156926
14:28 20.122023

У Будапешті відбувся благодійний гала-вечір «Різдво для Закарпаття»

Життя 830

Молодіжна організація Товариства угорської культури Закарпаття (МО ТУКЗ-КМКС) спільно з молодіжними організаціями Угорщини провела в Будапешті благодійний гала-вечір «Різдво для Закарпаття». Зібрані під час заходу кошти було вирішено спрямувати для допомоги Закарпатській обласній дитячій лікарні.

На початку дійства присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять заступника голови ТУКЗ-КМКС Йосипа Борто, який нещодавно помер з трагічною раптовістю. «Робота, яку він проводив для закарпатських угорців, неперевершена і незамінна», – зазначила Вікторія Торпої, ведуча вечора, акторка закарпатського походження, лауреатка Премії ім. Марі Ясаї.

Уповноважений угорського уряду Леврінц Нача під час свого виступу наголосив на важливості об’єднання закарпатської молоді. «Бажаю, щоб ми поділилися християнським спокоєм, бо в спокої народжується дія, а зараз у цій складній ситуації нам потрібні дії та спільнота», – наголосив політик.

«Нинішній вечір підтверджує, що закарпатська молодь об’єднана», – зазначив, у свою чергу, голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович і висловив вдячність від імені директорки Закарпатської обласної дитячої лікарні Єлизавети Біров. За його словами, благодійна акція зі збору коштів сприятиме порятунку новонароджених дітей, а це означає, що закарпатська молодь вірить у майбутнє.

Депутатка парламенту Угорщини, ексочільниця молодіжної організації Fidelitas Боґларка Іллєш відзначила високий рівень проведення заходу. «Хочу подякувати молодіжним організаціям Угорщини та Молодіжній організації Товариства угорської культури Закарпаття за співпрацю між собою, а також за стабільність, яку варто переймати всім», – зазначила вона й висловила сподівання, що в подальшому відбудеться ще не один такий спільний захід.

Молодь має право та обов’язок змінювати життя відповідно до своїх потреб, але якщо вона відмовляється від цього права через незнання або пошуки легшого шляху, починається занепад, ішлося під час заходу.

Голова Молодіжної організації ТУКЗ-КМКС Іштван Добша повідомив, що гала-вечір має кілька завдань, зокрема створити можливість для зустрічі та за допомогою культури долучитися до благодійної справи. «Коли наближається кінець року, ми зазвичай на хвилинку зупиняємось і дякуємо за те, що маємо: за роботу, здоров’я, близьких», – підкреслив голова молодіжної організації. На його думку, допоки закарпатські угорці зберігатимуть свої чесноти, у них буде майбутнє.

Після урочистих промов Слово Боже проповідував пастор закарпатського походження Карой Керестен. Він провів паралель між головним героєм Книги Неємії та угорцями Закарпаття, які були змушені покинути свої домівки.

Відтак розпочалася культурна програма. Першим на сцені виступив ансамбль «Шодро», який виконав автентичні музичні композиції нашого краю. Окрім угорської народної музики, звучали русинські, єврейські та словацькі мелодії, характерні для Закарпаття. Відтак музиканти заграли мелодії з угорської народної музичної спадщини Карпатського басейну, зокрема трансильванські колядки. У програмі взяли участь також члени Закарпатського ансамблю народного танцю.

Протягом вечора організатори зібрали 2 мільйони 53 тисячі 500 форинтів, 170 євро та 130 гривень. Особлива подяка власнику будівельної компанії NK19 Жолту Негеру, який долучився до акції, надавши 320 тисяч форинтів.

(SD/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах