152600
11:07 22.092023

В Будапешті відбулася угорсько-українська робоча зустріч освітян

Життя 1153

Днями в столиці Угорщини відбулася робоча зустріч угорсько-української робочої групи представників освіти.

Українську делегацію очолив голова комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. У її складі були перший заступник міністра освіти і науки України Євген Кудрявець, заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків, директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА Мар’яна Марусинець, начальник управління національностей та релігій ОВА Олександр Лях та президентка Закарпатського угорського інституту ім.Ф.Ракоці ІІ, голова Товариства угорських педагогів Закарпаття (ТУПЗ-КМПС) Ілдика Орос.

Угорську делегацію очолила президентка Угорської дипломатичної академії Оршоя Пачаї-Томашіч. Також були присутні керівник відділу державного секретаріату з питань національної політики адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Янош Буйдошо, керівниця відділу національної політики державного секретаріату Каталін Любка, представниця української національної меншини в угорському Парламенті Ліліана Грекса.

У Берегові Ілдика Орос провела прес-конференцію, на якій проінформувала про дану зустріч.

«Угорсько-українська робоча група освітян зібралася вже вчетверте. Насамперед обговорили питання щодо виконання завдань, планів з попередньої зустрічі. Частина була виконана, але залишилися і далі відкриті такі питання, як переклад національного мультипредметного онлайн-тесту на угорську мову. Теж чекаємо рішення щодо Закарпатського угорського інституту ім.Ф.Ракоці ІІ, який уже отримав міжнародну акредитацію, але міністерство України не визнає», – підкреслила голова ТУПЗ.

Далі президентка ознайомила з правами національних меншин в Угорщині.

«В Угорщині в Конституції закріплено право національних меншин. Вони мають право на самоврядування як місцевого, так і обласного, і навіть можуть мати представника в парламенті. Ці самоврядування мають право на відкриття навчальних закладів, яке фінансує угорська держава. В Угорщині чотири форми національних шкіл. Перша – повноправна національна школа, де, крім угорської мови та літератури, всі предмети викладають на мові нацменшин. Така школа в Угорщині є у сербських меншин.

Друга форма – двомовна школа, де викладання предметів здійснюється від 50-80% на мові нацменшин. Такі школи є у румунів, словаків та німців. Третя форма навчання мови – де діти щодня вивчають рідну мову та народознавство. Четверта – недільня школа, коли діти у вільний час вивчають мову та народознавство. У кожному випадку засновники або батьки обирають форму навчання, а держава забезпечує фінансування».

Друга головна подія – зустріч з представниками української національної меншини.

– Ми ознайомилися з українськими організаціями в Угорщині. Одна з них – школа імені Лесі Українки, яка відкрила класи в Будапешті та Ніредьгазі, де батьки обрали форму навчання української мови та українських традицій п’ять разів на тиждень. Друга група – українська греко-католицька громада, яка планує відкрити двомовну школу. Для цього вони вже отримали приміщення у ІІІ окрузі Будапешта, – повідомила Ілдіко Орос і на завершення додала: – Ми і далі працюємо та наполягаємо на тому, щоб відновити статус національних шкіл та відновити ті права на викладання та користування мови, які мали до 2017 року.

Наталія ВАРОДІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах