142782
15:50 10.022023

«Ідентичності в умовах пограниччя»: в УжНУ розпочала роботу міжнародна наукова конференція

Життя 3129

У четвер, 9 лютого, в Ужгородському національному університеті розпочала роботу ІІ Міжнародна наукова конференція «Ідентичності в умовах пограниччя». Організаторами наукового заходу стали факультет історії та міжнародних відносин та кафедра археології, етнології та культурології. Участь в конференції взяли науковці УжНУ, університетів та наукових установ із Києва, Харкова, Чернігова, Одеси, Запоріжжя, Львова, Бережан, Івано-Франківська, Луцька. Також у конференції взяли участь науковці із США, Канади, Чехії, Словаччини та Угорщини. Конференція відбувається в змішаному форматі та передбачає як офлайн, так і онлайн-виступи науковців.

Модерував відкриття та першу панель наукової конференції доцент кафедри археології, етнології та культурології Павло Леньо. Він розповів про мету наукового заходу а також ознайомив із основними напрямками, за якими буде вестися робота конференції.

Із вітанням учасникам конференції виступила проректор із науково-педагогічної роботи УжНУ Мирослава Лендьел: «Упродовж довгого періоду епідемії та широкомасштабного вторгнення ми вже трохи забули, що таке класична конференція. Тому хочу висловити подяку колективу факультету історії та міжнародних відносин, всім учасникам, які знайшли час та ресурси долучитися до цієї конференції. Вона вже є другою з проблематики ідентичності, перша відбулася 2 роки тому. Це ще раз підкреслює її значення, адже один із наративів, який просувається росією – це нібито невизначеність ідентичності українців, або ж належність до «єдіного народу». Також ми спостерігаємо спроби, на щастя невдалі, «гратися» із ідентичностями пограниччя. Тому ми розуміємо, що зусилля науковців, які зібралися тут, є не марними. Вони є не марними і з теоретичної, і тепер, з практичної точки зору, будуть корисними для нашої держави, державних службовців, українських політиків».

Декан факультету історії та міжнародних відносин Віталій Андрейко зазначив: «Перш за все хочу подякувати ідейним натхненникам конференції, кафедрі археології, етнології та культурології і особисто Павлу Леню, які в цей складний час роблять такі важливі наукові заходи. Для мене є важливим фідбек, обмін інформацією із суспільством, органами державної влади, тому вважаю, що важливим є те, щоб рекомендації, напрацьовані науковцями мали і практичну реалізацію».

Робота наукової конференції проводиться в рамках 10 панелей. Серед тем, які піднімаються – війна росії проти України та її вплив на колективні ідентичності, прикордонні спільноти центрально-східної Європи в доіндустріальну добу, етнографічні сюжети з життя населення контактних зон. Також панелі конференції присвячені конфесійним аспектам проблематики студій фронтирних спільнот, історії Закарпаття в першій половині ХХ століття, ідентичності населення українсько-польського порубіжжя.

Наукові доповіді стосуються дослідження колективних ідентичностей у художній літературі та мистецтві, дискусійних моментів історичної політики та ідентифікаційних процесів в Україні, зокрема стосовно радянського минулого, факторів етнокультурної адаптації. Крім цього, окрема дискусійна панель зосереджена на презентації досліджень молодих науковців. Наукова конференція триватиме 2 дні та завершиться 10 лютого.

Про це повідомляє Інформаційно-видавничий центр УжНУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті триває підготовка населення до національного спротиву
17:01
Відкриту музично-теоретичну олімпіаду ім. Надії Затіної вдруге провели в Ужгороді
16:34
Завдяки латвійській підтримці поранені українські бійці проходять реабілітацію
16:18
В Ужгороді відзначили Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця
16:03
На Закарпатті гості посварилися з нареченим і пішли коліями до Словаччини
15:48
Вихованці угорськомовних навчальних закладів Мукачева підготували концерт до Дня матері
15:34
Ужгородські «Карпати» закріпилися на другій позиції 
15:22
На території Углянської сільської ради ліквідовано стихійне сміттєзвалище
15:07
Чемпіонат Мукачівщини з футболу: результати ігор 5-го туру
14:51
На Закарпатті судитимуть експосадовців комунального підприємства, які незаконно привласнили понад 1 млн грн бюджетних коштів при ремонті доріг
14:09
Всі новини