147942
09:00 2.062023

УжНУ налагоджує ділові стосунки з вишами Великобританії та Ірландії

Життя 2463

Делегація ДВНЗ «УжНУ» у складі проректорки Мирослави Лендьел та працівниць відділу міжнародних зв’язків здійснили робочий візит до Університету Центрального Ланкаширу (м. Престон, Велика Британія) з метою обговорення подальших напрямів партнерства, яке стартувало в рамках програми “The UK-Ukraine Twinning Initiative”.

Під час візиту проведено низку офіційних зустрічей, зокрема, з віце-канцлером Університету Центрального Ланкаширу професором Ґрейемом Болдвіном та заступницею генерального директора професоркою Рут Коннор.

Делегацію з Ужгородського національного університету приймав Департамент міжнародного партнерства, який очолює Пол Роу. Представники міжнародного співробітництва обох університетів, відповідальні за академічну мобільність студентів, стажування, викладання, обговорили плани подальшої співпраці, пошуку грантових програм, тощо. Відбулися також продуктивні робочі зустрічі з представниками факультету інженерії, медичного факультету, факультету гуманітарних наук та глобальних досліджень та факультету природничих наук для визначення перспектив розвитку співпраці в конкретних напрямках.

Разом з колегами факультету гуманітарних наук та глобальних досліджень було проведено круглий стіл на тему «The War in Ukraine: Implications for Democracy, Education and Security’. В дискусії, окрім делегації з УжНУ, взяли участь студенти та студентки, представники викладацького складу партнерського університету. У першому блоці Др. Александрос Кутсукіс окреслив розуміння деяких історичних та соціологічних аспектів. У другому блоці Антоніна Булина зупинилася на питанні інтернаціоналізації вищої освіти загалом та її здійсненні в УжНУ зокрема. Українка Ольга Борисенко поділилася досвідом навчання в Університеті Центрального Ланкаширу та проживання в Сполученому Королівстві. У третьому блоці аспірантка Ґрейс Еванз, яка приїздила до Києва волонтеркою, як тільки розпочалася війна, говорила про особливості міжнародної підтримки України в теперішній воєнний час. Під час круглого столу йшлося також про впливи війни на демократії, які боронять суверенність від амбіційних авторитарних сусідів. Підбила підсумки та із завершальним словом виступила Мирослава Лендьел. Окрім насичених робочих зустрічей поїздка також дала можливість познайомитися ближче з культурою середовища.

Цікаво було відвідати архітектурні пам’ятки, музеї та зокрема, відчути підтримку українців через пісню “With a Little Help from My Friends” (Beatles), яку виконали представники кількох хорів та відвідувачі з усього світу в Ліверпульському музеї. Вразив інтер’єр танцювальної зали м. Блекпул, де можна кружляти під живу музику хоч весь день. Візит, безперечно, дав можливість збагатитися в плані професійного та особистісного розвитку.

Результативним став і візит делегації УжНУ до Ірландії в Лімерикський університет, який організував Staff Week для партнерів в рамках програми Erasmus+. Серії воркшопів та семінарів, які були проведені колегами з UL Global та представниками різних факультетів Університету, сприяли поглибленню знань з питань міжкультурної комунікації, співпраці та залучення студентів. У заході взяли участь партнери з Грузії, Німеччини, Швеції, Нідерландів, Румунії, Чехії, Польщі, Угорщини, Великої Британії, Франції, Палестини, Гани та ін. Упродовж тижня учасники мали змогу ознайомитись з успішними проєктами в рамках програми Erasmus+, які були реалізовані Лімерикським університетом. Також партнери мали змогу взяти участь у святкуванні 35-ї річниці програми. Завдяки активній комунікації всі учасники заходу мали змогу обмінятись досвідом роботи та поділитись найкращими практиками.

Проректорка Мирослава Лендьел зазначає: “Візит до Університету Центрального Ланкаширу є одиним з етапів розвитку партнерства, яке ми започаткували в рамках програми “The UK-Ukraine Twinning Initiative”. Впродовж минулого року ми комунікували онлайн. Завдяки співпраці, нам вдалось налагодити стажування наших студентів на Кіпрі для покращення їхнього рівня володіння англійською мовою. Також за підтримки нашого партнера проводиться онлайн-курс з англійської мови для студентів та викладачів УжНУ та відбулась низка наукових заходів. Крім того, наші партнери купили та відправили партію комп’ютерного обладнання для наших студентів. Метою нашого візиту було не просто налагодити відносини підтримки, але й партнерські відносини. І, звичайно, “живе” спілкування ніщо не може замінити, тож ми були раді зустрічі з нашими партнерами. Сприяє налагодженню відносин також наша схожість. Місто Престон невелике, кількість населення є трохи меншою ніж в Ужгороді. А кількість студентства є такою ж як і в УжНУ. І Університет Центрального Ланкаширу є важливим для міста так само, як і УжНУ є важливим для Ужгорода. Особисто для мене цікаво те, що цей університет розробив унікальну для Британії “престонську модель” взаємодії між університетом, органами місцевого самоврядування й бізнесом. І ми хочемо спільно розробити проєкт, який допоможе нам цей досвід впровадити в Ужгороді. Дружні відносини, які нам вдалось побудувати з представниками Університету Центрального Ланкаширу, допоможуть нам в майбутньому працювати над спільними науковими проєктами. Щодо візиту до Ірландії, передусім він був зумовлений тим, що ми з Лімерикським університетом подавали спільний проєкт в рамках програми Erasmus+. Для нас цей візит видався дуже цікавим, адже ми познайомились з великою кількістю колег з Європи та не тільки. Лімерикський університет велику увагу придяліє питанням екології та охороні довкілля, має величезний камус та чудовий спортивний комплекс. І також має цікавий досвід співпраці з самоврядуванням міста. Ірландія та Великобританія дуже зелені країни, де питання сталого розвитку, соціальної інклюзії та різноманітності є пріоритетними. Було цікаво дізнатися, що в цих країнах є чимало програм-підтримки для студентів, їхнього психічного здоров’я, можливостей працевлаштування в місті, які також можна буде запозичити й імплементувати в нас”.

Також ділиться враженнями начальниця відділу міжнародних зв’язків Оксана Свєженцева: “З Університетом Центрального Ланкаширу ми співпрацюємо тільки рік, проте за цей короткий час нам вдалось зробити багато хороших справ разом. Кожні два тижні в нас проходять робочі дзвінки, де ми обговорюємо майбутні кроки співпраці. Тож, коли ми зустрілись через рік активного співробітництва, ми знали, які теми хотіли обговорити особисто. Це і можливість подвійних дипломів, і академічна мобільність студентів та викладачів, і можливість й надалі продовжувати курси з англійської мови, спільне читання лекцій, і поїздки та стажування для покращення рівня володіння англійською мовою. У нас відбулось багато локальних зустрічей, де представник нашого університету розмовляв з представником Університету Центрального Ланкаширу про конкретний напрям роботи. Окремою віхою наших відносин, є велика підтрика Університету Центрального Ланкаширу, який є завжди відкритим до наших прохань. Спочатку основний акцент був зміщений на гуманітарну допомогу, проте зараз ми трансформуємо наші відносини в партнерські, де наші фахівці працюватимуть разом. Зокрема, недавно був проведений круглий стіл для політологів-міжнародників, які обговорили актуальні проблеми культури й війни. Сподіваємося також на спільне написання проєктів. Також співпрацю налагодили наші науковці з медичночного факультету, фізичного факультету. Відбулись зустрічі між керівництвом університетів. Крім того, ми залишились дуже задоволені і висловлюємо вдячність нашим партнерам за можливість відвідати цікаві місця Британії та навіть побувати в Ліверпулі в день Євробачення. Ми відчули колосальну підтримку України, і вона, безсумнівно, щира. Вдало співпало, що в цей час ми отримали запрошення від інших наших партнерів з Ірландії відвідати заходи в Лімерикському університеті рамках програми Erasmus+, де були присутні всі партнери університету – понад 50 учасників. Завдяки цьому ми отримали чудову нагоду познайомитись й обговорити майбутню співпрацю не тільки з представниками Лімерикського університету, а й з багатьма іншими європейськими колегами та не тільки. Всіх присутніх об’єднав Erasmus+, тож всі могли обговорити, що вже було зроблено завдяки можливостям програми, і які плани ще чекають попереду. Отож основною нашою метою стало зміцнення вже існуючих партнерства та пошук нових однодумців”.

Ганна Фельцан,

За інф. відділу міжнародних зв’язків УжНУ,

Інформаційно-видавничий центр

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Шануємо пам’ять захисників України» – з Ужгорода стартував всеукраїнський ветеранський велопробіг
16:39
Військові 711 бригади охорони провели навчання для учнів Коритнянського ліцею
16:28
У Будапешті відбулася угорсько-українська молодіжна конференція «NOVAdays»
15:51
Мережа будинків народних традицій організувала на Закарпатті методичне навчання вчителів народного танцю
15:23
Юні мукачівці були кращими на обласному турнірі з шахів
14:55
Відбувся святковий футбольний турнір серед мікрорайонів Ужгорода
14:42
Заняття з екології в межах урбан-руху «У міста є Я» у «Карітас-хабі»
13:12
Закарпатські гвардійці вдосконалюють свої навички на сучасному обладнанні
11:53
Закарпатські команди продемонстрували різні результати в аматорському чемпіонаті України
11:39
Товарообіг через зону діяльності Закарпатської митниці перевищив 60 мільярдів гривень
11:09
Всі новини