147761
16:26 29.052023

У Перечині відбулося дитяче свято «Зубна фея»

Життя 3636

26 травня у Перечині відбулося дитяче свято «Зубна фея» у рамках відзначення Дня міста.

Торік захід не проводили у зв’язку із введенням воєнного стану в Україні. Цього року організатори вирішили таки організувати зустріч казкового персонажа із маленькими перечинцями. Фея взяла до своєї компанії і Людину-павука, який грався з ними, розважав.

– Діти є діти – вони потребують чогось цікавого, розваг, магічного, зустрічей із героями казок та мультфільмів. Свято «Зубної феї» вирішили провести ще і тому, щоб відволікти дітей від гаджетів, щоб більше комунікували між собою. Всі діти люблять солодощі, але їм треба пояснювати, до того ж часто, що вживати багато цукерок не можна, бо зубчики псуються. Звісно, ми, батьки це робимо, але діти в одно вухо впустили, а через друге випустили. Слова героїв казок та мультфільмів на них краще діють, – розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива» секретар Перечинської міської ради Галина Гаєвська.

– Декілька років я живу у вашому містечку, – каже фея у блакитній сукні. – Маю свій будинок. Звідти спостерігаю, як дітки доглядають за своїми зубками. Ще моїм обов’язком є нагадувати про правила дотримання гігієни ротової порожнини, проводити роз’яснення щодо корисної та шкідливої їжі для зубчиків, що сьогодні і робитимемо.

Фея підготувала для своїх маленьких друзів багато цікавих завдань та запитань. Її приємно вразила активність та обізнаність дітей у «зубній» темі.

– Скільки у дитини молочних зубів?питає фея.

– 20, – відповідають діти наввипередки.

– А скільки зубів у дорослої людини?

– 32.

– Скільки разів на день треба чистити зуби?

– Двічі – вранці і ввечері.

– Який лікар лікує зуби?

– Стоматолог.

– Які молодці – знаєте,похвалила дітей зубна фея.

Цікавим та пізнавальним було завдання для діток про корисні та шкідливі продукти для зубчиків.

Поспілкувалася я і з мамами.

– Таке свято нашим діткам потрібне, бо воно проводиться з розважально-пізнавальною метою, – ділиться пані Наталія. Вона прийшла до центрального скверика міста зі своєю дворічною донечкою Каролінкою. – Маю ще старшого сина, Каролю дев’ять років. З раннього віку я пояснюю йому, як правильно доглядати за ротовою порожниною, чистити зубки. Стоматолога відвідуємо регулярно, не боїться, не плаче, бо знає, що хворий зубчик треба лікувати. Син знає: коли випадає зубчик, його треба поставити під подушку. Вночі прийде фея і забере його, віднесе до свого будиночку. За зубчик залишає копійочку.

Всі дітки отримали подарунки, зокрема зубні щітки, пасти – саме те, що потрібно для проведення гігієнічних процедур ротової порожнини.

Трохи історії

26 травня 2018 року в Перечині урочисто відкрили нову туристичну та насамперед дитячу атракцію – Будинок зубної феї. Знаходиться під 200-літнім дубом по вулиці Ужанській, неподалік автостанції. Того року відбулася перша зустріч зубної феї з перечинськими дітлахами, яка стала традиційною. Декілька разів свято не проводили у зв’язку з пандемією та воєнним станом.

Будинок зробили ковалі з Ужгорода Степан Руснак та Роман Мурник.

Зубна фея – казковий персонаж, традиційний для сучасної західної культури. Зубна фея, як свідчить легенда, дає дитині невелику суму грошей (або іноді подарунок) замість молочного зуба, який випав і покладений під подушку.

Зубну фею вигадав у XIX столітті іспанський письменник Луїс Колома як персонажа казки для 8-річного іспанського короля Альфонсо XIII, що втратив перший молочний зуб. Відтоді Зубна фея є популярним персонажем дитячого фольклору.

Батьки заздалегідь розповідають дитині про Зубну фею, яка винагородить її, якщо молочний зуб (особливо перший), покласти ввечері під подушку. Часом пишуться записки від імені феї, які радять слідкувати за зубами, чистити і полоскати їх, за що і буде винагорода. Вночі батьки непомітно забирають зуб і кладуть на його місце монетку. Головна ідея цього дійства полягає в тому, що дитина отримує відшкодування за біль або неприємності, якими супроводжується втрата зуба.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автор

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах