132646
13:19 8.072022

Як в Ужгороді відзначали Івана Купала

Життя 6682

Одним із найпоетичніших свят, яке відзначають в Україні, традиційно вважають Івана Купала. У народі об’єднався образ язичницького бога достатку Купала з християнським пророком Іваном Хрестителем. Це день літнього сонцестояння, а також свято молоді, свято сонця, землі, води і вогню, свято духів давнього роду нашого. Тож різноманітні народні гуляння у цей день вітаються.

В Ужгороді волонтери Руху підтримки Закарпатських військових влаштували свято для городян та гостей міста. Проходило воно під гаслом «Відсвяткуємо Купала, щоб раша запалала!».

Традиційні обряди, давні звичаї, багато майстер-класів, виступів, розваг організовували на березі Ужа, біля філармонії.

“Об’єднуємо усі сили добра, чари матінки природи, міць стихій води й вогню та справжню магію закарпатських босоркань! І усе задля того, аби допомогти нашим захисникам здобути перемогу на нашій землі!”, – наголосили організатори заходу.

Розпочалося свято із купальської ходи. Відтак на Ботанічній набережній розгорнули смачний фудкорт із різноманітною випічкою та напоями. Обабіч відбувалися різноманітні майстер-класи на святковий концерт.

Не обійшлося і без традиційного спускання віночків на воду дівчатами, стрибків через багаття, а також традиційних для Івана Купала вінкоплетин.

Проводила цей майстер-клас вчитель, член Спілки дизайнерів України, Світлана Залуцька.

– Мій чоловік на Сході, тому я вирішила, що хочу провести цей благодійний майстер клас на підтримку ЗСУ, – розповідає майстриня. – Сьогодні ми вчилися правильно плести Купальські вінки. У слов’янській традиції існує повір’я, що квіти і рослини в Купальську ніч мають цілющу силу. Дівчата вплітали їх у вінки і заговорювали, щоб знайти міцне здоров’я, вдало вийти заміж або отримати хороший урожай. Квітів, які найчастіше використовувалися у вінках, було кілька: звіробій та безсмертник – символ здоров’я і довголіття; чорнобривці – символ вірності і краси; деревій – честь і міцність; барвінок – символ життя і вічної любові; калина – символ дівочої краси; любисток – символ відданості і любові; ромашка – символ Сонця, чистоти і вірності; мальва – символ Віри, Надії і любові; волошка – символ краси і ніжності; вусики хмелю – символ гострого і гнучкого розуму; мак – символ родючості; незабудка – символ вірності і сталості. Якщо дівчина хотіла попросити у вищих сил здоров’я і благополуччя, то вплітала в вінок цілющі трави, а якщо важливий був хороший урожай, то доповнити традиційний вінок можна було пшеницею, ячменем і житом. Важливо запам’ятати, що в жодному разі у Купальський вінок не можна вплітати дурман, папороть та вовчі ягоди.

“Родзинкою” заходу стало імпровізоване спалення бутафорського московського Кремля, що викликало неабиякий ажіотаж серед відвідувачів. Відтак глядачі мали нагоду побачити чаруюче дійство від театру вогню “Fire Life”.

Гостям міста такі святкування припали до душі, оскільки вони мали не тільки розважальну, але й благодійну мету:

– Свято Івана Купала – свято очищення. І сьогодні вся Україна проходить цей складний етап оновлення для того, щоб надалі з упевненістю дивитися в завтрашній день, який прийде і принесе щасливе майбутнє не тільки нам, але й нашим дітям та онукам. Вони обов’язково житимуть у мирній та квітучій Україні!

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах