135555
23:01 6.092022

Мукачівські волонтери обговорили план допомоги ВПО у осінньо-зимовий період. Фото

Життя 4692

6 вересня, на території волонтерського хабу “Венеція”, відбувся круглий стіл за участі волонтерських та благодійних громадських організацій, закордонних партнерів та представників влади. Головні питання порядку денного стосуються фінансових витрат, а зокрема боргів за комунальні послуги та підготовки до осінньо-зимового сезону. 

Останні шість місяців у хабі беззупинно працюють, аби не залишати ВПО сам на сам із проблемами: годують, одягають, надають адресну допомогу, перенаправляють гуманітарку у місця бойових дій, підтримують військових на фронті. На території хабу, щодня, плетуть маскувальні сітки, до цього заняття можуть долучитися усі охочі. А також декілька разів на тиждень влаштовують благодійні ярмарки.  Цей не малий обсяг роботи щодня виконують волонтери та небайдужі містяни. З перших днів війни “Венеція” функціонує виключно за рахунок пожертв та добровольних внесків, що надходять від мукачівців, гостей міста, різних організацій, меценатів та закордонних партнерів. Останні досі привозять допомогу систематично. 

На відміну від чималої кількості інших волонтерських організацій, що вже згорнули свою діяльність – волонтерський хаб “Венеція” не просто продовжує працювали, а хоче функціонувати ще більш ефективно. І зважаючи на те, що попереду опалювальний період, а у хабу й без того вже назбиралися борги за комунальні послуги, присутнім, під час обговорення запропонували об’єднати зусилля. 

“Поки був весняно-літній період ми спокійно і злагоджено працювали. Зараз же перед настанням холодів, ми маємо для початку хоча б обговорити та скласти якусь концепцію подальших дій. Вважаю, що нам потрібно об’єднюватися, розмовляти про це – заради подальшої допомоги переміщеним особам”,- зазначає волонтер та правозахисник Евгеній Владімір. 

В планах волонтерів, окрім щоденного гарячого обіду – надавати вимушеним переселенцям і прихисток на декілька днів. Реалізувати такий вид допомоги бажано за умови повного погашення вже існуючого боргу, який становить 126 тисяч гривень за електрику та воду, а також розуміння того, яким чином вони будуть оплачувати платіжки надалі, розповідає волонтерка Катерина Легерда. 

“Так, зараз для нас це питання одне з пріоритетних. Ми чекаємо в кінці осені, на початку зими чергову хвилю переселенців, адже йдуть холоди, люди потребують тепла, гарячої їжі та чаю. Зараз щодня ми годуємо близько 500 ВПО. Бувало таке, що за день наші кухарі видавали близько 1500 порцій.   Задля можливості надавати ці блага й надалі, ми повинні зараз об’єднатися і вибудувати якусь стратегію”,- каже волонтерка. 
Сподіваються волонтери і на співпрацю з місцевою владою, зокрема, на фінансову підтримку. Кажуть, як такого діалогу, поки знайти не вдалося. А попереду на них усіх чекають  виклики часу та задачі, що потребуватимуть вирішення. 

                                       Ірина Грабко 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах