144958
18:02 3.042023

Скільки вихідних буде у закарпатців на Великдень

Життя 2389

Наближається одне з найбільших християнських свят – Воскресіння Господнє і до нього на Закарпатті тривають останні приготування.

Тим більше, що в цьому краї Великдень святкують як за григоріанським, так і за юліанським календарями.

Так склалося історично, що дата свята Пасхи щороку різна, адже визначається вона за тим, коли саме настане перший повний місяць після весняного рівнодення (21 березня). Найближча до цієї повні неділя і є днем Великодня. Якщо ця дата випадає на єврейське свято Песах, то Пасха автоматично переноситься на тиждень вперед, тобто дата святкування повністю залежить від місячного календаря.

Одна з відмінностей дати Пасхи полягає в тому, що православна церква для визначення дати використовує старий юліанський календар, а католики користуються новим григоріанським стилем.

Різниться у вірян і сам початок Великого посту перед святами, який триває сім тижнів і вважається одним із найбільш суворих.

Тим не менше, інколи дати відзначення Великоджня можуть збігатися. Наприклад, через два роки для християнських конфесій Великдень відзначатиметься у один день – 25 квітня. Однак найчастіше дата святкування Пасхи різниться між конфесіями у 2-3 тижні.

Отже, частина закарпатців (римо-католики та ряд протестантських церков) святкуватиме Великдень 9 квітня, інші ж (православні, греко-католики та частина протестантів) – 16-го, тобто за тиждень.

Якщо в попередні роки у людей була змога мати на Пасху аж три вихідні, то зараз дещо змінилося.

Оскільки в Україні воєнний стан 19 лютого 2023 року було продовжено до 18 травня, на всій території держави продовжують діяти закони саме воєнного стану.

У Кодексі законів про працю йдеться про те, що оскільки церковне свято припадає на неділю, то наступний день після нього, тобто понеділок, має бути вихідним. Утім через воєнний стан, згідно зі статтею 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах військового стану», дія статті 73 КЗпП скасовується.

Тобто, якщо у минули роки закарпатці мали по 2-3 вихідні на одне або дехто навіть на обидва свята (у родинах нерідко одне з подружжя є римо-католиком, інше – православним), то зараз додаткової змоги, аби святкувати, у нас не буде.

Наступний після Пасхи понеділок для всіх буде повноцінним робочим днем. Однак остаточне рішення в цьому питанні все одно залежить від роботодавця.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах