надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам, які проживають у краї.

– Ми вже понад рік їздимо в Україну, на Закарпаття, привозимо допомогу й проводимо медико-психологічну роботу серед внутрішньо переміщених осіб. Нас настільки зворушила доля людей, які рятуються від війни, їхні горе й травмованість, що ті, хто був тут один раз і відчув це, уже не можуть не повертатися знову і знову, – зауважив Андраш Шпанік.

У зв’язку із зимовими святами команда поставила перед собою мету здійснити особисті різдвяні бажання дітей, яким фонд надає психологічну й медичну допомогу. Завдяки його представникам, волонтерам та меценатам, котрі зробили це можливим, Medspot зміг реалізувати свій задум.

Час від часу дізнаватися про кампанію фонду можна було на сторінці організації у Facebook. «Настав різдвяний тиждень, якого ми чекали з нетерпінням! Усі пакунки прибули, частину з них ми передали в понеділок в українській школі «Навчання без кордонів» у рамках святкового заходу. На ньому з концертом виступили Естер Карас і тріо Eszter-lánc. Решта подарунків уже в дорозі, і ми не зупинимося, поки не дістанемося України!» – ішлося в одному з повідомлень.

До акції фонду долучилося чимало небайдужих. Серед різдвяних побажань були іграшкова машинка, лялька, наплічник тощо, і всі вони здійснилися! Завдяки пожертвам десятків меценатів іменні подарунки отримали майже пів сотні дітей, які відзначають уже друге Різдво в умовах війни.

– Різдво – особливе свято. Ми подумали, що було б добре, якби подарунки виявились якомога більш особистими, тому кожна дитина висловила власне побажання і приватні особи та підприємства збирали для них конкретні речі. Серед меценатів були, зокрема, мерія Будаерша, представники угорської редакції Forbes (усі на волонтерських засадах), а також офіси архітекторів, адвокатів, Ніредьгазький зоопарк. Це був повністю громадський рух, – наголошує Андраш Шпанік.

Місію до Ужгорода супроводжували й ансамбль Romano Glaszo, хор школи мистецтв Будаерша, а також мер цього міста Томаш Віттінгхофф. Після виконання вірша Аттіли Йожефа, покладеного на музику, прозвучала й традиційна колядка «Добрий вечір тобі, пане господарю!» українською мовою, що стало неабияким сюрпризом. Окрім угорських гостей, виступили також четверо українських дітей, решта привітали зі святами команду угорських благодійників власними малюнками.

Було приємно бачити, яку радість створили гості своїми подарунками й концертом. Усі діти, від зовсім маленьких до підлітків, із захопленням приймали пакунки, а мами та бабусі з дідусями слухали концерт часом зі сльозами на очах.

Свято святом, але медичні огляди також провели. Наступного дня після спільного різдвяного заходу волонтери-медики, фельдшери та психотерапевти місії, яка відвідує Закарпаття раз на місяць, оглянули близько 50 осіб у двох центрах розміщення переселенців.

Допомагали угорській команді представниці партнерської організації Western Unity, волонери-перекладачі Наталія Риженкова та Вікторія Рац-Балицька.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах