108687
12:47 15.122020

Масова вакцинація від COVID-19: Україна та світ

Життя 4361

Поки в Україні сперечаються, запроваджувати локдаун на зимові свята чи ні, розвинені країни світу активно готуються до вакцинації. Адже провести масове щеплення від СOVID-19 за короткий термін – завдання вкрай непросте.

Влада України теж запевняє, що все населення буде вакциноване від коронавірусу. У першу чергу люди із груп ризику. Мова про медичних працівників, освітян, правоохоронців, військових, літніх осіб і тих, хто має захворювання.

Ситуація з вакцинами

Україна бере участь у Глобальному механізмі з доступу до вакцин від COVID-19 – COVAX. У його рамках ми отримаємо безкоштовно 8 млн доз, тобто на 4 млн населення. Крім того, у МОЗ напередодні заявили, що Світовий банк виділить Україні на закупівлю вакцин 100 млн доларів.

Утім, за даними фонду, цього слід очікувати не раніше травня 2021 року.

Найбільш реальними варіантами поки що є вакцина від американської компанії Moderna та препарат від Pfizer і BioNTech (США і ФРН відповідно). Остаточно вони ціну не називали, але є попередні розрахунки компаній. Проблема ще в тому, що одній людині необхідні дві дози.

Так, німецько-американську вакцину вказані компанії попередньо погодилися продавати уряду США за 39 доларів (дві дози). Moderna також назвала попередню ціну – 25–37 доларів за одну дозу.

Щоправда, в Україні наразі відсутня інфраструктура для транспортування і зберігання вакцини BioNTech. Адже це можливо лише за вкрай низької температури – мінус 80°С. Тому більшість експертів схиляються до вакцини Moderna, яку легше зберігати і транспортувати.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що Україна звернулася до США з проханням розглянути її як потенційного пріоритетного кандидата на отримання вакцин проти COVID-19 «у режимі тестування та використання в надзвичайних ситуаціях». Як передала ввечері 7 грудня пресслужба відомства, про це йшлося під час телефонної розмови очільника МОЗ Максима Степанова з тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін.

«Протягом двох найближчих тижнів ми підпишемо договори про постачання вакцини проти COVID-19 з деякими компаніями-виробниками. Однак це не гарантує отримання Україною вакцин у найближчі місяці, адже перша вироблена партія буде закривати потреби GAVI COVAX», – сказав Максим Степанов.

МОЗ вказує, що, за словами Крістіни Квін, її команда зробить усе можливе, щоб наша країна отримала препарати проти COVID-19 у найкоротші терміни.

«Ми підтримуємо офіційну позицію МОЗ України щодо відмови від використання російської вакцини, яка не пройшла всі фази клінічних випробувань. Окрім того, уже сьогодні ми проведемо нараду з урядом США щодо постачання вакцини в Україну, де обговоримо терміни та обсяги поставки», – цитує Крістіну Квін пресслужба МОЗ.

Днями заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що уряд працює над національним планом проведення щеплень від коронавірусу.

Сценарії вакцинації розробляються з урахуванням температурних вимог до зберігання і транспортування препаратів. Зокрема обговорюються варіанти, які передбачають температурний режим нижче мінус 70°С, мінус 20°С і від мінус 2°С до плюс 8°С, додав він.

– Зараз вивчаємо, скільки вакцини може прийти в Україну і скільки ми можемо прийняти. Для цього аналізуємо можливості складів національних і всіх приватних структур, скільки ми можемо прийняти, завезти і поставити в холодильник, – пояснив головний санітарний лікар.

При цьому Ляшко запевнив, що Україні вистачить ресурсів для проведення вакцинації з урахуванням закладених у проєкті держбюджету 2,6 млрд грн та кредитних ресурсів міжнародних банків – 50 млн дол. від Європейського інвестиційного банку та 75 млн дол. Світового банку.

Крім того, Віктор Ляшко зазначив, що в нашій країні не буде чорного ринку вакцини від коронавірусу й усі препарати відстежуватимуться. Також він наголосив, що Україна не закуповуватиме російську вакцину.

– Поставки російських препаратів в Україні заборонені. Ми не завозимо жодного російського препарату, а вакцина – це імунобіологічний препарат, – сказав він.

Міністерство охорони здоров’я також розглядає варіанти залучення до боротьби з COVID-19 приватних клінік, які можуть стати майданчиками для проведення щеплень.

Утім точної дати, коли в Україні може розпочатися вакцинація, до сих пір немає.

Як готуються у світі

Для порівняння, у багатьох західних країнах, зокрема в США та Німеччині, масова вакцинація має відбутися в середині грудня. Ці держави вже нині інтенсивно працюють над логістикою, як максимально швидко провести щеплення від COVID-19.

У Німеччині створюють спеціальні центри. У Берліні з населенням 4 млн, майже як у Києві, їх відкриють шість. Зокрема на території колишнього аеропорту, на льодовому катку та велодромі, повідомляє видання DW. Саме тут за лічені тижні зможуть вакцинувати сотні тисяч берлінців.

Утім облаштування таких центрів – це тільки один із викликів. У Берліні хочуть лише за перші тижні кампанії зробити щеплення 1 млн людей, тобто майже 20 тис. на день. Для цього потрібно знайти достатньо медпрацівників. Сімейних лікарів залучати не будуть, оскільки ті повинні займатися своїми пацієнтами. Влада Німеччини розраховує на добровольців для адміністративних функцій, а також представників громадських організацій. Необхідну інфраструктуру в країні планують підготувати до середини грудня.

Утім це тільки верхівка айсберга. Величезним викликом європейці вважають логістику доставки вакцин, адже йдеться про гігантський обсяг – близько 10 млрд доз у світових масштабах.

Аби зробити щеплення мільярдам людей, знадобиться 15 тисяч авіарейсів та 200 тисяч контейнерів з медикаментами, зазначає одна з німецьких логістичних компаній.

Тут варто зауважити, що ланцюг охолодження в спеціальних боксах не можна переривати ні під час транспортування вакцини, ні під час її тимчасового зберігання в аеропортах.

Тож швидку доставку препаратів для щеплення від коронавірусу по цілому світу експерти називають завданням століття. І західні країни з хорошою інфраструктурою, безперечно, мають перевагу.

В Україні, на думку фахівців, очікуються проблеми з організацією щеплень у регіонах. Наразі запитань більше, ніж відповідей: як забезпечать доставку вакцин в умовах глибокого охолодження, чи створять центри імунізації, скільки вакцин замовлено і коли розпочнеться довгоочікувана вакцинація?..

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини