136513
13:45 28.092022

Ім’я – як дар, чи як кара? Як закарпатці називають дітей

Життя 7060

У цьому році життя закарпатців дуже змінилося. Іншим став підхід і до вибору імен діточкам. У нас з’явилися Стефани та Стефанії, але в той же час більшості малюків рідні обирають імена, більш притаманні саме для нашого регіону. Тож яка ситуація зараз виборами імен у закарпатців, як саме наші земляки найчастіше називають малечу? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Стефанії та Стефани, Йордани та Євангеліни

Із іменами у нашому краї завжди були цікаві випадки. Досить пригадати хлопчика на ім’я Янукович із села Середнє Ужгородського району, якому тепер 12 років, Зеленського з Ужгорода, якому виповнилося вже 2, чисельних «героїв турецьких серіалів» – Сулейманів, Міхрімах та Гюрем.

Але не тільки й нас вдаються батьки до дивних імен. Наприклад, у Житомирі живе священник, у якого у 2002 році народився син. Мати хотіла назвати хлопчика Богданом, але батько наполіг на імені Ісус Христос. Так його й записав. Нині юнак уже учиться в духовній семінарії і пишається своїм іменем. А от у росії живе хлопчик Люцифер. Народився він у місті Перм у 2014 році.

Маленький Люцифер

Ще дивніші імена обирають у Індії. Там живе малюк, якого звати «Я люблю картоплю». На Гавайях же дівчинку назвали іменем, яке нараховує 102 літери. Воно настільки складне, що дитину ледве записали до першого класу.

Зоряні батьки теж полюбляють експериментувати з іменами. Скажімо, найбагатша людина світу Ілон Маск свого сина зазвав X Æ A-12. Таке рішення американський бізнесмен та співачка Грейс пояснили тим, що в імені малюка зашифрована назва літака-розвідника, математичної змінної і штучного інтелекту.

Український Ісус Христос

Тож що дивуватися, що закарпатці також обирають для дітей незвичні імена?

Як розповідає «Карпатському об’єктиву» провідний спеціаліст сектору комунікації з громадськістю Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Владислав Товтин, тенденція щодо вибору імен цьогоріч дуже змінилася.

«Найчастіше, звісно, дітям дають поширені і відомі імена, – наголошує він. – Це – традиційні Ганна або Анна, Марія, Максим, Олександр, Олег, Роман, Дарина, Христина, Олег, Михайло, Дарина, Анастасія. Однак часом вибирають і більш рідкісні, призабуті або іноземні. Наприклад, Меланія, Віолетта, Адель, Марк, Давид, Лев, Річард, Власта, Іларія. Серед зовсім нових тенденцій – імена Джавелін, Джавеліна, Байрактар, Євагнеліна, Йордана, ну і, звісно ж, після перемоги на Євробаченні-2022 гурту «Kalush Orchestra» у нас з’явилися Стефанії. Також цікаво, що чоловічу форму імені Степан батьки часом просять записувати, як Стефан».

Найпопулярніші імена у області – Анна та Олександр

Закарпатці – великі прихильники старовини, тож це має пряме відношення і до того, як вони нарікають своїх нащадків. Звісно, часом наші краяни люблять і виявити свою незвичність, але переважна більшість земляків усе ж до вибору імені дитині підходить радше з релігійного боку, аби воно мало в церкві відповідник, ніж хоче виділити своє чадо з-поміж інших за допомогою цікавого імені.

Наприклад, головний спеціаліст Ужгородського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Ольга Рябінічева каже, що в Ужгороді батьки не бояться екзотичних імен, хоча часто й дають дітям традиційні.

«Якщо брати хлопчиків, що їх часто називають такими іменами як Артем, Дмитро, Богдан чи Марк. Дівчат – Поліна, Анна, Софія, Соломія, Вікторія, Олександра. Цікаво, що в цьому році, 20 квітня, у нас народилася трійня – це три хлопчики. Їх назвали Марком, Лук’яном та Ярославом», – стверджує вона.

Цікаво, що за інформацією Міністерства юстиції України, малят у цьому році наші земляки називали і Ян-Байрактар, і Аделіна-Джавеліна, і Дзвенислава, і Артур-Байрактар, і Миролюб, і Мойсей, і Миродар. І це логічно, адже люди найбільше мріють про мир, думають про те, що відбувається у державі.

А за словами начальниці відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Мукачеві Антоніни Ангел, за перше півріччя року у місті над Латорицею на свят з’явилося більше 500 діточок. Вона стверджує, що реалії сьогодення вплинули на вибір імен для новонароджених.

«Одразу зазначу, що дуже популярним іменем у нас стало Стефанія, – зізнається чиновниця. – У той же час подвійні імена батьки малюкам дають усе рідше. Популярними іменами залишаються Аліса, Каміла, Софія, Ребека, Соломія, Домінік, Ілля, Максим, Мануель, Олександр, Дмитро, Назар, Богдан, Селім. Часто закарпатці усе ж називають малюків іменами святих, особливо коли діти народжуються на церковні свята. Загалом маємо приріст народжуваності і це дуже тішить.

За інформацією начальниці відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Хустському районі Оксани Росохи, у Хусті «бойових» імен малечі не давали.

«Хоч завжди у нас бували випадки, коли малеча отримувала креативне ім’я, зараз чогось дуже неординарного не маємо, – розповідає вона. – Найрозповсюдженішим іменем серед хлопчиків є Максим, серед дівчат – Анна. Переважно батьки називають дітей звичними українськими іменами. Також дехто вибирає іноземні імена, найчастіше – угорські. Це: Беата, Жолт, Адальберт, Отелло, Онобелло. Популярні ще – Вів’єн та Олівія. Серед найбільш вживаних імен: Єлизавета, Олександр, Михайло, Дарина, Анастасія».

Загалом у нашій державі немає жодних заборон щодо імен. Батьки мають повне право називати малят так, як їм заманеться. Хоча чи затишно потім жити малюкам із незвичними іменами? Це вже інше питання.

Чи часто закарпатці змінюють імена?

Як розповів Владислав Товтин, раніше приблизно 100 осіб на квартал серед закарпатців змінювали імена. У 2021, скажімо, у першому було 114. У минулому за рік бувало, що й по 300 осіб міняли. Утім зараз ситуація докорінно змінилася і людям зовсім не до того. Тож таких випадків у області одиниці. Наприклад, протягом усього 2022 року у Хусті, змінили імена всього 3 людей.

Відомо, що змінити ім’я можна лише з 16-річного віку. Із 1 січня 2021 року діти можуть змінювати уже у по-батькові. Але цією нагодою закарпатці поки не користуються.

Чи не заважають жити незвичні імена?

Іноді людина любить свої ім’я, пишається ним, особливо, якщо починає отримувати компліменти, але буває й таке, що соромиться, хоче обрати інше, навіть ображається на батьків.

Психологиня Анастасія Кравченко з Ужгорода радить сприйняти себе, полюбити в собі все, розібратися у собі, спробувати зрозуміти вибір рідних, перш ніж бігти переоформляти документи і обирати собі нове ім’я.

«Тут основну роль відіграє те, у яке оточення потрапляє дитина. Якщо на дитячому майданчику, у садочку, у молодших класах школи дівчинку чи хлопчика принижують, дражнять за ім‘я, то логічно, що закрадається думка, що щось із іменем не так. У мене була пацієнтка, яку звали Каріна. Як на мене, чудове ім’я. Походить від римського, означає мила, дорога. Але дівчину називали «Карою» і її це дратувало, вона казала, що її ім’я – справді Кара Божа. Їй було 16, закінчувала школу. До університету хотіла вступати з новими документами. Я порадила не гарячкувати, розібратись у собі і зрозуміти причину. Ми зайнялися самокопанням і з’ясували що маленькою вона все ламала, у школі трощила лінійки, ручки, навіть парти. Саме через те отримала таку кличку. Тобто прозвали її однолітки так не так через ім’я, як через вчинки. Вона все зрозуміла і погодилась почекати зі зміною імені. Через рік ми зустрілися зовсім випадково у місті. На той час вона вже була студенткою і дякувала, що я умовила її зачекати. Виявилося, що нові друзі у захваті від її імені і вона сама зараз радіє, що не змінила його», – запевняє психологиня.

Загалом Анастасія Кравченко радить батькам усе ж бути обережними у виборі імені для дитини, аби потім не травмувати її.

«Найчастіше неординарними іменами називають малечу батьки, які хочуть втілити в життя якісь власні нереалізовані прагнення, хочуть видалити своє чадо з натовпу. Саме це потім і стає головною причиною труднощів у тієї дитини – до неї підвищені очікування, а вона ж – окрема особистість, яка має право сама будувати життя. Поясню детально. Наприклад, мама непогано малювала, але художником так і не стала. У неї народився син і вона назвала його Леонардом на честь Да Вінчі. Але художнього хисту у дитини немає. Це батьків дратує і на хлопчикові потім зриваються. Він відчуває себе не комфортно, інші діти його дражнять. А далі – все за звичним сценарієм. Тому щиро раджу не переносити на дитину власні нездійснені амбіції і дати сину чи доньці самому визначати – ким бути», – заявляє вона.

Свого часу Парламент України отримав на розгляд проєкт Закону, який забороняв давати дітям незвичайні імена, а саме: назви вигаданих персонажів і титулів, неживих предметів і географічних назв, назв представників флори і фауни, назв захворювань, а також абревіатури, позначення цифр і символів. Однак за нього так і не проголосували. Тож наразі обмежень у виборі імен українці не мають. Але при всьому цьому треба добре подумати, як нарікати малюка, бо ж відомо, що як корабель назвеш, так він і попливе.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах