157170
15:59 24.122023

Два Різдва: коли цьогоріч святкуватимуть українці?

Життя 2668

Напередодні Різдва в Україні традиційно актуалізується дискусія щодо дати святкування. Після календарної реформи ПЦУ єдину дату свята затвердили й на державному рівні – 25 грудня. Водночас церква не забороняє святкувати 7 січня, прагнучи зробити перехід на новий календар поступовим та усвідомленим.

Із 2017 року в Україні на офіційному рівні були дві дати свята: 7 січня – за юліанським календарем, якого на той час дотримувалися українські православна та греко-католицька церкви; 25 грудня – коли святкує Різдво більшість християн світу (за григоріанським та новоюліанським календарями).

Це були державні вихідні, проте в церквах проводили різдвяні служби саме 6-7 січня.

У 2019 році митрополит Православної церкви України (ПЦУ) Єпіфаній заявив, що українці можуть святкувати Різдво за григоріанським календарем, якщо вони цього хочуть. У 2022 році Синод ПЦУ дозволив різдвяні богослужіння 25 грудня.

У 2023 році в Україні відбулася церковна календарна реформа. З 1 вересня ПЦУ та УГКЦ перейшли з юліанського на новоюліанський календар, через що дати всіх релігійних свят змістилися на 13 днів назад. Таким чином, була встановлена єдина дата Різдва – 25 грудня замість 7 січня.

Слідом за церквою рішення про зміну дати Різдва на 25 грудня затвердила Верховна Рада, а президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ. 7 січня зникло з переліку святкових і неробочих днів (ст.73 КЗпП).

Після переходу на новий календар церква залишила можливість святкувати Різдво Христове за старим стилем 7 січня, щоб уникнути роз’єднання суспільства та суперечок.

«У календарній реформі ми не будемо нікого примушувати, даючи можливість прийняти необхідні зміни поступово та усвідомлено», – зазначалося на Помісному соборі ПЦУ.

Помісний собор затвердив рішення, що парафії та монастирі, за бажанням, можуть проводити різдвяні богослужіння 6 та 7 січня протягом певного перехідного періоду.

У Православній церкві точні часові рамки цього перехідного періоду не встановлювалися, а в Українській греко-католицькій церкві перехідний період діятиме 2 роки.

Чи зможуть українці швидко перелаштуватися на нову дату, питання залишається відкритим.

Кількість прихильників перенесення дати Різдва на 25 грудня в Україні поступово зростала протягом останніх років. Так, за даними дослідження «Рейтинг» (листопад 2022), цю ідею підтримувало на 18% більше людей, ніж рік тому (44% проти 26%).

Значну роль зіграла розв’язана рф повномасштабна війна, адже перехід на новий календар та зміна дат свят означає відмежування від спільних традицій з російською православною церквою, що мала великий вплив в Україні.

Цьогоріч, згідно із соціологічним опитуванням компанії Deloitte, через перехід України на новий календар більша частина українців (майже 45%) святкуватиме Різдво 25 грудня. Зазначається, що 17% українців планують відзначати Різдво 7 січня. Ще 32% будуть святкувати двічі.

Опитані нами віряни розділилися у відповідях щодо відзначення Різдва. Одні повністю підтримують перехід на новий календар, інші – не готові до нововведень.

«Мені подобається вислів, що ми святкуємо не дату, а шануємо подію. До 1929-го року Україна святкувала Різдво 25 грудня. Моя особиста думка, що правильно святкувати 25 грудня. Оскільки Новий рік співпадав у нас із різдвяним постом, то люди, які дотримуються посту, були обмежені в святкуванні Нового року. І логічно буде відсвяткувати Різдво Христове, а вже потім Новий рік. Але тут головне запитати, як до цього ставляться парафіяни тієї чи іншої громади», – зазначає релігієзнавець Едуард Камінський.

Звісно, є й чимало людей, які будуть святкувати 7 січня, спираючись на власні переконання чи рішення парафії, де вони є прихожанами.

«Різдво 7 січня святкували наші діди і прадіди. Я не думаю, що нам варто відмовлятися від своїх традицій. Окрім того, наша парафія залишила дату святкування Різдва 7 січня, тож будемо святкувати так», – розповів ужгородець пан Іван.

Коли в суспільстві триває суперечка про так звані «два» Різдва, варто пам’ятати, що насправді дата його святкування єдина для всіх християн – це 25 грудня, наголошують історики. Різняться лише календарі, за якими живе та чи інша церква.

Юліанським календарем, запровадженим Юлієм Цезарем в 45 році до н.е., послуговується третина православних помісних церков – зокрема українська, російська, єрусалимська. Римо-католицькі країни з кінця 16 століття перейшли на григоріанський календар – запроваджений на заміну юліанському через неточність останнього.

Тоді православ’я відмовилось від переходу на більш точний календар через протистояння з католицизмом. Із часом григоріанський календар став світським для майже всіх країн світу, зокрема з 1918 року й для України. Але церква тоді залишилася на юліанському, через що виникла плутанина в датах. Різниця між двома календарями становить 13 днів, тож 7 січня за світським календарем є тим самим 25 грудня за церковним.

Тож, обговорюючи дати святкування Різдва, важливо, щоб християни розуміли, що головним є саме свято, його сенс, а календар – це вже річ другорядна.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах