146637
22:21 7.052023

Парамедик з Києва провів у Мукачеві вишкіл з тактичної медицини. Фото

Життя 5717

Як накласти джгут та правильно перевірити дихання. Військовий медик із позивним «Орест», представник волонтерського руху « Support Azov»  активіст одного з азовських рухів «Центурія», приїхав до Мукачева з Києва, аби розказати та показати, як надавати людині першу медичну допомогу.

Поки чоловік не виконує бойові завдання та не знаходиться на службі, такого року корисні івенти, часто проводить у Києві та Київській області. Також, розповідає, вдалося реалізувати такі вишкіли в Одесі, Білій Церкві та Черкаси. До Мукачева зі своїми побратимами «Орест» приїхав на запрошення.

«Для мене будь-які подібні заняття для молоді чи дорослих – вклад у майбутнє нашої держави, нашої нації. Дуже хочеться, аби діти розвивались у правильному напрямку, особливо зараз, в такі нелегкі часи»,- каже військовий.

«Орест» додає, що для мукачівців підготував демонстрацію базових медичних навичок. Серед них алгоритм – MARCH, завдяки якому визначають пріоритети і порядок дій в наданні допомоги пораненому. Алгоритм MARCH розшифровується, як: M( Massive bleeding) – масивна кровотеча. Це перше, що навчають будь-якого бійця і під силу зрозуміти навіть тим, хто не пов’язаний ні з військовою службою, ні з медициною.

Медик, зазначив, що для пораненого головну роль грає – час. Адже втрата півтори чи двох літрів крові може бути критичною. А ще розповідає, що зазвичай, коли когось ранять, безпосередньо на полі бою, то туди наш підступний ворог кидає усі свої сили, аби вбити й тих, хто прийшов рятувати. Тому працювати доводиться дуже швидко і надавати медичну допомогу в більшості – лежачи.

«Я був готовий до різного – пневмоторакс, кровотеча, ампутація, але от як допомогти людині з відкритим переломом, цього нас явно не навчали. Та якось довелося викручуватися. Найважче, особисто для мене, було проводити евакуацію. Бо я сам людина невелика, але необхідно було витягувати поранених набагато важчих за мене»,- розповідає чоловік.

 Військовий медик допомагав пораненим та проводив їх евакуацію у Київській області, Запоріжжі, Херсоні та Бахмуті.

Відповідаючи на питання присутніх, як визначає, кого варто рятувати на полі бою, наводить приклад, з власного досвіду, що навіть отримавши дуже важкі травми – є шанс вижити.  Медик зазначає, що в більшості вважав поранення у шию смертельними та повірив у диво, коли його однокласника поранило відразу у шию, корінь язика та голову, а той вижив.

Поєднавши теорію, практику та власний досвід медику вдалося провести корисний вишкіл з тактичної медицини.

Навчання проходили на території спортзалу «Кельт», що в перші дні війни став потужним гуманітарним штабом для допомоги ВПО.

                                   Ірина Грабко

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах