149510
15:21 6.072023

В Ужгороді відбулася презентація щорічної доповіді Уповноваженого ВР України з прав людини

Життя 4447

В Україні йде війна, тому питання прав і свобод людей є одним із основних. Омбудсман, або Уповноважений ВР з прав людини – це спеціальна посадова особа, головним завданням якої є контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист їхніх прав. Про це йшлося під час заходу присвяченому річниці перебування на посаді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця «Обудсман: рік на варті прав людини». 

Захід відбувся в ректораті УжНУ за участі посадовців, представників влади та громадських організацій, дипломатів, науковців тощо.

Від початку повномасштабного вторгнення близько 3000 людей звернулися до Уповноваженого через збройну агресію росії проти України. Через це, а також низку інших питань, було запроваджено 9 стрижневих напрямів роботи: права дитини та сімʼі, молоді та спорту; права людини у секторі оборони та прав ветеранів і військовослужбовців, полонених та членів їх родин; права громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України; право на справедливий судовий розгляд та процесуальні права; дотримання інформаційних прав; моніторинг дотримання рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів; міжнародне співробітництво; дотримання соціальних та економічних прав; реалізація національного превентивного механізму.

– За 2022 рік до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло 42 тис. звернень. Стосувалися вони переважно соціально-економічних питань. Зверталися особи ВПО (внутрішньо переміщені особи), вразливі верстви населення тощо. Уповноважений та секретаріат беруть участь в роботі Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Варто наголосити, що Уповноважений реагує на кожне звернення і складаються акти реагування, які відтак направляються в органи виконавчої влади, – розповів Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини Андрій Крючков.

На Закарпатті одне із найпоширеніших звернень до Уповноваженого – невиплата допомоги ВПО.

– Ми здійснюємо моніторингові візити до місць компактного поселення ВПО. Станом на 22 червня 2023 року у 14 областях України у нас працюють регіональні координатори. Вони вже здійснили 434 моніторингові візити. За результатами проведення моніторингів нами були складені звіти, де вказані рекомендації, які в подальшому направлені в обласні військові адміністрації для виконання. Найпоширеніші проблеми: невиплата ВПО матеріальної допомоги, недотримання належних умов проживання в місцях компактного поселення ВПО тощо, – зауважила Лариса Холмогорова Регіональна координаторка взаємодії з громадськістю за напрямком захисту прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України.

Варто також наголосити, що важливим напрямком роботи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини є військовополонені та члени їхніх родин. 

– Щодня ми приймаємо людей в Закарпатській ОВА. Передаємо інформацію в центральні органи влади, працюємо з поліцією, військкоматами, щодо повернення наших військових з полону. Нещодавно полонені повернулися на Закарпаття через Угорщину. Там, в російському полоні, вони зазнали фізичної та психологічної наруги, – розповіла Власта Рейпаші, регіональна координаторка Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Загалом під час звіту були озвучені різні проблеми громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України, а також шляхи їх вирішення.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини