157505
13:00 4.012024

Які зміни чекають на закарпатців із січня 2024 року

Життя 32275

Новий рік приніс у наше життя певні новації. І стосуються вони не лише цін, підвищень пенсій, які давно анонсувалися, але й відкриття земельного ринку, мобілізації, назв населених пунктів.

«Карпатський об’єктив» детально розглянув основні з них.

Пенсії, заробітні плати

Почнемо з приємного. Із 1 січня 2024 року дехто отримуватиме більше грошей.

Згідно із законом про державний бюджет України, з 1 січня 2024 року розмір мінімальної заробітної плати став трохи більшим. А саме: зріс із 6700 до 7100 гривень. А з 1 квітня розмір мінімальної зарплати вже повинен становити 8000 гривень.

Це, у свою чергу, призведе до підвищення зарплат працівникам бюджетної сфери. З 1-го січня посадові оклади працівника 1-го тарифного розряду зростуть до 3 195 гривень, а з 1 квітня 2024 року – до 3 600 гривень.

Але й це ще не все. Відтепер мінімальна пенсія замість 2 093 становить 2 361 гривень, максимальна – 23 610 гривень (була 20 930 гривень). До того ж із 1 березня заплановано провести індексацію всіх пенсій.

Також у цьому році зміниться розмір стажу, достатнього для виходу на пенсію. Оформити вихід на пенсію за віком у 60 років зможуть українці зі стажем 31 рік, у 63 роки – зі стажем 21-31 рік, у 65 років – 15-21 рік.

Якщо ж мінімального страхового стажу все одно немає до 65 років, про пенсію доведеться забути. У такому разі можна претендувати хіба що на соціальну допомогу від держави. Її розмір дорівнює сумі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тобто 2 361 гривень.

Проте стаж можна собі докупити. Розрахувати суму нескладно. Для цього потрібно за кожен місяць, якого не вистачає, сплатити внесок, який щонайменше дорівнює сумі мінімального страхового внеску (22% від мінімальної зарплати, а це – 1 562 гривень) на дату укладання договору, помноженого на коефіцієнт 2. Тобто, місяць стажу коштує 3 134, рік – 37 488 гривень.

Мобілізація

Перед Новим роком Верховна Рада бурхливо обговорювала новий закон про мобілізацію. Нардепи навіть схвалили його. Утім після суспільного резонансу його вирішили усе ж допрацювати.

Найбільше зауважень від громадськості лунало на адресу парламентарів з приводу вручення електронних повісток, осіб, які мають інвалідність (третю групу вирішили скасувати, а для всіх інших ввели поняття або придатний, або непридатний до служби), а також через посилення відповідальності за ухиляння від призову. Тих, хто відмовляється воювати, передбачається суворо карати, обмежуючи навіть право керувати власним автомобілем. Штрафи ж пропонують просто шалені (від 34 000 до 51 000 гривень для звичайних людей і від 153 000 до 204 000 гривень – для посадовців).

Серед позитивних аспектів можна назвати те, що нарешті військові зможуть мати відпустки, а також ті, хто давно на війні, відтепер матимуть право демобілізуватися.

Земельний ринок

Із 1 січня запрацював земельний ринок для юридичних осіб. Наразі змін до другого етапу не планується.

Земельна реформа торік також викликала шквал обговорень серед українців. Люди мали побоювання, що найкращі земельні ділянки розкуплять іноземці. Проте у міністерстві аграрної політики запевняють, що купувати землю в Україні іноземці не зможуть. Змінити ситуацію може лише загальнонаціональний референдум. Також у відомстві зауважують, що наразі наше законодавство проходить адаптацію до європейських норм, тож бізнесу варто готуватися до конкуренції на міжнародному ринку.

Тож у чому суть реформи? Відтепер юридичні особи, які зареєстровані в Україні, мають право купувати землю. Але є обмеження. Один підприємець може стати власником не більше ніж 10 тисяч гектарів землі сільськогосподарського призначення.

У міністерстві очікують, що відтепер ціна на землю істотно зросте. Також там наголошують, що наразі найвищими є ціни у Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській областях.

На Закарпатті більше не буде селищ міського типу

На території нашої області було 19 селищ міського типу. Більше їх не буде.

Із 26 січня скасовується радянське поняття «селище міського типу». Тобто, Буштино, Вишково, Королево, Кобилецька Поляна стануть просто селищами. Загалом подібних населених пунктів по всій Україні більше 900.

Також такі міста, як Мукачево і Хуст, більше не будуть містами обласного значення, оскільки поняття «місто республіканського, обласного чи районного значення» скасовується. Ці населені пункти стануть просто містами.

Крім того, запроваджується термін «поселення» для позначення компактного місця проживання людей за межами населеного пункту.

Зараз містом буде вважатися населений пункт з компактною забудовою, у якому мешкає не менш як 10 тис жителів. Селищами ж стануть ті населені пункти, де живе не менше ніж п’ять тисяч людей і які мають переважно садибну забудову.

Касові апарати

Із 1 січня дещо розширився перелік підприємців, які відтепер мають використовувати у роботі касові апарати для безготівкових розрахунків за товари і послуги. Мова, власне, йде про ФОПи, які працюють у населених пунктах, у яких проживає від 5 до 25 тисяч осіб.

У той же час ця норма не поширюватимуться на тих, хто збуває власноруч вирощену продукцію, займається виїзною чи виносною торгівлею або використовує для оплати торгові автомати.

Для цієї категорії бізнесу касові апарати потрібно буде встановити аж до 1 січня 2026 року.

Бій із палінням

Курцям доведеться несолодко. Їх на кожному кроці попереджатимуть про небезпеку через згубну звичку. Уже з середини січня почнуть діяти більш жорсткі вимоги до маркування цигарок і тютюнових виробів. Відтепер 65% площі пачки повинні займати саме усілякі попередження про шкоду нікотину. Утім це – питання більше до виробників та продавців. Норма передбачена директивами для країн Євросоюзу.

Крім того, Кабмін ухвалив ще 14 видів нових медичних попереджень про небезпеку через куріння та страшні наслідки для організму внаслідок впливу тютюну. Їх відтепер і мають розміщувати на пачках виробники. В Уряді вважають, що такі дії стануть ефективними у боротьбі з палінням. Крім картинок на упаковках пропонують розміщувати ще й текстові повідомлення із попередженнями про шкоду куріння.

Нові тарифи

На щастя, газ та електроенергія не планується, що зростуть у вартості найближчим часом. Однак дехто невдовзі отримає за «блакитне паливо» ще одну платіжку.

Вона включатиме вартість послуг за утримання внутрішньобудинкових систем. Скоріше за все, за цю послугу платити доведеться один раз на рік.

Неприємний сюрприз чекає й на тих, хто хоче незабаром сісти за кермо автомобіля. Із 1 січня 2024 року плата за послуги для водіїв у сервісних центрах Міністерства внутрішніх справ зросла. Йдеться про розцінки за видачу водійського посвідчення, за теоретичні та практичні іспити, за реєстрацію і перереєстрацію транспорту.

Які саме зміни ціни на послуги змінилися?

Наприклад, із 26 до 230 гривень зросла вартість видачі посвідчення водія на право керування транспортними засобами. Із 13 до 250 гривень – за прийом теоретичного іспиту, з 13 до 420 гривень – за прийом практичного іспиту. Крім того, замість 200 уже 350 гривень доведеться сплатити за: за реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів усіх категорій з видачею про це свідоцтва; формуванням реєстрації/перереєстрації в електронній формі та присвоєнням номерного знаку з їх видачею або без; зняття з обліку транспортного засобу з видачею облікової картки та номерних знаків для разових поїздок.

Що ще зміниться?

У січні частина ВПО востаннє отримає державні виплати. Це, зокрема, стосується тих, кому була призначена державна допомога на проживання до 1 серпня 2023 року.

Також із 1 січня власники житла, які самостійно відремонтували пошкоджене чи зруйноване житло, зможуть отримати компенсацію.

А ще відтепер небанківські фінансові установи повинні розкривати усі умови споживчого кредитування (з розміщенням функціоналу кредитних калькуляторів) на сайтах та у рекламі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах