133040
12:26 17.072022

В Ужгороді відбувся прем’єрний показ вистави «Крик нації…» відомого на увесь світ Маріупольського театру

Життя 4569

У суботу, 16 липня, у стінах Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичний театру імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв відбувся прем’єрний показ вистави «Крик нації…» Донецького академічного обласного драматичного театру, який знаходився у місті Маріуполь.

І, дата прем’єри була обрана не випадково, адже якраз чотири місяці тому, 16 березня, прямо на будівлю цього театру російськими військами було цілеспрямовано скинуто бомбу. Нагадуємо, що у той час театр був прихистком для сотень мирних громадян міста. Більше того, з обох його сторін величезними буквами було російською мовою написано слово «ДІТИ». Ті, хто малював їх на землі сподівалися, що цим убереже прихисток дітей, матерів та літніх людей, адже літери було видно навіть з літака. Проте, це не допомогло і кадри зруйнованого театру та безневинних жертв у ньому облетіли увесь світ та шокували його.

Тож, закономірно, що Донецький академічний обласний драматичний театр (м. Маріуполь) входить до чотирьохсот об’єктів культурної спадщини України, відносно яких МКІП зафіксувало факт воєнних злочинів за період повномасштабного вторгнення росії в Україну. Працівники та творчий колектив змогли евакуюватися, і вже понад два місяці Маріупольський драмтеатр функціонує в обласному центрі Закарпаття. Більше того, за словами самих театралів репетиції відбуваються щодня.

Під час брифінгу, який був присвячений прем’єрному показу та відбувся за кілька годин до нього у стінах Закарпатської ОВА голова адміністрації Віктор Микита наголосив на тому, що наш край уже прийняв чималу кількість вимушених переселенців, сюди евакуювалося 50% підприємств з усієї країни, зокрема тут знаходять прихисток талановиті українці й творчі колективи.

 «Для нас важливо сьогодні зберегти українське мистецтво, зберегти наших митців. Звісно, для цього вживаємо всіх заходів. Це надважливо для нас… Максимально приділяємо час тому, аби працівники й актори драмтеатру зі Сходу країни почували себе на Закарпатті як удома», – підкреслив очільник ОВА Віктор Микита.

До відома, як сам переїзд так і подальша робота Маріупольського драмтеатру в Ужгороді відбулася завдяки тісній співпраці керівництва Закарпатської та Донецької ОВА. Про це, зокрема, зазначила і заступниця голови Донецької обласної адміністрацій Юлія Костюніна, яка теж була присутня на брифінгу. «Саме тому, що ми не самі і маємо таку підтримку, сьогодні покажемо прем’єру першої вистави. Цей безпосередній досвід обміну театральними школами, традиціями надасть подвійного поштовху і нового дихання, змусить театралів та глядачів замислюватись, руйнувати стереотипи про Схід і Захід України», – наголосила пані Юлія.

У свою чергу, виконавиця обов’язків директора – художнього керівника Донецького академічного обласного драмтеатру (м. Маріуполь), заслужена артистка України Людмила Колосович торкнулася деталей самої вистави та анонсувала прем’єрні покази першої вистави драмтеатру після переїзду – «Крик нації», які заплановані на 16, 17 та 23 липня. 

«Ми провели велику роботу і зробили потужний внесок у розвиток театрального мистецтва України, засвідчили те, що нашу культуру вбити неможливо. Українська культура, як би її не мордували, виживе, буде жити, а нашим майбутнім поколінням розповідати, що ми живі і ми є нація», – підкреслила Людмила Колосович.

А над першою виставою відновленого українського театру працює команда у складі режисерки-постановниці Людмили Колосович, художниці, заслуженої діячки мистецтв України Емми Зайцевої та режисерки з пластики Наталії Каспшишак-Сенів (США). І в постановці задіяна вся трупа, яка переїхала до Ужгорода.

До слова, вистава «Крик нації…» присвячена відомому українському поету-шістдесятнику Василю Стусу, який був закатований радянським режимом. Як повідомили автори вистави, біографічні сторінки життя поета та правозахисника  знаходять аналогії у новітній історії України, зокрема, подібність боротьби, спільність мети та єдина мрія про вільну та незалежну Україну.

Також у планах Маріупольського театру показати свою виставу у інших містах України. До того ж, театрали вже отримали запрошення від української діаспори США та від організаторів фестивалю українського театру у польському Кракові.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини