135879
13:12 14.092022

В Ужгороді обговорили проблеми збереження поверхневих вод Закарпаття

Життя 3473

В УжНУ відбулося розширене засідання Президії Громадської ради при Закарпатській ОВА. Тема – «Сучасні виклики та актуальні проблеми збереження поверхневих вод Закарпаття».

У заході взяли участь представники лісового та водного господарства області, екологи, науковці й посадовці.

Аномальна спека цього літа вплинула на ряд складових природного середовища. Рівень поверхневих вод на Закарпатті впав до історично низького рівня.

– Такої кількості опадів, як ми спостерігали цього літа не було за всю історію спостережень, – розповідає начальник Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Василь Манівчук. – Тобто ми говоримо з 1945 року. Таке відхилення від норми, яке ми спостерігали цьогоріч, не було вже більше, ніж 70 років. Найбільше постраждала рівнинна та передгірська територія. Там кількість опадів від норми для літа сягала 20-50%. Що стосується річок, то критерієм маловоддя є відхилення від норми менше 20%. На кінець літа ми мали в таких басейнах річок, як Уж та Латориця близько 11% (відхилення від норми). Найкраща ситуація була у верхів’ї Тиси (Рахівський район), але турбували нас також інші річки. Основна причина – це відсутність опадів, але є й інші причини. Про них потрібно говорити лісівникам, представникам водного господарства. Така ситуація не тільки на Закарпатті, але й по всій Україні та Європі.

На думку заступника голови Закарпатської ОВА Мирослава Білецького, спекотне, посушливе літо майже без опадів спровокувало не просто зменшення рівня річок, а в деяких місцях до їх повного пересихання. Все це відобразилося на цьогорічному урожаю в області.

– Сьогоднішня зустріч важлива тим, що вона зібрала разом експертів у своїй галузі. Це дає можливість глибше вивчити проблему та знайти шляхи її вирішення, – зазначив заступник голови Закарпатської ОВА.

До дискусії долучилися ряд спеціалістів та науковців. Фахівці ділилися своїми напрацюваннями.

– Ми зрозуміли, що досить велика кількість води випадає у нас взимку та весняний період, але влітку її катастрофічно не вистачає. Дуже велика кількість води втікає. Хоча, можна сказати, що сама Закарпатська область є одним із верхніх басейнів річки Тиса. Тобто формується водозбірний басейн тут і вода йде до нижніх басейнів, – зазначив завідувач кафедри геодезії, землеустрою та геоінформатики УжНУ Владислав Пересоляк. – За статистикою, у нас є 18 тис. неосушених земель під водою, а влітку вони зменшуються до 6-7-ми.

У свою чергу лісівники розповіли, що аномальна спека наклала свій відбиток і на лісі. Деякі породи дерев поступово висихають: ялина, ясен тощо.

Тож нагальна потреба – працювати над збереженням поверхневих вод Закарпаття, адже ця проблема торкається всіх важливих сфер життєдіяльності.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах