152015
12:55 8.092023

Відкриття е-декларацій: що думають закарпатці щодо провального голосування

Життя 1003

Цими днями у Верховній Раді відбулося важливе голосування за відкриття електронних декларацій державними службовцями. Йшлося про поправку №371 до законопроєкту №9534 про негайне відкриття публічного електронного декларування, яку депутати так і не ухвалили. Тобто, дізнатися про статки чиновників та народних обранців громадськість зможе аж через рік. Фактично зовсім не підтримати відкриття електронних відомостей про статки нардепи не могли, адже цього вимагали у них міжнародні партнери, але відтермінувати публічний доступ до даних про своє майно їм таки вдалося…

Із цього приводу у суспільстві одразу ж розгорілися жваві дискусії. Більше того, було зареєстровано петицію про накладення Президентом України вето на законопроєкт. Усього за кілька годин вона набрала необхідну кількість голосів.

Тож що з цього приводу думають закарпатці? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Як голосували депутати

Як зазначено на сайті ВР, фактично відкрито проти негайного поновлення декларування виступили всього два парламентарі. Це – позафракційний Микола Тищенко та «Слуга народу» Дмитро Микиша.

Однак фактично противниками відкриття публічних даних стали і ті, хто був присутнім на засіданні, але при цьому просто проігнорував голосування, чи взагалі не з’явився на роботу, тобто у Верховну Раду, знаючи, яке важливе рішення мають ухвалювати.

У розрізі партій, як показує рух «Чесно», голосування виглядало наступним чином:

Фракція «Слуга народу» підтримала законопроєкт 216 голосами. Один депутат був «проти», один – утримався, 5 – не голосували, 12 – були відсутні.

У «Європейській солідарності» 20 депутатів голосували «за», решта були відсутні.

У «Батьківщині» більше половини членів фракції або були відсутні, або не голосували, зокрема Юлія Тимошенко. «За» виступили 9 депутатів.

Група «Платформа за життя та мир» виступила «за» майже у повному складі, лише один депутат був відсутній. «Голос» дав за законопроєкт 14 голосів, один депутат не голосував та 5 були відсутні.

У групі «Довіра» 16 із 18 нардепів голосували «за». У групі «Відновлення України» 9 депутатів були відсутні або не голосували, 8 виступили «за».

У «За майбутнє» поновлення декларування підтримали 9 членів групи, 2 – не голосували, 6 – були відсутні.

Із позафракційних народних депутатів 16 голосували «за», 2 – не голосували, 6 – були відсутні.

Імена депутатів, які не проголосували за відкриття е-декларацій, є у вільному доступі. І… серед них можна побачити добре знайомі прізвища закарпатських обранців.

Отже, підтримали законопроект тільки Віктор Балога та Ігор Кривошеєв.

Що ж стосується інших депутатів від нашого краю, то вони або не були присутні у залі, або на засіданні таки були, але вирішили просто «побайдикувати», хоча у той день за інші законопроекти голосували. Це: від фракції «Довіра» депутати Валерій Лунченко, Роберт Горват та Владіслав Поляк, від «Батьківщини» Іван Крулько, від «Відновлення України» Василь Петьовка, від «Слуги народу» Анатолій Костюх.

Варто додати, що ще 30 січня року посли країн G7 та ЄС заявили про те, що в Україні якнайшвидше слід ухвалити Державну антикорупційну програму та відновити е-декларування й фінансову звітність політичних партій. Утім наші народні обранці вирішили по-своєму… І це працює зовсім не на позитивний імідж держави у Європі, адже правка про відкриття декларування набрала всього 119 голосів.

Що кажуть мешканці області

Закарпатці жваво обговорюють результати провального голосування. Багато хто хотів нарешті побачити, як розжилися за час війни, коли е-декларування призупинили, міські голови, голови старостинських округів, чиновники різного «розливу» та, власне, самі депутати. Утім, цього права людей позбавили…

«Карпатський об’єктив» опитав кількох краян із різних куточків області і поцікавився їхньою думкою із цього приводу.

«Можливо, на час війни, декларації і не потрібно показувати, бо це викличе величезну хвилю обурення і для держави може бути ще гірше. Якщо люди дізнаються про те, якими віллами володіють парламентарі, логічно, що це може спровокувати не просто обурення, а хвилю протестів, різних рухів опору. Суспільство вимагатиме відставки певних чиновників, урядовців, мерів, відкликання повноважень окремих нардепів. Наразі юридично це зробити практично неможливо, адже Україна у стані війни. Звісно, ті, кого ми обрали, звітувати як про свою діяльність, так і про нажите майно повинні, але чи не зіграє це на руку державі-агресору. Як на мене, передусім треба думати про підтримку армії та обороноздатність країни, а вже потім вимагати показувати державних службовців декларації, розбиратися з тим, звідки в них на придбання були кошти та відповідно, притягувати до відповідальності тих, хто керувався корисливими мотивами і використовував корупційні схеми», – вважає ужгородець Денис Якоб.

Практично такої ж думки і Олександра Феєр із Тячева.

«Якщо відкриють е-декларування, що це нам дасть? Ми пересваримося між собою, почнемо когось захищати, на когось нападати. А нам тепер потрібна єдність, – наголошує вона. – Все одно багато хто з управлінців давно вміє обходити закони. Ні для кого не секрет, що будь-яке майно наші обранці можуть зареєструвати на кого завгодно. Вони більшість нерухомості купують на «підставних» осіб, щоб не «світитися». Розумію, що з корупцією потрібно боротися, але при цьому варто враховувати усі «підводні камені», а їх таки чимало! Та й повністю перезавантажити владу нам тепер все одно не вдасться, бо війна. Інше питання, якщо плануються вибори – тоді перед тим, як за когось віддати голос, люди мають право знати про депутата чи чиновника якомога більше інформації. Проте, з іншого боку, декларації тут теж не допоможуть, бо населення на місцях і без них знає про ряд махінацій, та при цьому все одно голосує за певну людину, дає їй знову ж таки той мандат «довіри» і закриває очі на ряд важливих речей»

Утім більшість краян таки виступають за те, аби електронне декларування негайно відновили, бо громадськість повинна знати, що від неї намагаються приховати державні службовці.

«Якщо змін не буде, наш шлях до ЄС може бути закритим. Власне відновлення електронного декларування було одним із семи пунктів рекомендацій щодо вступу нашої держави до Євросоюзу. Так от… через таких депутатів ми можемо так і загрузнути у корупції та «темряві» ще на довгі роки. Як на мене, це скликання взагалі потрібно розпустити. Інше питання, що в державі військовий стан і це непросто зробити. Однак депутати бояться, щоб громадськість не дізналася про те, що вони коять за спинами виборців тому й голосують так, як вигідно їм, а не як вимагають того міжнародні партнери та власний народ. Однозначно, є-декрарування слід негайно відновити, відкрити усіє реєстри, усі торги, тендери, закупівлі, адже ми й без цього маємо чимало гучних скандалів лише упродовж останнього часу. Так хоч боятися будуть осуду та бодай обмежуватимуть апетити!», – переконана хустянка Владислава Палчей.

Із нею солідарна мукачівка Дарина Товт.

«Депутати бояться, що громадськість дізнається про їхню «доброчинність» перед суспільством. Вони не хочуть, аби активісти та журналісти мали доступ до їхніх декларацій і оприлюднювали цю інформацію для людей. Вони хочуть повернутися до парламенту і на наступних виборах і їм страшно, що якщо суспільство володітиме даними, які вони приховують, доступ до стін Верховної Ради для них може виявитися закритим. Більше того, дехто може навіть потрапити на лаву підсудних. Якби вони справді діяли чесно та прозоро, результати голосування були б не такими плачевними!», – стверджує вона.

Із нею солідарна й ужгородка Валерія Регуш.

«Якщо людині є що приховувати, вона намагається це й робити! Народ повинен контролювати владу, аби не було перевищень повноважень! Ми зобов’язані знати про законність набуття статків парламентарів і вони за свої дії мають відповідати згідно з чинним законодавством. Скільки останнім часом просочилося інформації у суспільство лише щодо корупції на різних рівнях влади. Як на нас будуть дивитися міжнародні партнери? Чи захочуть нам допомагати, якщо нічого не зміниться найближчим часом? – зазначає закарпатка. – Ганебним голосуванням наші депутати ще більше підривають рейтинг довіри до них як із боку власного народу, так і з боку іноземців!».

Як бачимо, більшість мешканців області таки обурило те, що народні обранці вирішили не голосувати за поправку до законопроекту про реєстр. Як розвиватиметься ситуація далі – покаже час… Утім поки що декларації щонайменше на рік ще будуть закритими для громадськості.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах