154089
11:55 19.102023

В Угорщині теж видали дитячу книгу, яка допомагає українським дітям-біженцям інтегруватися в школі

Життя 1239

Книга Європейської комісії називається «Дівчинка з гострим оком», вона звертає увагу на труднощі, з якими стикаються українські діти в школах тих країн,  котрі приймають біженців. Видання з’явилося й угорською мовою.

Наразі кількість українських біженців, які отримали притулок в Угорщині, зросла майже до сорока тисяч. Серед них понад п’ять тисяч дітей, яким довелося залишити позаду все життя, часто родину, друзів, школу, все, що їм дороге. Книга заохочує читачів бути пильними та звертати увагу на дітей в інших країнах перебування, яким доводиться справлятися з труднощами, спричиненими війною, що вирує на їхній батьківщині, повідомило агентство, яке займається комунікацією щодо видання.

Під час підготовки дитячої книжки Єврокомісія співпрацювала з відомою українською ілюстраторкою Анною Сарвірою. Угорськомовна версія книжки розповідає історію молодої українки, яка зустрічає надзвичайно проникливу дівчину в своїй новій школі в Угорщині. Через стосунки між двома дівчатами книга показує, як важливо приділяти увагу іншим і підтримувати їх у важкій ситуації.

Книга, призначена для дітей віком від семи до десяти років, а також їхніх батьків і вчителів, – про співчуття та солідарність. Видання має на меті стати інструментом, який робить більш зрозумілими для молоді складні наслідки війни та допомагає спілкуватися на ці теми з дітьми.

Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, слова якого цитують у повідомленні, зазначає, що для створення більш інклюзивного, співчутливого та справедливого суспільства надзвичайно важливо прийняти права тих, хто рятується від воєн, і зрозуміти, через що вони проходять. Завдяки силі таланту оповідання у дітей з раннього віку можна зміцнити почуття емпатії та солідарності, що сприятиме створенню кращого майбутнього. 

Книга є продовженням кампанії Європейської комісії «Keep Your Eyes Open!», яка привертала увагу до прав постраждалих в Європейському Союзі. Її мета – підвищити обізнаність постраждалих про свої права та про те, куди вони можуть звернутися за допомогою. У книзі також наголошується, що люди, які рятуються від війни, потребують особливої ​​підтримки та уваги, оскільки багато з них можуть бути жертвами військових злочинів, на підставі яких ЄС надає їм додаткові права.

Книга, окрім угорської, видана тринадцятьма мовами: англійською, французькою, голландською, болгарською, хорватською, чеською, естонською, латвійською, польської, румунською, словацькою та українською. Книгу розповсюджуватимуть у школах, бібліотеках та громадських організаціях, але вона також доступна в цифровому вигляді на вебсайті кампанії Keep Your Eyes Open.

 (MTI/hirado.hu)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах