144631
10:04 27.032023

Дружини угорських греко-католицьких священослужителів Берегівщини – в Марії-Повчі

Життя 2354

Це містечко на сході Саболч-Сатмар-Березької області, недалеко від Ніредьгази, всі знають як місце масового паломництва. Тут у соборі святого Архангела Михаїла знаходиться копія чудотворної ікони Божої Матері, яка, за переказами, зцілює немічних та хворих, оздоровлює їх.

Сюди щороку навідуються й віряни Закарпаття, аби взяти участь у храмових ритуалах, разом помолитися за краще майбуття. У далекому 1991 році з групою паломників побував тут і автор цих рядків під час відвідин Марії-Повчі папи Римського Павла ІІ.

Тепер у славнозвісне місто приїхали дружини угорських греко-католицьких священиків Берегівщини для проходження духовних занять. Їх проводив парох Будайської парафії, голова Всеугорської спілки християнської інтелігенції о.Акош Макларі.

“Кожному потрібно на певний час відволіктися від повсякденних проблем, тягара сірих буднів,- наголошував промовець.- Цьому й слугують подібні духовні заняття в Марії-Повчі, які здійснюємо систематично.”

З допомогою роздумів, відвертих діалогів, перегляду кінострічок, проведення ігровмх програм намагалися знаходити правильний шлях у дотриманні таких церковних обрядів, як сповідь, причастя, піст, одруження тощо. Обмінювалися також досвідом, як триматися під час війни, виховувати дітей, вести домашнє господарсво й таке інше.

Учасниці занять взяли участь і в традиційних богослужіннях у храмі св.Михаїла, поклонилися сльозоточивій іконі Богоматері.

“Ми повернулися на Закарпаття духовно зміцнілими, збагаченими новими враженнями, щоб далі успішно виконувати свої не прості обов’язки дружин священослужителів, бути їм та вірникам опорою у всьому”,- каже Карпатському об’єктиву учасниця пам’ятної поїздки в Марія-Повчу друга половинка благочинного з в.Бийгані Аніта Мароші.

До слова, торік місто паломників відвідали й українці з усіх куточків Угорщини та вимушені переселенці, що покинули домівки із-за російської агресії. Тоді на Будинку паломників затріпотів жовто-блакитний національний стяг, що з тих пір стало доброю традицією під час перебування тут вірників з України.

Сьогодні Марія-Повча – це символ єдності всіх християн-католиків. Усіх вабить сюди не лише чудотворна ікона, а й можливість оглянути храмовий музей, де на стінах вивішені атрибути зцілених осіб – милиці, палиці, вилиті з металу очі, груди, ноги, серця людей. Ця наочність ще раз переконує, вселяє віру в чудодійну силу Божої Матері.

Микола Горват

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Ужгородку судитимуть за організацію незаконного грального закладу
09:11
Зміни цін на продукти харчування на споживчому ринку області
09:01
МЗС пояснило, як чоловіки за кордоном отримуватимуть консульські послуги після 18 травня
08:30
На Рахівщині спалахнула пожежа на приватному обійсті
17:12
Підписано закон про збільшення штрафів за порушення військового обліку
16:45
Всі новини