141943
12:22 22.012023

У Перечині відбулися урочистості до Дня Соборності України

Життя 6253

22 січня – важливий день в національному календарі нашої країни. Історичний день. Велике державне свято – День Соборності України.

22 січня 1919 року в Києві під золотими куполами святої Софії відбулося підписання Акту Злуки – возз’єднання українських земель.104 роки тому Українська народна республіка (УНР) та Західноукраїнська народна республіка (ЗУНР) підписали Акт Злуки.

З нагоди 104-ої річниці Соборності України у Перечині відбулися урочистості. Захід провели у фойє комунального закладу «Центр культури та дозвілля» Перечинської міської ради. У концертній програмі взяли участь учні КЗ «Перечинська школа мистецтв» та працівники «Центру КіД». Ведучими були Тетяна Кречко та брат з сестрою – Олександра та Олег Зейкани.

Звучить Гімн України. Присутні встають і, тримаючи праву руку на серці, співають «Ще не вмерла України ні слава, ні воля».

– Ідея соборності завжди була загальнонаціональною мрією, невід’ємною частиною всіх українських визвольних програм періоду до і після 1919 року, – констатує ведуча.

– За волю, за правду, за щастя народу нашої держави полягло чимало синів і дочок України. В умовах сучасності без хвилини мовчання, на жаль, не обходиться жоден масовий захід, бо на нашій землі триває повномасштабна війна майже 11 місяців, яку розв’язав агресор – росія. Просимо вас вшанувати пам’ять захисників України всіх поколінь та всіх війн хвилиною мовчання, – звертається до зали Тетяна Кречко.

Під час хвилини мовчання присутні низько схиляють голови.

Вокалістки Анастасія Ковач та Анна Цоган виконали пісню «Чисте небо». У ній є слова-мрія кожного українця: «Хочу бачити мирнеє небо, де немає більше місця війні».

Микола Годований заспівав пісню «Біля тополі» (слова і музика Петра Солодухи) настільки проникливо, що у присутніх на очах виступили сльози. «Біля тополі» – популярна лірична пісня, присвячена українським військовим, які загинули за Україну під час російсько-української війни з 2014 року.

Учениця театрального відділу КЗ «Перечинська школа мистецтв» Олександра Зейкан продекламувала поезію Олександра Кобилякова «Незалежна Україна».

Агнеса Годована подарувала усім присутнім музичну композицію «Сто відсотків щастя».

На імпровізовану сцену запросили і музикантів. Давид Гусар-Козак виконав на фортепіано всесвітньо відому «Мелодію» Мирослава Скорика, яка стала українським символом.

Микола Годований-молодший майстерно виконав соло на саксофоні «Пісні про рушник».

Дует гітаристів зіграв «Ріку снів», а Марк Мулеса – «Самбу».

Хор учнів ПШМ виконав пісню на слова і музику Віри Сентипал «Україна калинова».

Концертну програму завершили спільним виконання Гімну України.

Працівники бібліотеки підготували та представили тематичну виставку «День Соборності: мовою фактів і документів».

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах