113599
11:48 23.052021

Ворочово на весняного Миколи відзначило престольний празник. Фото

Життя 4937

22 травня східна церква відзначає перенесення мощей святого Миколая Чудотворця. У народі ж кажуть – ярьнього (весняного)/літнього Миколи. Вперше це свято було встановлено папою Урбаном ІІ в ХІ столітті.

Мабуть, жоден зі святих, що їх вшановує наша церква, не удостоївся такого вияву всенародної любові, як святий Миколай Чудотворець, угодник Божий – ці характеристики з’явились поруч з його ім’ям ще за життя.
Цього дня у селі Ворочово, що на Перечинщині,престольний празник. На релігійній події побувала і кореспондентка «Карпатського об’єктива».

До села приїхали паломники, гості на власному транспорті або із знайомими, бо у вихідні рейсовий автобус не їздить. У греко-католицькій та православній церквах Святого Миколая Чудотворця священики Перечинського деканату провели святкову Літургію, обхід церкви з читанням Євангелія та миропомазання.

У селі проживає близько 800 чол. Греко-католицьку церкву збудували  п’ять років тому. Громада невелика, але згуртована, торік встановили великий хрест з чорного мармуру, вартість якого 40 тис.грн. Настоятель церкви отець Микола привітав усіх із празником, а Миколів – з іменинами. Усім заспівали «Многая літ».

До речі, на святкове Богослужіння прийшло чимало молоді, людей похилого віку. Прийшла і найстарша жителька села – 95-річна Марія Іванівна Квич. Багато років поспіль вона зі своїм чоловіком вчителювала у початковій школі. Видно, хороша була вчителька, бо люди віталися з нею, цікавилися її самопочуттям.

Для паломників організували святкову трапезу. Пригощали  бутербродами з ковбасою, сиром, свіжими огірками і дуже смачними домашніми тістечками. До рота так і просився «Кучерявий Іван», «Спартак», «Медовик». Із напоїв були мінеральна та солодка газовані води, кава.

На центральній дорозі продавали ікони, хрестики, пацюрки, лизала. Діти розважались на атракціонах. Ворочівці продовжили святкувати вдома за родинним столом. Пані Віра розповіла, що насмажили котлет, відбивних, запекли курячі стегна в духовці, зварили поливку (бульйон), холодець. Накрутили каструлю голубців з молодої капусти. Накришили салати із свіжих огарків, помідорів. Вперше цьогоріч приготували молоду картоплю.  На десерт подавали три види домашньої випічки, морозиво та полуницю.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Бедевлі на Тячівщині водійка Opel наїхала на чоловіка, який лежав на дорозі: пішохід загинув
18:44
Свекруха регулярно знущалася над невісткою та виганяла її з дому
17:39
В Ужгороді патрульні зупинили нетверезого водія BMW
16:36
На Закарпатті за тиждень засуджено організатора і переправницю, які намагались нажитись на переправленні ухилянтів – дайджест прокуратури
12:37
Один рух — і життя могло змінитися назавжди: ужгородські медики врятували 18-річного юнака
11:40
На Закарпатті бізнесу роз’яснили умови енергозабезпечення та доступні фінансові інструменти підтримки
10:42
Помер народний артист України закарпатець Степан Гіга
09:55
В Ужгороді попрощалися із Володимиром Бирою
09:15
Музика, що відкриває серця: як дебреценський ансамбль SONUS подарував Берегову світло Адвенту
08:30
У Мукачеві близько 90 водіїв притягнуто до адміністративної відповідальності за 10 днів на платних паркувальних майданчиках
16:21
Всі новини
Головне