На Рахівщині місцеві жителі активно збирають березовий сік
На Рахівщині люди ходять та потрохи “доять” березові дерева, бо настав час.
Точних дат для збору березового соку на Рахівщині, не існує. Все залежить від конкретних погодних факторів. Весна на Рахівщину, приходить завжди із запізненням, особливо у вищих селах, тут сніг лежить і тепер. Але місцеві жителі орієнтуються на час танення снігу, і звертають увагу на березові бруньки. Якщо з’явилися перші проталини, а нирки стали набухати – готуйте посуд і інструмент. Полювання за соком припиняється тоді, коли починають розпускатися перші листочки.
Днями зустріли хлопчину, який щось колупав у дереві, березі. Зупинились спитати що робить, то він розповів що збирає трохи соку, цього його навчив робити тато.
Сашко розповів що ж потрібно мати для збору березового соку? Ну самим логічним, напевно, буде тара. Ви повинні приготувати заздалегідь чисті баклажки, банки або будь-яку іншу місткість в якій може перебувати рідина Особисто я завжди використовую 2 – літрову пластмасові пляшки. Далі вам стати в пригоді мотузка, за допомогою якої ви зможете повісити місткість на будь-яку, зручну для вас, висоту. Раджу вам придбати не товсту трубочку, через яку буде текти сік. Як варіант, ви можете купити медичну трубку. Вона продається у всіх аптеках і коштує відносно не дорого. Дуже важливо запастися садовим варом. Їм доведеться замазувати місця, звідки біжить сік.
Потім роблю отвір невеликий, і не глибокий, приблизно такий як ваша трубочка. Збір соку повинен не тільки принести користь вам, але і не нашкодити дереву так мене навчив тато, – розповів Сашко.
Ми вирішили трохи дослідити з відкритих джерел, чим корисний березовий сік, і ось багато цікавих фактів:
ЧИМ КОРИСНИЙ БЕРЕЗОВИЙ СІК
Березовий сік містить вітаміни: В1, В2, В4, В5, В6, В9, В12, С, D, Е, РР, макро- та мікроелементи: залізо, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, алюміній, марганець, мідь, цирконій, нікель, титан, стронцій, кремній, барій. Також сапоніни, органічні кислоти, дубильні речовини, фітонциди, вуглеводи, цукри (глюкоза, фруктоза, сахароза) та ефірні масла.
ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ
З лікувальною метою березовий сік можна пити мінімум двічі в день по пів склянки вранці і ввечері. Загалом можна пити від одного до двох літрів в день.
– березовий сік володіє сильною антиоксидантною дією;
– посилює імунітет;
– підвищує опірність до вірусних інфекцій, вбиває бактерії і мікроби;
– відновлює сили, підвищує тонус організму і очищає від токсинів;
– при серцево-судинних захворюваннях;
– при онкології;
– покращує обмін речовин;
– прискорює метаболізм;
– тонізує нервову систему;
– при ожирінні різного ступеня;
– при хворобах суглобів та хребта (радикуліт, ревматизм, артрити, артроз, подагра)
– при ураженнях дихальних шляхів (бронхіт, пневмонія, бронхіальна астма, туберкульоз) ;
– очищає кров, підвищує рівень гемоглобіну;
– виводить шлаки, солі важких металів, токсини, продукти розпаду та інші шкідливі речовини;
– нормалізує кислотність в шлунку і кишкову мікрофлору;
– при інтоксикації будь-якого походження;
– покращує функцію нирок при пієлонефриті.
КОСМЕТОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ
– застосовуючи зовнішньо березовий сік, можна позбутися пігментних плям на шкірі, ран і виразок, вугрів і гнійників, вилікувати екзему, запалення, фурункули;
– відмінно тонізує шкіру, усуває зайву жирність;
– для поліпшення росту волосся, зменшення його ламкості, усунення лупи – березовий сік втирають в шкіру голови.
ПРОТИПОКАЗАННЯ
– алергія на пилок сережок берези;
– немовлятам до півроку;
– людям з сечокам’яною хворобою;
– індивідуальна непереносимість.
ЦІКАВІ ФАКТИ
– здавна існує така прикмета: якщо сік виділяється рясно – очікується дощове літо;
– у світі налічується понад 100 видів беріз (багато видів поширені в Україні) ;
– численні клінічні випробування показали, якщо випивати один стакан соку в день протягом 3-4 тижнів, людина відчуває прилив бадьорості, позбавляється від депресії і хронічної втоми. Крім того, березовий сік прекрасний природний адаптоген;
– березовий сік популярний в Євразії та Північній Америці, особливо в холодних регіонах, Північному Китаї і в Україні;
– з деревини берези роблять активоване вугілля, дьоготь, ксиліт (замінник цукру) тощо.
РЕЦЕПТИ ПРИГОТУВАННЯ БЕРЕЗОВОГО СОКУ
Консервований березовий сік
– візьміть 3 літри свіжого соку, додайте 100 г цукру і 1 середній лимон, порізаний дольками;
– прокип’ятіть на повільному вогні в емальованому посуді 5 хвилин;
– залийте в стерилізовані банки, закатати. Замість лимона можна використовувати апельсин. Приємний смак додасть соку гілочка м’яти або меліси.
Березовий квас на дріжджах
– нагрійте березовий сік до 35 ° С;
– додайте 15 г дріжджів (на 1 літр соку), трохи родзинок, лимонної цедри;
– закрийте щільною кришкою. Витримайте 7 днів.
Березовий квас без дріжджів
– налийте березовий сік в трилітрову банку;
– покладіть в нього шматочки підсушеного житнього хліба. Для аромату покладіть листя смородини і вишні;
– прикрийте банку марлею, витримаєте 14 днів.
Газований напій
– налийте березовий сік в трилітрову банку і потримайте в теплі 2 дня;
– покладіть в банку 6 ч ложок цукру. Додайте трохи родзинок і цедри лимона;
– закрийте кришкою і потримайте ще 2 дні;
– виходить приємний газований напій. Якщо процес бродіння буде активним, потрібно відкрити кришку або використовувати кришку з отвором. Щоб зменшити процеси бродіння, напій зберігають в холодильнику.
Квас з солоду
– налийте 5 літрів березового соку в здорову пляшку та витримайте 2 дні;
– покладіть 30 г ячмінного солоду та витримайте не менш 10 днів;
– щоб квас зберігався довго, в бочки покладіть мед і дубову кору. Також можна додати трави – чебрець, кмин, липу, ромашку, мелісу, звіробій.
Олена БОДНАР
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися