141155
12:09 30.122022

Зеленський вручив ордени Героїв України рідним полеглих захисників із Закарпаття

Життя 2974

Президент України Володимир Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині та дітям підполковника Андрія Літуна, якого удостоєно звання Героя України посмертно.

У лютому підполковник Андрій Літун з Закарпаття брав активну участь у боях проти російських загарбників за міста Мелітополь і Токмак, знищуючи техніку й живу силу противника.

За професіоналізм, розум, обізнаність у тонкощах військової служби, прагнення до постійного самовдосконалення у колі колег-офіцерів Андрій Літун здобув шанобливе прізвисько «Знавець». Воно згодом стало його позивним, коли перед Україною постала реальна воєнна загроза.

Андрій Літун став на захист Вітчизни від початку весни 2014 року, брав участь в Антитерористичній операції та операції Об’єднаних сил на сході України. У його бойовій біографії такі гарячі точки Донеччини та Луганщини, як Щастя, Станиця Луганська, Дебальцеве, Красногорівка, Піски. Під час оборони Дебальцевго у січні-лютому 2015-го підрозділ закарпатців на чолі з майором Літуном упродовж тривалого часу героїчно тримав оборону, а потім командир зумів вивести підлеглих з плацдарму, уникнувши оточення та значних втрат. При цьому офіцер зазнав тяжкого поранення, але після нетривалого лікування повернувся у стрій.

Від перших днів повномасштабного вторгнення росії 1-й гірсько-штурмовий батальйон 128-ї бригади під командуванням підполковника Літуна стримував противника на південному напрямку. У кількох жорстоких бойових зіткненнях із російськими загарбниками знищив до 20 одиниць броньованої та до 18 одиниць колісної техніки, а також велику кількість живої сили.

На початку березня батальйон підполковника захищав від окупантів населений пункт Малі Щербаки Запорізької області. 6 березня батальйон Андрія Літуна вступив у бій із переважальними силами російських окупантів, підполковник ціною власного життя прикривав відхід підлеглих, чим забезпечив уникнення ще більших втрат серед особового складу підрозділу.

Також Президент передав орден матері старшого лейтенанта Романа Русника, якого удостоєно звання Героя України посмертно. На початку березня біля населеного пункту Кремінна Луганської області Роман Русник виявив ворожу ДРГ і силами одного відділення успішно знешкодив її. Після цього старший лейтенант залишився на її позиції з метою розвідки подальших дій противника. Проте ворог отримав інформацію, що його ДРГ ліквідована, та висунув підкріплення. Роман Русник вирішив залишитися й ціною власного життя прикривав відхід побратимів. Військовослужбовці, яким вдалося першими відступити, запросили вогневу підтримку, і наша бронегрупа, що прийшла на допомогу, знешкодила вороже угруповання.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті відкрили меморіальну дошку на честь полеглого Героя Руслана Гребенюка
17:15
«Земля радіє сонцю»: у ПАДІЮНі відбулося свято весни
17:00
В Ужгороді віддали шану загиблому захиснику – солдату, стрільцю-помічнику гранатометника Івану Бенці
16:47
Віцепрезидент АсМАП про затримання та мобілізацію водіїв вантажівок: працюємо над вирішенням питання з ОВА
16:35
У Малому Березному сталася автотроща
16:11
Пенсійники Закарпаття підсумували роботу за перший квартал поточного року
16:00
На Хустщині мешканець селища викинув тушки тварин
15:41
В Ужгороді провели традиційний шаховий турнір
15:29
Поліція Міжгір’я завершила розслідування за фактом убивства собаки у Пилипці: обвинувачений постане перед судом
15:18
Мільйон гривень збитків бюджету: за матеріалами Бюро економічної безпеки на Закарпатті судитимуть підприємця
15:08
Всі новини