139484
08:31 26.112022

«16 днів проти насильства»: Закарпаття долучилось до всеукраїнської акції

Життя 4199

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок. Щорічно з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства» з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Отож у пресцентрі Закарпатської ОВА нині відбувся брифінг щодо проведення в області Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Директор департаменту соціального захисту населення ОВА Віктор Мацола розповів, що нині «важливо донести до жителів нашої області проблеми, які стосуються протидії насильству щодо жінок, за ознакою статі, в сім’ї чи в інших проявах». За його словами, тенденція щодо проявів насильства в Україні, на жаль, невтішна. Упродовж 9 місяців цього року кількість звернень громадян збільшилася майже на чверть. Кількість випадків насильства у країні від початку війни також зросла. Так, лише за перші три місяці повномасштабної агресії рф на гарячу лінію ГО «Ла Страда-Україна» надійшло більш ніж 5300 звернень щодо домашнього насильства.

Віктор Мацола зауважив, що наша країна долучається до світових процесів, удосконалює законодавчу базу. Йдеться, зокрема, про дію відповідних державних та обласних програм, ратифікацію Стамбульської конвенції, за якою міжнародні експерти отримали доступ до моніторингу цієї ситуації, тощо.

Зі свого боку заступник начальника управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції в Закарпатській області Іван Трофіл підкреслив, що нині суспільство, на жаль, не завжди усвідомлює наслідки замовчування цієї проблеми, не розуміючи, що домашнє насильство – це не лише локальний конфлікт сім’ї, а й негативний вплив на розвиток дитини. «Цього року на «102» надійшло 7712 повідомлень про вчинення домашнього насильства. Правоохоронці склали 3085 протоколів, відкрили 138 кримінальних проваджень та винесли 780 термінових заборонених приписів», – зазначив Іван Трофіл. За його словами в Ужгороді та Мукачеві діють спеціальні сектори щодо протидії домашньому насильству.

Ще одна представниця закарпатської Нацполіції Тетяна Щерба розповіла, що акція припала на важкий для країни період. Отож «до домашнього й сексуального насильства зараз додалося й сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом».

У свою чергу директорка Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги Олександра Мельничук розповіла про заходи, які пройдуть в області в межах акції «16 днів проти насильства». За її словами, краяни зможуть відвідати виставки «Річ у тім» та «Річ у тім 2.0». У межах кампанії заплановані перформанси, тематичні тренінги для учнів старших класів, поширення інформаційних матеріалів та роликів у соціальних мережах.

Нагадаємо міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок почали відзначати з 1981 року – як пам’ять про трагічну загибель трьох сестер, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році. У знак підтримки, люди у всьому світі пов’язують помаранчевою стрічкою свій одяг.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Шануємо пам’ять захисників України» – з Ужгорода стартував всеукраїнський ветеранський велопробіг
16:39
Військові 711 бригади охорони провели навчання для учнів Коритнянського ліцею
16:28
У Будапешті відбулася угорсько-українська молодіжна конференція «NOVAdays»
15:51
Мережа будинків народних традицій організувала на Закарпатті методичне навчання вчителів народного танцю
15:23
Юні мукачівці були кращими на обласному турнірі з шахів
14:55
Відбувся святковий футбольний турнір серед мікрорайонів Ужгорода
14:42
Заняття з екології в межах урбан-руху «У міста є Я» у «Карітас-хабі»
13:12
Закарпатські гвардійці вдосконалюють свої навички на сучасному обладнанні
11:53
Закарпатські команди продемонстрували різні результати в аматорському чемпіонаті України
11:39
Товарообіг через зону діяльності Закарпатської митниці перевищив 60 мільярдів гривень
11:09
Всі новини