155933
12:56 29.112023

У Бадалові відкрили пам’ятну дошку Ференцу Келчеї

Життя 1649

26 листопада відбулось урочисте відкриття пам’ятної дошки Ференцу Келчеї, установленої на стіні реформатської церкви за сприяння осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) села Бадалово. Таким чином місцеві мешканці відзначили 200-річчя з часу написання тексту угорського гімну, а також увіковічили ім’я автора твору – видатного поета, котрий близько 20 років жив і творив неподалік, по той бік Тиси, у селі Сатмарчеке.

Захід розпочався святковим богослужінням, яке очолив пастор місцевої реформатської громади Жолт Шапі. Відтак прозвучали урочисті промови.

Голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС села Бадалово Лайош Якаб зазначив: «Здійснилася наша давня мрія, адже Келчеї встановлено численні пам’ятні дошки по всьому Карпатському басейну, а віднині й тут, у Бадалові. Нам відомо, що Келчеї був у нашому селі, хоча про це немає жодних записів». За словами Лайоша Якаба, для місцевих мешканців було важливим установлення пам’ятної дошки видатному діячу. Цим вони хотіли віддати данину й 200-річчю написання державного гімну. «Ми, мешканці села на березі Тиси, пишаємося тим, що Келчеї написав головний твір свого життя – національну молитву угорського народу, державний гімн – тут, на іншому боці річки, у селі Сатмарчеке», – додав він.

Представниця місцевої адміністрації села Сатмарчеке Ілона Циптак під час виступу зазначила: «Попри важкі часи на Закарпатті, перебуваючи в тіні війни, мешканці Бадалова вважають важливим пам’ятати про своє коріння». А відтак пригадала слова прем’єр-міністра Віктора Орбана: «Кордони мають лише держави, нації – ні». Ілона Циптак також зауважила: «Імовірно, Келчеї навіть уявити не міг, що написана ним національна молитва буде об’єднувати націю крізь кордони. Коли звучать рядки гімну, серце кожного угорця починає битися в унісон. Бажаю, щоб закарпатські угорці і в майбутньому мали можливість виявляти свою угорську ідентичність так, як вони хочуть».

«Ференц Келчеї був видатним діячем ХІХ століття», – наголосив під час свого виступу секретар з питань економіки та місцевого самоврядування Андраш Мештер. За його словами, кожна епоха має великих людей. Келчеї рано осиротів, йому довелося швидко подорослішати, він став державним діячем і патріотом. Мало хто знає, що він підняв парламентську промову на художній і літературний рівень. Келчеї також відіграв дуже важливу роль у визвольній боротьбі 1948 року. Нинішнє покоління повинне пам’ятати людей, які несли на своїх плечах долю нації. Тому урочисте відкриття пам’ятної дошки має велике значення. Віра була надзвичайно важливою для Келчеї, це, зокрема, відображено в національному гімні. «Немає жодної нації, де б гімн був водночас і молитвою. Келчеї довірив долю народу Богові. Бажаю, щоб тут, у Бадалові, угорська громада була охоплена духом Келчеї», – додав Андраш Мештер.

Скульптор Петро Матл, автор пам’ятної дошки, у свою чергу, зазначив: «У свідомості угорського народу, в народній творчості герб і гімн стали своєрідними символами. Усе це має ще більше значення, більшу вагу в закордонних громадах». За словами скульптора, для нього було великою честю виготовити роботу, присвячену пам’яті видатного поета. Це певне Боже провидіння, пригадав Петро Матл. Адже Генеральний консул Угорщини в Ужгороді під час візиту в чинадієвський будинок творчості помітив наполовину готову пам’ятну дошку. Оскільки в місцевих мешканців не вистачало ресурсів для виготовлення з бронзи портрета Келчеї, дипломат запропонував свою допомогу. Тож за підтримки консульства задумане вдалося реалізувати.

Консул Угорщини в Ужгороді Ференц Пап, відповідаючи на наше запитання, наголосив: «Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді завжди підтримувало угорську культуру. Цього разу дипломатична установа також долучилася до виготовлення пам’ятної дошки».

Атмосферу заходу підкреслив виступ співробітника кафедри філології Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Сівестра Ферку, котрий виконав низку пісень. Учениця бадалівської школи Вікторія Орос продекламувала вірш «До дня угорської культури».

Після виступів за участю присутніх відбулося відкриття пам’ятної дошки.

(VE/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах