140772
17:28 20.122022

Скільки грошей готові витратити закарпатці на зимові свята

Життя 6191

Різдво та Новий рік у ньому році через війну в багатьох закарпатців будуть проходити у форматі економ-класу. Масштабних святкувань більшість наших земляків робити не планують. У когось матеріальні труднощі і коштів не вистачає, у когось рідні на війні і немає святкового настрою, хтось же – заплутався у датах святкувань і вперше в житті вирішив взяти невеличку паузу, просто на обидва Різдва накривши скромний святковий стіл і не влаштовуючи помпезних гулянь. А загалом закарпатці святкувати люблять і вміють… але, як кажуть люди, усе буде, просто трохи згодом.

Тож як планують у нашій області святкувати і скільки грошей із сімейного бюджету готові витрати на новорічно-різдвяні свята? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Ялинка, гірлянди, прикраси

Яке свято без ялинки та прикрас до неї? Утім у нашому краї все більше людей починають ставити у квартирах та будинках не живу, а штучну лісову красуню.

«Я взагалі категорично проти живих ялинок, – розповідає «Карпатському об’єктиву» ужгородка Катерина Валюк. – Шкода нищити природу. Розумію, що до свят готують спеціальні плантації, але краще було б їх залишити недоторканими… І так вирубок надто багато! Та й для бюджету щороку купувати ялинку з лісу зовсім невигідно. За таке дерево потрібно віддати 150-250 гривень, а часом ще більше. Можна, звісно, знайти невеличку і за 50… але у нас уже 4 роки штучна ялинка. Ми її купили за 1500 гривень. Витрачені кошти вона «відпрацювала». У цьому році поставили її вже вп’яте».

За словами жінки, якби в неї не було двоє малих дітей, обійшлася б і без символу свят, утім хоче малечі хоч трохи подарувати піднесеного настрою і приємних емоцій.

«У мене брат на фронті… поранений, зараз лежить у шпиталі. У душі таке коїться, що веселитися взагалі не хочеться. Але діти ще малі, вони не мають відчувати на собі всі неприємності війни. Ялинка – лише виключно заради них», – запевняє вона.

Загалом штучні ялинки в Ужгороді можна купити від 500 гривень. Є й за 1500, і за 3 тисячі, і дорожчі. Усе залежить від того, що саме людина вирішила придбати. Між лісовими деревами є й дуже схожі на натуральні, вибір широчезний.

Кульки на ялинку досить дорогі. Набір із шістьох може «потягнути» з гаманця і 100, і 150 гривень. Якщо брати прикраси поштучно, то одна коштуватиме близько 60 гривень (не обов’язково кулька). Верхівки – від 300. Є зараз доволі цікаві у вигляді тризуба. Їхня вартість 300-600 гривень.

Окремою топ-темою цього річ стали гірлянди, адже через постійні відключення світла зараз зріс попит на ілюмінацію або на батарейках, або на світлодіодах.

«Світлодіодні гірлянди коштують від 125 гривень. На батарейках – від 240. Є й набагато дорожчі, я беру до уваги найбільш оптимальні ціни. Саме гірлянди у цьому році були єдиною статтею витрат для мене на ялинку. Через перебої з електроенергією вирішила «рокошелитися». Купила 4 різні і витратила 500 гривень. Поки світять. Коли у помешканні темно, вони замінюють нам ще й свічки. Від ілюмінації стає на душі приємніше навіть у темряві», – зізнається ужгородка.

А загалом, аби купити ялинку, гірлянди та прикраси на неї, потрібно за найбільш скромними підрахунками витратити до 5 тисяч гривень.

Подарунки до свят. Що принесе Ийзушко?

У основному закарпатці до зимових свят подарунки роблять дітям на свято Миколая. Але в деяких родинах під ялинку солодощі та інші сюрпризи приносить ще й «Ийзушко», тобто новонароджений Ісусик. А ще потрібно визначити бюджет для колядників, які на Різдво ходять «сповіщати добру новину» від хати до хати.

«У попередні роки щоразу на Святвечір ставила дітям під ялинку подарунки, – зізнається мукачівка Єва Ковач. – Вони вірили, що приніс їх Ийзушко за добру поведінку. Грошей на це ніколи не шкодувала. Але зараз витрати звела до 300 гривень. Аби малі не засмучувалися, зробила «хід конем». Завернула окремо в подарунковий папір шоколадні плитки, канцелярські прилади та невеличкі іграшки, аби всього здавалося більше. Зараз усе подорожчало. Я покупки робила завчасно – ще у жовтні, бо знала, що у грудні ціни на все сильно зростуть».

Як наголошує жінка, зараз, у непрості часи, аби підготуватися до свят, найкраще попередньо складати план.

«Я користуюся правилом «трьох чинників». Так навчила мене робити ще бабуся. Подарунки завжди формую так: 1. Що хочуть діти. 2. Що їм потрібно. 3. Сюрприз. Попередньо розмовляю з синами і питаю, що б вони хотіли мати. Із багатьох бажань вибираю щось одне, що мені у той період життя по кишені купити. Крім того, у них завжди є якісь потреби, про що вони не здогадуються навіть самі, наприклад, беру щось корисне, аби їм згодилося у школі. Скажімо, фломастери, фарби, пластилін, пенали тощо. І в якості сюрпризу зазвичай у нас іграшки. Це може бути зі списку бажань, а може просто щось мені сподобатись і підійти за ціною. Якщо діти маленькі, догодити їм ще простіше, вони менш вибагливі. Зараз моя малеча розуміє, що в нас війна і «запроси» у них зовсім невеликі», – зізнається Єва Ковач.

Однак у кожної закарпатської родини у плані подарунків свої правила – коли їх дарувати, що саме і на які суми розраховувати.

«Моя сестра на Миколая витратила 2 тисячі для єдиної доньки. Моя сусідка – 650 гривень на трьох дітей. Тут, як кажуть, на колір і смак товариш не всяк. Нікого не засуджую і усіх чудово розумію. Особисто я на Мікулаша вклалася у 420 гривень. Але, наголошую, все купувала завчасно. Іграшки можна купувати на сайтах у Інтернеті тоді, коли на них діють акційні ціни. І це не мусить бути зима. Подарунки можна заховати, нехай чекають свого часу», – заявляє пані Єва.

Загалом частина наших земляків у цьому році вперше дарує дітлахам подарунки аж до двох свят. Тому витрати у родинах трохи зросли, але зате у малечі вдвічі більше радощів.

Подарунки-подарунками, а на Різдво у гості можуть навідатися ще й колядники. Скільки ж грошей готові їм дати наші земляки?

«Якщо завжди на колядників чекала з великим нетерпінням та особливим піднесенням, то зараз трохи не до них. Скажу чесно, запускатиму до хати не всіх, бо фінанси «співають романси». Приготувала 300 гривень. Більше дати не можу. Сестра взагалі сказала, що впустить до хати тільки першого колядника, потім зачинить двері. Нехай «бетлемаші» не ображаються, але порадіти їхнім прекрасним виступам зараз можуть не всі!», – стверджує закарпатка.

Однак у цьому питанні також у кожній родині підхід до колядників індивідуальний, тож і бюджет на цю «статтю витрат» у всіх свій. Хтось ладен їм віддати 100 гривень, а хтось і тисячу.

Святковий стіл

Як правило, перед новорічно-різдвяними святами на Закарпатті продукти сильно дорожчають. Це – не реалії одного року, так було завжди. На жаль, бо у багатьох країнах світу все відбувається з точністю до навпаки – перед святами діють різні акції та скидки й різноманітну продукцію можна придбати часто навіть за половину ціни.

Тож що купуватимуть до свят наші земляки і скільки це коштує?

Шампанське – від 100 гривень. Пляшка закарпатського коньяку – в межах 150 гривень. Сир – від 150 гривень за 200-рамовий шматок, кілограм яловичини – 170-180 гривень, курятини – 120-130, свинини – від 200. Грудка домашнього сиру – 50-60 гривень. Яйця – 47-80 гривень за десяток. Ковбаса – 300 гривень… Цей список можна продовжувати ще дуже довго і це – далеко не пік цін!

«Аби закупитися до свят, потрібно 5-6 тисяч гривень, – каже Вікторія Мигович із Хуста. – Це – за умови, що не купувати нічого зайвого з продуктів, святкувати скромно і не кликати гостей. Мій бюджет – всього 3 тисячі. Не купуватиму алкоголю взагалі, є домашнє вино. Із м’яса купила тільки курятину, вона в морозильній камері чекає на свій час. Але потрібно ще придбати борошно, майонез, сметану, яйця, ковбасу, сир, всякі спеції, моркву, цибулю, капусту на голубці, рис, зелений горошок, буряк, мандарини та багато іншого. Зазвичай перед тим, як іти за продуктами, формую собі список, бо на ринку чи в супермаркеті про все забуваю».

Взагалі Новий рік наші земляки планують святкувати скромно, більшість виключно за родинним столом і з мінімумом страв. Різдво, як завжди – більш помпезно. Саме до різдвяних свят наші краяни готові витратити більше коштів. Утім про якісь великі серйозні покупки в домівки, аби вразити гостей, у цьому сезоні в більшості родин навіть не йде мова.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Krayna Uzhhorod Marathon 2024 об’єднав близько тисячі бігунів
14:43
В Ужгороді сталася ДТП
13:23
На Закарпатті знову оголосили 5 клас пожежної небезпеки
12:59
На Закарпатті судитимуть експосадовців комунального підприємства, які незаконно привласнили понад 1 млн грн бюджетних коштів при ремонті доріг
12:56
На Закарпатті вперше проходить фінальний етап другого туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2024» у номінації «Фізика»
12:50
Чемпіонат Закарпаття з футболу: результати матчів 4-го туру
12:35
Компенсацію витрат за працевлаштування ВПО цьогоріч отримали вже 65 роботодавців області
12:25
Вокалісти Мукачівської школи мистецтв посіли призові місця на міжнародному конкурсі
10:57
Мукачівські шахісти здобули перемогу на обласному шаховому турнірі
10:41
На Хустщині рятувальники відшукали заблукалу місцеву мешканку
10:37
Всі новини