149558
13:11 7.072023

Закарпатка в Німеччині за підгодівлю голубів сплатила 1000 євро штрафу і рада, що не більше

Життя 53686

Закарпатського цвіту багато по всьому світу. Німеччина – не виняток. Оскільки протягом тривалого часу наш край входив до складу Австро-Угорщини, а частиною імперії була й Німеччина, у різних населених пунктах області століттями живуть і етнічні німці. Дехто з них залишився і мешкає тут досі, а дехто – виїхав на батьківщину пращурів.

Саме так до Німеччини шукати щастя подалася родина Вароді з Хуста. Оселилися батьки та двоє дітей у Кельні майже десятиліття тому, але час від часу бувають у рідному Хусті, де залишилися друзі, родичі та багато приємних згадок.

Вероніка Вароді нещодавно завітала на Закарпаття і поділилася з «Карпатським об’єктивом» цікавою історією, у яку їй довелося «вляпатися» за кордоном, не знаючи місцевих законів, а також про те, як німці штрафують тих, хто недбайливо ставиться до природи та до тварин.

Могла заплатити і 5 тисяч за підгодівлю пернатих

Вероніка Вароді є студенткою, тож у Хусті буває лише влітку. Її брат приїжджає ще рідше через зайнятість на роботі, а батьки не були на малій батьківщині вже 7 років.

«Я майже щоліта буваю на Закарпатті. Зустрічаюся з подругами, відпочиваю, пригадуємо дитинство. Хоча спілкуємося в соцмережах, все одно приємно побачитися в реалі. Хочу зазначити, що останнім часом область сильно змінилася у кращий бік. Стало чистіше, з’явилися більш якісні дороги, є багато сучасних новобудов. Коли ми виїхали з Хуста, перше, що мене вразило в Німеччині, це – чистота. На той час у моєму рідному місті було неохайно, брудно і я довго не могла зрозуміти, як тут посеред вулиці ніхто не викидає папірців, недопалків та чеків. Виявилося все просто – за сміття на тротуарі німці штрафують і сума чимала – 500 євро. Тож чисто там не через те, що прибирають, хоча і це робиться постійно, а через те, що всюди камери і люди знають, що після протизаконного вчинку отримають квитанцію. Та й загалом ментально самі німці привчені до чистоти. Можуть собі дозволити насмітити лише туристи, або наші переселенці», – розповіла дівчина «Карпатському об’єктиву».

Утім і сама Вероніка поплатилася у Німеччині штрафом, хоча наміри в неї були абсолютно благі.

«Я заплатила тисячу євро за те, що погодувала голубів хлібом. І при цьому радію, що в нашому місті штраф іще не дуже захмарний! Бо, для прикладу, у Гамбурзі розмір адмінстягнення складає цілих 5 тисяч. Це було років 7 тому. Ми з дівчатами, які також переїхали до Німеччини із Закарпаття та з інших куточків України, Чехії та Польщі вирішили нагодувати булочкою птахів. Нам здавалося, що вони голодні і за добру справу нам будуть тільки вдячними. Взагалі мене вдома завжди вчили, що голуби – це посланці зі світу мертвих і до них потрібно добре ставитися, годувати, не кривдити, бо хто образить «Божу пташку», сильно постраждає. Тож за нашу «гуманність» усю нашу групу притягнули до відповідальності. І справа тут не в тому, що німці скнари і шкодують їжу від пернатих. Ні, вони дуже добре ставляться і до тварин, і до птахів, просто не дозволяють їх підгодовувати з метою безпеки самих же «братів наших менших». Насправді хліб є дуже шкідливим для птахів і це – правильно. Просто тоді ще я про це не знала. І зараз мене дуже дивує, чому в Ужгороді за підгодівлю лебедів хлібом досі не притягають до відповідальності, адже пернатим така їжа точно ніколи не піде на користь», – запевнила закарпатка.

За словами дівчини, оштрафувати в Німеччині можуть і за невчасно проведені садові роботи біля власного будинку.

«Німці дуже люблять природу і борються за те, аби люди їй не шкодили. Наприклад, якщо у вас біля паркану виросли бур’яни, але ви вирішили їх позбутися не в сезон, вас точно оштрафують. Також із 1 березня заборонено обрізати дерева, вирубувати їх, сильно обстригати кущі. Це фактично робиться для захисту більше флори, ніж самих рослин, адже в заростях птахи починають саме висиджувати пташенят і аби пернатим не нашкодити, людям не дозволяють втручатися у фауну. Штраф солідний – від 50 до 100 тисяч євро. Утім розмір стягнень у різних федеральних землях може суттєво різнитися», – наголосила Вероніка.

За неналежне утримання собаки можуть заборонити взагалі заводити тварин

До домашніх улюбленців німці ставляться також дуже відповідально. Як зізналася колишня хустянка, там немає неконтрольованих заводчиків і собак та котів прирівнюють до дітей.

«Якщо ви взяли песика, він автоматично стає членом родини. Навіть якщо тварина не куплена, а взята з притулку, тобто вилучена у попереднього власника, бо бродячих вуличних песиків там немає, німці кажуть, що всиновили хвостатого. І, як на мене, це правильно, бо домашні улюбленці прирівнюються до дітей і за їхню долю власник повинен відповідати. За вбивство або жорстоке поводження з собакою, саджають за ґрати на три роки і в майбутньому взагалі забороняють утримувати тварин. За утримання в неналежних умовах – штраф 25 тисяч євро і конфіскація улюбленця. Можуть оштрафувати і за те, що песик гуляє з господарем не на повідку, за те, що ґазда не прибрав за твариною випорожнення. Якщо ви, для прикладу, заводите собаку, то зобов’язуєтеся забезпечити її безпечним приміщенням, контактувати з нею не менше 4 годин на добу, вигулювати не менше 2 разів на день і дозволяти контактувати з іншими хвостатими, не маєте права тримати тварину прив’язаною і надягати на неї стислий нашийник. Вас можуть будь-коли перевірити і якщо ви щось порушили, начувайтеся!», – розповіла Вероніка Вароді.

Порядками в Німеччині наша землячка цілковито задоволена і впевнена, що цей досвід Україна повинна перейняти якомога скоріше.

«У німців соціально захищені всі – як люди, так і тварини, навіть рослини. Кожен клаптик землі дуже доглянутий. Хоча природа схожа на закарпатську, але ліс у нас і в них – це наче різні планети, бо в нас у горах кучугури різного мотлоху біля дерев, криниць, на місцях для пікніків. Там же такого немає! У Берліні на газонах можуть бігати зайці й косулі, їх ніхто не буде ловити, стріляти, хіба що сфотографують на згадку… Безпритульних котів та собак немає зовсім! Кожна тварина мусить бути зареєстрована у мерії, мати чіп. За собаку щороку треба сплатити від 80 до 360 євро податку. Також має бути обов’язкове страхування тварини – 80 євро на рік. І це добре, бо виховує у людях відповідальне ставлення до «хвостиків», ніхто не заводить тварину тільки через те, що живу іграшку прагне мати дитина, якій через рік вона набридне, бо з’явиться нове «хочу». Також домашній улюбленець у Німеччині має регулярно бувати на прийомі у ветеринара, за бажанням господар із собакою може відвідувати школу. Вигнати тварину на вулицю означає сплатити чверть тисячі євро штрафу, або опинитися у в’язниці. Про такі закони українські зоозахисники, як не прикро, досі тільки мріють», – стверджує дівчина.

Під захистом у Німеччині і мешканці водойм. І хоча там дуже багато річок, як переповідає наша колишня землячка, ніхто не може собі дозволити взяти вудку і коли заманеться порибалити.

«Отримати дозвіл на риболовлю у Німеччині набагато складніше, ніж водійські права, а без нього ніхто навіть подумки не посміє прилаштуватися з вудкою на узбережжі. Якщо комусь захотілося свіжої риби, то її можна придбати в кожному магазині, але якщо ви вирішили без ліцензії наловити собі здобич самотужки, доведеться заплатити до 5 тисяч євро штрафу. Навіть якщо ви професійний рибалка і маєте дозвіл, за риболовлю не в сезон чи не у спеціально відведеному для цього місці вас можуть оштрафувати на 500 євро. За незаконне полювання штрафи не менші», – запевнила Вероніка.

Загалом життям у Німеччині дівчина задоволена, але туди, де пройшли її дитячі роки, наголошує, що дуже тягне, тому завжди перед приїздом на Закарпаття німецьким подругам каже, що їде додому, бо де б не жила, цей край назавжди в серці залишиться її домівкою.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах