140816
14:47 21.122022

У Будапешті родинам біженців із України вручили подарунки

Життя 2366

Кардинал католицької церкви, архієпископ естергом-будапештський Пейтер Ерде, посол доброї волі католицького «Карітасу» Аніта Герцеґ та держсекретар з питань міжконфесійних і міжнаціональних зв’язків Угорщини Міклош Шолтес вручили подарунки українським дітям-біженцям та їхнім родинам у Храмі угорських святих у Будапешті.

Пейтер Ерде, вітаючи біженців, наголосив, що на Різдво Ісус підносить дар усім націям у всі віки, виявляючи солідарність з людством. «Нам, угорцям, не важко співчувати вам», – зазначив кардинал. Він пригадав, що в 1956 році його родина також залишилася без дому, їхню квартиру зруйнували, усе було втрачено. Сім’я Ерде спочатку жила в робітничому гуртожитку, і оскільки їм не було що їсти, діти щоразу з нетерпінням чекали на пакунки з гуманітарною допомогою.

У січні 1957 року Пейтер Ерде разом із двома братами переїхав до села. Їх прийняла селянська родина, яка мала їжу. Цю акцію тоді організувала католицька церква.

«Ми хочемо продовжувати те, що робили наші предки», – зазначив архієпископ. «Те, що ми даємо, насправді дає вам Бог, ми лише поштарі. Водночас до подарунків ми додаємо й тепло наших сердець», – підкреслив він.

«Католицький «Карітас» упродовж минулого періоду багато в чому допомагав родинам, які були змушені покинути свої домівки, але не зміг замінити затишок дому. І мета різдвяного заходу полягає саме в цьому. Подарунками для родин ми, умовно кажучи, хочемо запросити присутніх до наших святкових столів», – зауважив директор католицького «Карітасу» Угорщини Ґабор Ейчі.

«Даруюючи випічку та солодощі, котрі є невід’ємною частиною святкового столу угорських родин, ми хочемо показати, що співчуваємо українським друзям», – наголосив очільник благодійної організації.

Ґабор Ейчі висловив сподівання, що коли діти відкриють подарунки, вони ненадовго забудуть про жахливу війну, через яку були змушені покинути батьківщину.

Речниця української національної меншини в парламенті Угорщини Ліліана Грекса подякувала католицькому «Карітасу» за допомогу, яку він з початку війни надає українцям. А відтак зазначила, що благодійна організація особливо турбується про дітей. Як приклад цього згадала про літні табори, влаштовані для них.

Ліліана Грекса висловила особливу вдячність благодійним організаціям, церкві та угорській державі за те, що забезпечують біженців не лише їжею та одягом, але й допомагають їм відволіктися від турбот повсякденного життя.

Як ідеться в пресрелізі католицького «Карітасу», наразі організація надає підтримку 1250 родинам українських біженців. 122 дітей, котрі одержали в рамках цього заходу подарунки, саме з цих сімей. Подарунки відповідали віку малечі, зокрема теплий одяг, приладдя для малювання, солодощі, наплічники. Крім того, благодійна організація допомоги зібрала пакунки для родин, у яких, окрім випічки та чаю, були різні сертифікати.

На завершення заходу своїм виступом за подарунки подякували вихованці відділення акробатики Харківської дитячо-юнацької спортивної школи. Відтак родина угорських музикантів із Закарпаття виконала різдвяні пісні.

(MTI)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах