136683
14:20 3.102022

«Хустяночка» здобула перемогу на благодійному Всеукраїнському фестивалі-конкурсі народної хореографії

Життя 4165

Днями у Львові відбулася цікава і яскрава подія. Там проходив благодійний Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної хореографії.

Закарпаття представляв зразковий хореографічний ансамбль «Хустяночка».

Фестиваль-конкурс ««Фольклорний дивосвіт» проводився вже вдев’яте. У цьому році він був ще й благодійним – на ньому збирали кошти на підтримку ЗСУ.

«Зразковий хореографічний ансамбль «Хустяночка» зайняв перше місце у змішаній категорії. Дякуємо всім організаторам фестивалю-конкурсу і члену правління національної хореографічної спілки України Побєда Харісову. Учасники ансамблю дуже задоволенні поїздкою, незважаючи на негоду (йшов проливний дощ). Але ми не тільки вдало виступити, а ще й побували на різних цікавих екскурсіях: у майстерні шоколаду, в майстерні карамелі, побували біля оперного театру, а також зайшли помолитися в церкву святого Андрія. Для дітей це було ніби новим подихом, вони раділи кожній миті і допитливо роздивлялися все довкола», – прокоментувала «Карпатському об’єктиву» поїздку керівниця ансамблю Ірина Гнепа.

Від фестивалю справді діти залишились задоволеними. Їх досі переповнюють приємні емоції.

Усі вони в один голос запевняють, що з нетерпінням чекали на подорож до Львова, що виступ став для них можливістю навчитись чогось нового, поділитися досвідом із іншими, знайти нових друзів та змінити атмосферу, поспілкуватися з однолітками, які мають такі ж захоплення і закохані у танець.

Та й перемога «Хустяночки» на цьому конкурсі вже не перша, навпаки – колектив із Закарпаття щороку повертається додому із відзнаками.

Колектив, заснований у 1985 році заслуженим працівником культури України Іриною Гнепою, щороку має по декілька перемог всеукраїнського, європейського та міжнародного рівнів. Майже немає жодного конкурсу, звідки б хустські танцюристи не їхали до рідного міста без дипломів. У репертуарі ансамблю народні композиції такого плану, які без сліз на очах та хвилювання дивитись неможливо. Та це й не дивно, аде керівниця вкладає у кожен номер усю свою душу, переживає його разом з юними танцюристами…

А «Фольклорний дивосвіт» щоразу збирає найсильніші народні колективи і залишає незабутні враження у всіх учасників, а їх щороку – по кілька десятків. Цьогоріч фестиваль проходив 1-2 жовтня у передмісті Львова.

«Організовувало подію Львівське об’єднання хореографів. Фестиваль співав із тим, що проводився ще й до 20-ї річниці Спілки хореографів. Свято проходило на дуже високому рівні. Усе було продумано до деталей», – додає хустська хореографиня.

За її словами, усі учасники були сильними, кожен номер був вартим уваги та й організатори постаралися на славу.

«Навіть сама афіша була дуже цікавою: із небом із яскравими такими хмарами, як символом того, що зараз відбувається в нашій Україні, із вояками та танцювальною парою, – запевняє Ірина Гнепа. – Збирали кошти для ЗСУ також дуже продумано і ефективно. У залі стояла скринька і всі бажаючі туди кидали гроші, крім того, колективи вносили внески з участь. Загалом конкурс було розділено на 4 блоки. Фестиваль, скажу відверто, був неймовірно потужним, зібрав величезну кількість глядачів. Сцену оформили шикарно. Колективи дуже старалися».

Утім, як зауважує пані Ірина, чомусь наша область у плані хореографічних конкурсів недопрацьовує.

«Загалом неприємно, що на Закарпатті народне мистецтво, танці не популяризуються та такому рівні, не проводяться такі масштабні конкурси, як у Львові. Було б добре мати щось подібне у нас. Адже їхати доводиться за власні кошти, а це – чималі витрати у непрості часи. Хоча поїздкою до Львова ми дуже задоволені і діти неймовірно раділи, що змогли виступити. Адже після карантинів, початку війни не було можливості показати їхні таланти. А таким чином ми змогли ще й зробити вклад у нашу перемогу».

Хочеться побажати «Хустяночці» подальших вдалих виступів на українських та європейських сценах та нових творчих заслужених перемог.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах