149062
08:45 29.062023

Було нескладно: хустянка Кристіна Гаврило розповіла, як склала НМТ на 200 балів

Життя 4837

Національний мультипредметний тест, що прийшов в умовах війни на заміну ЗНО, уже другий рік став для закарпатських (і не тільки) випускників перепусткою до університетів. У цьому році, на жаль, 200-бальників набагато менше, ніж було торік. Із боку батьків та учнів були неодноразові нарікання на те, що система зависала, що під час тестування двічі лунала тривога у певні дні і учні не могли сконцентруватися, зосередитися на відповідях належним чином. Але все одно Закарпаття має школярів, яким вдалося отримати за НТМ найвищий бал.

Серед таких – випускниця Хустського ліцею №3 Кристіна Гаврило. «Карпатський об’єктив» поспілкувався з дівчинкою та її вчителькою й наставницею Надією Чекалюк і дізнався, чи важко було готуватися, скільки часу зайняла власне підготовка до НТМ, що під час складання тесту було найважчим та поцікавився порадами майбутнім випускникам, аби й вони показали дійсно високі здобутки.

Вчилася не задля результату, а для себе

Скромна і тендітна дівчинка щиро дякує за привітання. Саме так ми знайомимося з Кристіною. Небагатослівна, на запитання відповідає конкретно, без зайвого пафосу і без хвальби. Зізнається, що історія – її улюблена дисципліна.

«Аби будувати майбутнє, потрібно добре знати минуле, аналізувати помилки пращурів, виправляти їх та пишатися досягненнями, – каже «Карпатському об’єктиву» хустянка. – Загалом тест із історії мені дався дуже легко. Я абсолютно всім задоволена. Готувалася до НТМ ретельно, завчасно, а не протягом останніх двох-трьох місяців чи днів, вчила цю дисципліну не просто, аби скласти мультипредметний тест, а для себе, щоб знати. Тому сказати, що було важко – не можу».

До самого тестування Кристіна Гаврило готувалася впродовж дев’яти місяців – від початку навчального року.

«Додаткові заняття з математики я відвідувала десь із 8 класу, а з української мови та історії – всього рік. Історію мене готувала Надія Андріївна Чекалюк. Вона – Людина з великої літери, неймовірно розумна, чуйна, душевна, педагогиня за покликом серця, яка живе роботою та дітьми», – наголосила вона.

Найважче, за словами хустянки, було налаштуватися на відповіді під час самого тестування, адже потрібно було показати знання одночасно з трьох дисциплін.

«Під час самої підготовки нічого важкого для мене не було. На уроках історії весь час психологічно відпочивала. Я завжди добре вчилася, тому вважала для себе нормою сидіти над книжками, шукати інформацію, занурюватися у події багаторічної давнини, насолоджуватися процесом пізнання чогось нового. Але протягом останніх трьох діб перед тим, як мало відбутися НМТ, почала хвилюватися. Під час самої сесії мультипредметного тесту, на щастя, система не зависала, повітряних тривог не було. Тож ні на що не нарікаю!», – запевнила дівчинка.

Закарпатка каже, що для тих випускників, хто не допускає прогалин у процесі здобуття знань, складати НМТ було легко. Утім на такий високий результат сама дівчинка навіть не сподівалася.

«Я знала, що все буде добре. Але на 200 балів навіть не очікувала, – зізнається вона. – Думала, буде 180, може, трішки більше. Але найвищий бал для мене є найкращою нагородою за всі старання!».

За дівчинку пораділи і батьки, і вчителі

Успіх доньки рідні сприйняли з радістю, батьки завжди підтримували її і дуже пишаються здобутками Кристіни.

«Батьки неймовірно раділи за мене, коли повідомила приємну новину, – стверджує випускниця. – А особисто моя перша реакція, коли дізналася результати – почала плакати. Я вийшла з класу і з очей просто лилися сльози. А далі, коли трохи оговталася, почала телефонувати мамі, класному керівнику – Наталії Михайлівні Орлик, вчительці історії Надії Андріївні Чекалюк. Це були незабутні миті! І такі шалені емоції! Так тішило, коли мене вітали найдорожчі люди!»

Про хвилювання випускниці розповіла і її вчителька історії.

«Загалом Кристіна є дуже відповідальною. Вона – дівчинка товариська, співчутлива, щира, добра. Завжди переймалася успіхами однокласників, намагалася допомагати іншим. Тому я безмежно рада за неї», – зізналася «Карпатському об’єктиву» Надія Чекалюк.

За її словами, дівчинку в класі всі дуже любили, у неї було багато друзів.

«Що б їй не доручили, завжди це бездоганно виконувала. Навіть після закінчення школи могла зателефонувати, запитати як справи, поцікавитися, чи у мене все гаразд», – наголосила вона.

Перша реакція вчительки, коли вихованиця повідомила про результат була приємним шоком.

«Кристіна мені зателефонувала і каже: «Ви стоїте? Сядьте!», – із усмішкою пригадує Надія Чекалюк. – І тільки після цього зізналася, що в неї з історії 200 балів. Звісно ж, я зраділа і відповіла їй: «Молодець!» Ще перед тестом переконувала її, що вона зможе отримати високі бали, бо бачила у своїй учениці хороший потенціал, просила тільки не розгубитися, уважно перечитувати завдання, аби добре розуміти, у чому саме суть питання. І вона не підвела! Усі завдання з історії виконала за 20 хвилин. Загалом учням рекомендую починати відповідати під час НМТ із тієї дисципліни, з якої вони більш впевнені у своїх знаннях. От Кристіна була переконана, що їй буде найлегше впоратися з історією і вона з неї починала. Загалом, як на мене, ця дисципліна є дуже потрібною і мені приємно, що її обрали багато випускників».

Справді, щодо того, аби історія під час НМТ стала обов’язковою, як українська мова і математика, точилися дискусії на міністерському рівні. Утім у цьому році вона була на вибір – між іноземною мовою, фізикою, хімією і біологією. Проте більшість випускників обрали або історію, або ж англійську.

«Діти повинні знати, що відбувалося в їхній державі у всі часи. І ми насправді маємо чим пишатися! Майже, жоден народ у Європі не стояв би так мужньо під час війни і не боронив батьківщину, як наш!», – зізнається пані Надія.

Поки що Кристіна Гаврило точно не знає, де продовжить навчання.

Зізнається: «Наразі вагаюся, який конкретно фах обрати, не можу стовідсотково сказати також, де здобуватиму вищу освіту, але точно це буде гуманітарна сфера. Можливо, вступатиму в УжНУ, а можливо і в університет у іншій області».

Майбутнім випускникам закарпатка радить багато вчитися і вірити у себе.

«Раджу проходити завчасно багато тестів, вони є у вільному доступі в Інтернеті, постійно практикувати, вдосконалюватися, перевіряти власні знання. Крім того, повинна бути в кожного самодисципліна, про лінь доведеться забути. Має бути щоденний графік, якого рекомендую чітко дотримуватися. Так, це рутина, але потім зусилля неодмінно буде винагороджено, адже йдеться не просто про тест, а про інформацію, яка стане корисною в житті та про успішний вступ до ВУЗу», – наголосила вона.

А загалом приємно, що на Закарпатті є багато талановитих випускників і що вони дійсно показують високі здобутки, що в нас виросло чудове молоде покоління.

Хочеться побажати як Кристіні Гаврило, так і іншим сьогоднішнім випускникам закарпатських шкіл, гімназій та ліцеїв успіхів у самореалізації, здійснення задумів та здобуття омріяної професії у тому виші, який їм найбільше до душі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини