146166
13:59 27.042023

Скільки коштує людське життя на Закарпатті

Життя 5558

Небажана вагітність може бути в кожної жінки і часом навіть контрацепція не допомагає. Інше питання, що більшість її зберігають, а дехто вирішує перервати. В Україні аборти, на відміну від сусідньої Польщі, офіційно є дозволеними. Утім роблять їх через особисті переконання не всі гінекологи.

Але є ще й інший бік питання – коли вагітність рекомендують перервати самі лікарі, тут мова про вроджені внутрішньоутробні вади, які можуть бути у дитини.

Тож скільки коштує на Закарпатті перервати вагітність? Що кажуть про це самі медики? Якою є думка психологів? Як до питання абортів ставляться священники? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Скільки коштує аборт

Спочатку розберемося з цінами. Для цього візьмемо прайс однієї з ужгородських приватних клінік.

Насправді позбутися дитини виходить не так уже й дешево, адже один тільки огляд гінеколога коштує 600 гривень. При завмерлій вагітності вишкрібання порожнини матки обійдеться в 3250 гривень. Місцева анестезія 500 гривень. Сам аборт за бажанням жінки, який називається «Фракційне вишкрібання порожнини матки та цервікального каналу (без урахування вартості досліджень) » коштує 3 тисячі гривень.

Утім це – все одно дешеві процедури, бо штучне запліднення (Програма штучного запліднення з використанням донації ооцитів (10 ооцитів) + ICSI) обійдеться у 127 тисяч гривень. І це – тільки один з етапів майбутнього материнства, на шляху до якого ще передбачається ще чимало інших витрат. Тому перед тим, як переривати вагітність, варто усе ж подумати, чи справді потрібно це робити, бо потім можна дуже пошкодувати, адже дехто, аби мати наступника, платить шалені гроші!

Слід зазначити, що останнім часом більшість жінок вдається до медикаментозного аборту. Звісно, бажано це робити під наглядом медика. І багато клінік пропонують у цьому питанні свої послуги. Так, принаймні, у жінки в майбутньому не виникне ніяких проблем зі здоров’ям. Спеціалісти стежать за реакцією організму на препарат, якщо потрібно, своєчасно надають кваліфіковану допомогу, консультують жінку після самої процедури. Коштує така послуга 2800 гривень.

Однак велика частина закарпаток у випадку небажаної вагітності намагається позбутися плоду або методами «як бабка казала», або через Інтернет купує собі пігулки і проводить процедуру самотужки вдома.

Найбільш розповсюдженими препаратами вважаються «Міфегін» та «Міфепристон». Ціна першого з них коливається в межах від 55 до 85 доларів, а вартість другого – від 90 до 130 доларів. Однак наслідки можуть бути непередбачуваними і краще все ж проконсультуватися з лікарем, а не займатися «самотворчістю». До слова, ці ліки є і в аптеках, але видаються виключно за рецептами, та й офіційно коштують дешевше (450-750 гривень). Крім того, таблетки можуть або не подіяти зовсім, або навпаки – викликати сильну кровотечу. Та й приймати їх можна тільки на ранніх термінах вагітності.

Цікаво, що за статистикою, в Україні за останні 15 років, кожна третя жінка у віці від 16 до 30 років хоча б раз переривала вагітність. Кожна ж п’ята представниця слабкої статі робила це більше 2 разів.

Серед причин, які підштовхують наших землячок до аборту, статисти називають передусім ранню вагітність, коли дівчина ще не «стала на ноги», як жінка, ще повинна робити кар’єру, вчитись. І до цього її найчастіше підштовхують саме рідні, а не батько дитини. Другою причиною є поганий фінансовий стан у родині. Але це вже стосується переважно сімей, де є діти. Тут уже ініціатором аборту є або чоловік, або сама жінка.

Коментар священника о. Степана Томишина

Тема переривання вагітності дуже непроста, адже життя дає Бог і відбирати його так само має право тільки він. Але ми живемо не у ХV сторіччі, коли про протизаплідні засоби люди нічого не знали! Зараз є багато видів контрацепції, тож кожен, як думаюча істота, має робити все для того, аби небажана вагітність не настала.

У шлюбі відповідальність за продовження роду паде на обох, не тільки на жінку. Однак саме представницю прекрасної половини було створено для того, аби давати життя, тому народжувати чи ні передусім залежить від неї. Хоча до такого кроку найчастіше її підштовхує саме чоловік – випиває, не забезпечує родину, розмахує кулаками… причин може бути безліч. І це насправді – велика проблема! Бо якщо сім’я щаслива, народженню кожної дитини там раді, навіть якщо їх 10 чи 12!

Розумію, що є медичні покази, коли малюк може з’явитися на світ із певними вадами. Але, в той же час, мені відомі десятки історій від жінок, коли медики їм пропонували зробити аборт, а вони не погоджувалися і народжували абсолютно здорових діточок.

У будь-якому разі аборт – це вбивство! Ми ж не можемо зрозуміти тих людей, які свідомо вбивають народжених дітей, а ненароджені – такі ж люди, як і всі ми! Зараз навіть науковці стверджують, що життя зароджується у момент зачаття і є багато фільмів, де показано розвиток ембріонів… Тому якщо вже так сталося, що вагітність перервано, потрібно каятися і спокутувати провину перед Богом, аби він подарував прощення.

Коментар психологині Руслани Тимко

Говорити про етичність чи моральність абортів я не буду, бо це вибір кожної жінки індивідуально. За радянських часів аборт вважався чимось на зразок видалення зуба, тоді ніхто не думав, що вбивається чиєсь життя. Тож багатьох дівчат мами саме так переконали. Зараз на переривання вагітності у всьому світі дивляться інакше, є чимало різних фільмів про внутрішньоутробний розвиток малюка, про те, що відчуває плід під час аборту… Але є й випадки, коли, скажімо, дівчину зґвалтували і вона не хоче, аби потім все життя ця дитина нагадувала їй найстрашніші миті життя. Тому потрібно враховувати і те, що підштовхує жінку до вчинку, який вона й сама раніше б засудила…

Не думайте, що жінці так легко наважитися на аборт! Ви знаєте, що вона відчуває? Багато хто самостійно впоратися з психологічною травмою не може і приходить на консультацію. Одна з жінок, наприклад, у якої вже є 3 дітей і чоловік якої при цьому «сидить у неї на шиї», запевнила, що їй здалося, ніби в неї вирізали серце. Інша, молода дівчина, зізналася, що її настільки гризло сумління, що вона об’їздила у області всі монастирі, та все одно не може заспокоїтись. Тому не треба думати, що для представниці слабкої статі аборт – це просто ніби позбутися зайвого волосся… Насправді для більшості – це стрес, муки сумління і важке каяття. Лише одиниці сприймають переривання вагітності, як візит до косметолога…

Коментар лікарки Маріанни Волощук

Особисто я виступаю проти абортів, за планування народження дітей. Як лікарка, вагітність не перериваю, для мене ця процедура не є етичною. Проте серед моїх колег є такі, що роблять аборти. І це нормально, бо є випадки, коли вони дійсно необхідні!

Звісно, якщо заборонити аборти на законодавчому рівні, то це призведе до великої кількості підпільних процедур не фахівцями відповідного рівня і до високого травматизму з боку жінок.

Якщо вже вагітність є настільки небажаною, що родина категорично не хоче дитину, на мою думку, краще малюка все ж народити і віддати на усиновлення. Є багато пар, які роками шукають дитинку, яку б взяли на виховання. У нас в Україні чітко прописано юридичні аспекти процедури відмови від малюка і оформлення опіки над ним чи усиновлення. Таким чином можна подарувати щастя і дитині, і якійсь сім’ї.

Звичайно, якщо плід розвивається неправильно, має вади у розвитку, тоді ми самі рекомендуємо перервати вагітність, бо хвора дитина лише мучитиметься на світі сама і страждатиме її мати. Але це вже інше питання. Крім того, може бути загроза життю жінки через наявність у неї певних захворювань і тоді для аборту є серйозні підстави.

Та, поряд із цим, як показує практика, переважна більшість абортів проводиться саме через небажану вагітність, яка наступила через відсутність будь-якої контрацепції. До речі, якщо контрацептиви не спрацьовують і жінка вагітніє, а такі випадки також є, вона найчастіше все ж вирішує народжувати! Тому, як на мене, аби було менше абортів, потрібно говорити з дітьми на інтимні теми, а дорослим завжди пам’ятати про способи запобігання небажаної вагітності.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах