137491
12:50 17.102022

В музеї Перечина діє виставка, присвячена повномасштабній війні в Україні

Життя 4673

У краєзнавчому музеї Перечина діє перша виставка, присвячена темі українсько-російської війни 2022 року та приурочена Дню захисника України, який відзначаємо 14 жовтня. Триватиме місяць. Поповнюватиметься.

Марія Крамаренко ознайомила кореспондентку «Карпатського об’єктива» із представленими експонатами. Це залишки боєприпасів, якими російська армія обстрілює мирні міста та села, будинки, оселі українців. Серед них – уламки РСЗО «Градів» та «Ураганів». Експонати важкі, вага одного з них – понад 200 кг.

Також експонується зброя, якою наші захисники б’ють по позиціях окупантів, зокрема, три «Стругни» різної модифікації.

На стіні висить прапор України з підписами бійців 68 окремого батальйону ТрО. Про нього нещодавно писав «КО».

На одному з манекенів представлений однострій українського воїна та військове спорядження. На другому – «полонений орк» у формі армії РФ, яку привезли 14 жовтня. Біля нього – каска, рюкзак, сухпай, Коран та інші трофеї.

Експонати на військову тематику зібрали музейники під час повномасштабної війни, яку агресор розв’язав на українській землі 24 лютого 2022 року. В цій роботі велику допомогу надали бійці 68 ОБ ТрО.

Виставка триватиме місяць. Усі бажаючі можуть завітати до музею і ознайомитися із експозицією, оглянути не тільки «залізячки», а і отримати корисну інформацію. «Плануємо організувати індивідуальні екскурсії для школярів, жителів громади та гостей міста. Підготуємо відеоролик про зруйновані об’єкти ракетами, розповімо, як розрізняти різні види зброї, як поводитися під час ракетних атак та обстрілів. Бо, як кажуть, обізнаний – захищений», – пані Марія поділилася планами, які мають просвітницьку мету.

У неділю, 16 жовтня (на час мого візиту до музею), серед відвідувачів був батько з дочкою. Познайомилися. Це чоловік Марії – Антон – та їхня семирічна донька Вероніка. Марія з донькою знайшла тимчасовий прихисток у Перечині майже три місяці тому. Чоловік проживає у рідному Миколаєві, де займається власною справою (має піцерію) та волонтерить. До Перечина приїхав на декілька днів, щоб побути разом з дружиною та донечкою, обійняти своїх рідних.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах