152385
17:44 15.092023

Скільки коштує робота закарпатської домогосподарки

Життя 5693

Нещодавно майже всі світові ЗМІ писали про доволі цікавий випадок, що трапився у Іспанії. Жінка, яка ніде не працювала, відсудила після розлучення у свого чоловіка 204 624 євро компенсації за 25 років хатньої роботи у сімейному будинку. Цю новину активно обговорювали як у соцмережах, так і на вулицях закарпатських міст та сіл.

Тому «Карпатський об’єктив» вирішив підрахувати, у скільки ж обходиться для наших земляків забезпечення непрацюючою жінкою хатніх потреб своїх домочадців. Тобто, скільки б довелося заплатити за найману працю, якби її виконували спеціалісти з відповідних фірм, а не звичайна закарпатська господиня.

Зарплата домробітниці – приблизно 15 тисяч

Клінінгові компанії зараз є на території майже всього Закарпаття. І вони користуються досить непоганим попитом серед краян. У основному наймають фахівців після проведення ремонтів. Але не тільки.

«Звісно, один і той же клієнт замовляє прибирання квартири не щодня, навіть не щотижня. Але маємо таких замовників, які щонайменше раз на місяць користуються послугами наших спеціалістів. Переважно це – чоловіки. Але часом – і жінки, і молоді дівчата. Сім’ї звертаються найчастіше після капітального ремонту, або ж для наведення ладу у офісних приміщеннях, – розповідає «Карпатському об’єктиву» менеджерка однієї з клінінгових компаній Дарина Салко. – Послуги домробітниці, скажімо, коштують 500 гривень на добу. Якщо потрібна VIP-фахівчиня – ще раз стільки ж. Якщо мова йде тільки про генеральне прибирання квартири – то це коштує 20 гривень за квадратний метр площі».

Загалом зарплата домробітниці в Ужгороді в середньому складає 15 тисяч гривень на місяць. Тобто, саме стільки б довелося заплатити фахівчині за дотримання порядку у оселі, якби цим щоденно не займалася жінка, мати, дружина.

Але ж крім чистоти у помешканні треба ще й про інші речі подбати. Тож, скажімо, прання постільної білизни у клінінгових компаніях коштує 150 гривень за 10 кілограмів. Прасування – 160 гривень за годину. Погодьтеся, це немало!

Утім багато хто з чоловіків на таку інформацію реагує з посмішкою та іронією, мовляв, для чого тоді одружуватись було. Жінки ж, у свою чергу, також далеко не всі сприймають серйозно те, що займатися хатніми справами – це також робота, за яку можна брати гроші.

«За великим рахунком, родина – це виконання обов’язків не однією людиною, а обома партнерами. Якщо один заробляє, інший – виховує дітей, забезпечує затишок у сімейному гнізді. Принаймні, у нашій родині багато справ робляться гуртом. Ми обоє працюємо. Але вільний час знаходимо для всього! Це – нескладно! Разом із дітьми миємо килими, вікна, разом з чоловіком прибираємо в саду, на подвір’ї, на вулиці. У кого є зайва хвилинка, той може приготувати їсти. Тому, як на мене, підраховувати хто скільки грошей та часу вклав у сім’ю у повноцінній родині не є етичним. А от у неблагополучних, коли чоловік пропиває всі кошти та ще й речі з хати продає, жінка справді має право пред’явити претензії», – вважає мукачівка Валентина Брода.

А ми повернемося до підрахунків. Миття посуду – також кількаразовий на добу обов’язок багатьох жінок. Звісно, посуду не стільки, як у ресторані, але принаймні на 3 тисячі гривень на місяць така робота «потягне» точно.

Ще 2 тисячі можна доплюсувати за дотримання в чистоті побутової техніки – духовки, мікрохвильової, пральної машини, догляд за кімнатними квітами, вигулювання собаки. І це – за умови, що сім’я мешкає у місті. Бо якщо мова йде про село, то там роботи у рази більше! Це – і догляд за худобою, і важка праця на городі, і догляд за садом. За таку роботу можна сміливо ще й преміальні додати – тисяч 7-8.

Няня – 500 гривень за добу

Якщо у родині є малі діти, то жінка найбільше часу проводить саме з ними. Але якщо вона працююча і має можливість внести свій вклад у покращення матеріального стану родини, то доводиться користуватися послугами няні. Далеко не кожна мати прямо з 3 років готова віддавати маля у садок. Наразі послуги нянь коштують по-різному. І це залежить не так від населеного пункту Закарпаття, як від компетентності фахівчині. У середньому, якщо няня потрібна не на постійній основі, а час від часу, за такі послуги сплачується погодинна плата – 80-100 гривень за годину. Але має значення ще й якого віку малюк. Наприклад, догляд за немовлятами коштує в межах 100 гривень, для дитини до 6-7 років – 50-90, для підлітка – 40-70 гривень за годину.

«Я закінчувала педагогічний університет. Вмію працювати як зі школярами, так і з дошкільнятами. Діток дуже люблю. Знайти роботу у школі довго не вдавалося, тому я почала працювати нянею. Зараз доглядаю за шестирічним хлопчиком. У 4 роки він уже зі мною вмів додавати-віднімати у межах 20, читати та писати. У нас також є уроки ліпки, малювання, гри на гітарі та англійської. Ми щодня гуляємо на свіжому повітрі, бавимося. За місяць мені платять 18 тисяч гривень. Маю два вихідні на тиждень. Знаю, що дехто наймає нянь подобово, такі послуги коштують у межах 500 гривень. Додам, що цієї професії не може навчити жоден ВНЗ. Аби бути нянею, цим потрібно жити. Адже чужа людина має знайти підхід до малюка практично так, як рідна мати, завоювати довіру дитини та в той же час не дозволити маніпулювати собою», – розповіла «Карпатському об’єктиву» хустянка Богдана Ковач.

За словами дівчини, дехто з нянь ще й готує для дитини їсти, прибирає в дитячій кімнаті, навіть купає… але все це – за додаткову плату.

Кухар – від 1000 гривень на добу

Приготування їжі – рутинний і щоденний обов’язок багатьох закарпаток. Часто від жінок можна почути: «Уже голова квадратною стає. Не знаю, що на вечерю зробити!». На жаль, часто продукти дорогі, а заробітки невеликі і наші ґаздині мусять фантазувати, що б таке придумати, аби всі були ситими та ще й вийшло смачно. При цьому чималий відсоток представниць слабкої статі зізнається, що готувати не любить.

Тож скільки б потрібно родині витратити на послуги професійного кухаря, якби господиня відмовилася від приготування їжі? Якщо в Ужгороді то 20-30 тисяч гривень. Саме стільки пропонують роботодавці фахівцям-універсалам. Якщо у райцентрах – то в межах 10 тисяч гривень.

Поліна Сокач із Тячева кілька днів на тиждень готує для свого клієнта різні смаколики. Гроші на продукти він їй виділяє додатково, а за саме приготування жінка отримує тисячу гривень на добу.

«У основному я готую м’ясні страви, гарніри, супи і овочеві салати. У Євгена особливий раціон, він – діабетик. Чоловік приїхав до нас на початку війни, має бізнес у декількох куточках України. Через це – нерідко у роз’їздах. Незважаючи на немолодий вік, дуже активний. Я свого часу була кухаркою у ресторані. Мене йому порекомендувала сусідка, у якої він винаймає житло. Платить щедро, але й їжа мусить бути максимально натуральною та смачною», – запевнила жінка.

Загалом якщо підсумувати видатки за ведення домашнього господарства, жінка, яка ніде не працює, але відповідально замається хатніми справами, виховує діток, дбає про їхнє здорове харчування та догоджає чоловікові, могла б на місяць заробляти приблизно 40-50 тисяч гривень. І це – за скромними підрахунками.

Однак нерідко і прибирають у помешканні, і готують, і розважають дітей не лише представниці прекрасної статі. Зазвичай обов’язки у родинах закарпатці ділять між собою, тож відповідно і можуть заощадити на тому, щоб не наймати для роботи чужих людей. Бо ж і чоловіки часто власними руками можуть і електрику полагодити, і побілку зробити, і техніку відремонтувати, і навіть меблі змайструвати. А це – також серйозні витрати. Але їх «Карпатський об’єктив» підрахує іншим разом.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах