145545
10:27 14.042023

Відбувся тренінг для батьків та вчителів під назвою «Підліток»

Життя 2014

Регіональні психологині «Людина в біді Словацька Республіка» (People in Need Slovakia, PIN SK) наприкінці березня провели низку заходів у Закарпатській області, серед яких тренінг для батьків та вчителів під назвою ”Підліток. Жити, а не виживати” в селі Тур’ї Ремети. На зустрічі були присутні 18 дорослих та 31 дитина. Активності проходили паралельно в приміщеннях загальноосвітньої школи, де раніше за сприяння PIN SK один із класів був переобладнаний у простір, дружній до дітей.

Спочатку діти ділилися очікуваннями від заходу, далі відбулося знайомство, малювання, рухливі ігри та солодка пауза. Мами та вчительки ознайомилися зі стилями батьківського виховання, прослухали обрані психологинею спеціально до події теоретичні знання та обмінялися власним досвідом, аби знайти баланс у питанні підлітків та дорослих. Цікаво, що саме батьки подали запит на порушення цієї теми в громаді до керівництва школи.

Регіональна психологиня PIN SK Ганна Чорней зазначила: ”Дуже добре, що керівництво школи так чітко реагує на те, що батьки або вчителі десь не справляються з дітьми. В ситуації, коли є проблема, вони вже не залишаються один на один з власними роздумами. Знаючи, що організація PIN SK одним із видів роботи має психологічний напрямок, вони звернулися з пропозицією організувати тренінг-навчання або дискусію щодо цього питання. Тема підлітків є вічною, вона завжди існувала й ніколи не закінчується, питання поколінь завжди актуальне, саме цим і продиктований запит. Але якщо розглядати ситуацію з огляду на те, що ми живемо в період війни, то ця криза є більш гострою та більше відчувається. Суспільство в подібний момент є більш вразливим і важче переживає кризи, стреси і виклики повсякденного життя, тому однозначно війна внесла свої корективи.”

Тренінг готувався, базуючись на загальних знаннях вікової психології, а також інформації, порадах і дієвих готових кейсах, використаних з досвіду роботи психологів. Він розроблявся з метою надати розуміння того, що відбувається з підлітками, чому це відбувається, чим продиктовані зміни, як розпочинати подібну діяльність та які рішення приймати. Суміжним центральним питанням під час дискусії поставала роль оточуючих дорослих у цьому процесі. Саме дорослі можуть допомогти з найменшим стресом прожити цей період, краще вибудовувати відносини, не втратити близькості та не ескалувати конфлікти під час таких фаз переходу, як дитина-підліток-дорослий.

Необхідність проведення подібних заходів полягає в тому, щоб пояснити правила/виклики підліткового віку, зазначити, що випадки не є поодинокими та мають можливості вирішення.

Одна з учасниць, місцева жителька Шешура Антоніна, прийшла на тренінг, оскільки цікавиться своїми дітьми, любить їх, хоче краще розуміти й остерігається, що може щось робити неправильно. Вона акцентує увагу на тому, що діти інколи мають здатність демонструвати відкритість та відвертість, при цьому багато приховуючи. Важливим рішенням при подібній поведінці для неї є не давити, не вимагати інформації та в той же час бути в курсі подій, слідкувати, щоб дитина не вдалася до різноманітності негативних спокус разом із однолітками. ”Ми намагаємось пояснювати дітям прийнятні норми поведінки, що погано та що добре, щоб це було сприйнято в правильній формі, дивимось новини, передачі, зараз актуальна воєнна тематика. Я сподіваюсь, що в мене виростуть адекватні, розумні, соціалізовані діти, які будуть в подальшому краще розуміти цей світ” – зазначила Антоніна. Учасниця зазначає, що відвідувати подібні тренінги важливо, оскільки необхідно знати думку тих, хто спеціалізується в цій сфері діяльності, може підказати з правильного ракурсу, в якому напрямку рухатися та на що звертати більшу увагу, для того щоб чути і розуміти свою дитину.

Тетяна Роля, яка також являється мамою дитини-підлітка, ділиться, що хвилюється за тінейджерський вік, можливу зміну цінностей, пріоритетів у житті. Її участь у заході є профілактичною. Жінка хотіла почути думку спеціалістів, як краще виходити з ситуацій, коли батьки не дуже задоволені ставленням дітей до своїх обов’язків, вчинків чи висновків, як реагувати на зміни настроїв і знаходити спільну мову так, щоб це було безпечно й корисно для обох сторін. ”Хотілося би краще донести інформацію про те, що необхідно прислухатися до думки батьків, які хочуть власним дітям кращого, не засуджують дії, не хочуть порадити неправильне рішення. Це повинно відбуватися в комплексі з уникненням можливих помилок зі сторони батьків, наданням власним діям адекватної оцінки та приділенням достатньої уваги цьому питанню ”.

У підсумку івенту діти зазначили, що їхні очікування збіглися з результатами, вони залишились задоволені від проведеного часу. Мами та вчительки, які відвідали захід, мали змогу приділити час питанням, які їх цікавили, отримати багато відповідей та цінних порад.

Про це інформує Тур’є-Реметівська сільська рада.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах