143623
12:56 5.032023

У місті над Латорицею згадували з нагоди роковин всесвітньовідомого живописця Мігая Мункачі

Життя 4557

Художник народився тут 20 лютого 1844 року як Мігай фон Лейб в родині дрібного німецького чиновника. Лише пізніше за згодою громади міста взяв собі мистецький псевдонім Мункачі. Залишившись сиротою у шість років, підліток поселився у брата матері в Бийкешчобі, де працював помічником столяра. Вже змалку малий Мігай багато читав і малював. Старання хлопця і його талант помітив мандрівний художник Елек Самоші, в якого юне обдарування брало уроки живопису. Наставник запропонував молодому Мігаю копіювати картини в Національному музеї Будапешта. У столиці юнак заручається підтримкою знаного майстра Антала Лігеті і вирушає на навчання до Віденської Академії мистецтв, потім продовжує його у Мюнхені та Дюсердольфі. У цей час пише такі відомі полотна, як “Бій під Ішагесом”, “Жінки скубуть корпію”, присвячені подіям угорської революції 1848 року.

У 1869-70 роках малює картину “Камера смертника”, яку вирішив виставити на мистецькому салоні в Парижі, й отримав за неї Золоту медаль. Робота принесла йому заслужене визнання та славу й Мункачі переїжджає до столиці Франції. Тут пише свої знамениті “Нічні бродяги”, “Дівчину з хмизом”, портрети Ференца Ліста, Ласло Паала, пейзаж “Курний шлях”. Широко відомі також його полотна “Вмираючий Моцарт”, “Страйк”.

1 травня 1890 року Мігая Мункачі не стало. Він помер у богодільні невеличкого німецького містечка Ендендліхт.

Полотна Майстра пройняті суворою правдою, їм властиві глибокий драматизм, що підкреслюється контрастністю темних і світлих фарб, гострота психологічної характеристики образів.

Про це говорив на зустрічі, організованої в Угорському домі Мігая Мункачі у місті над Латорицею з нагоди 179-ої річниці із дня народження митця, директор музею його імені в Бийкешчобі Габор Бачмагі. А перед початком зібрання його учасники уквітчали барельєф художника, встановленого при вході в заклад.

«Сьогодні згадуємо справжнього генія, який пройшов складний шлях до свого визнання,- наголосив виступаючий.- Талант митця вже визнали його сучасники, нам залишається лише приємний обов’язок підтвердити це, що ми і зробимо. Вже на аукціонах і виставках відчуваємо, що ім’я Мігая Мункачі знаходиться серед найвизначніших митців, за його твори дають мільйони і стільки ж людей прагнуть побачити їх».

Гордяться знаним земляком не лише закарпатці, а й жителі Бийкешчаби, де він тривалий час жив і творив. Тут відкрито музей його імені, названо один із житлових кварталів міста.

«Мігай Мункачі – один з найвідоміших живописців Карпатського басейну,- відмітив на зустрічі директор Угорського дому Йосип Торпої.- Намагатимемось в майбутньому організовувати такі заходи, які б якнайповніше розповідали про життєвий і творчий шлях митця. Сподіваємлся, що в цьому допоможуть нам і колеги з музею в Бийкешчобі».

Присутні мали змогу оглянути репродукції картин “Христос перед Пілатом”, “Прихід угорців на свою батьківщину” та інші, надані відомим колекціонером мукачівського походження Імре Паком, що зараз проживає в Америці.

А два дні перед цим в Угорський дім запросили учнів Мукачівської ЗОШ №3 ім.Ференца Ракоці на інтерактивну виставу акторів Закарпатського угорського драматичного театру, що діє в Берегові. Школярі мали змогу заглянути за куліси діяльності закладу, ближче познайомитися із творчістю Мігая Мункачі.

“Це було перше таке заняття,- каже Карпатському об’єктиву менеджер з питань культури Угорського дому Аніта Пфейфер.- Але в майбутньому маємо намір проводити більше таких програм, в ході яких знайомити молодь з творчістю відомих митців – уродженців Закарпаття.”

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Воловці затримали наркоторговця
13:30
«Вчасно»: проєкт про сексуальну освіту впроваджує молодь Білківської громади
13:15
На Ужгородщині горів будинок та гараж
12:12
ФК «Хуст» отримав технічну перемогу й піднявся в турнірній таблиці
12:04
На Закарпатті судитимуть помічника лісничого, який допустив самовільну рубку ялин зі збитками на понад пів мільйона гривень
11:46
На Берегівщині 10-річний хлопчик отримав опіки під час спалювання сміття
11:38
Цигарковий контрабандист позбувся на українсько-румунському кордоні «Мерса» за півмільйона гривень
10:57
У Мукачеві демонтують ще 9 сітілайтів
10:39
За матеріалами СБУ до 10 років тюрми засуджено самопроголошеного «міністра оборони республіки підкарпатська русь», який закликав відокремити Закарпаття від України
10:32
Гірські рятувальники Закарпаття продовжують пошуки тіла людини, яке виявили напередодні в горах
09:01
Всі новини