105965
16:18 19.092020

"World Cleanup Day": у Мукачеві сотні людей вийшли на акцію з прибирання

Життя 4270

19 вересня, мукачівці разом з мільйонами громадян у 180 країнах світу, вийшли на вулиці заради спільної мети – порятунку планети від сміття.  Акція “World Cleanup Day”  покликана привернути увагу спільноти до екологічної проблеми. 


 

У Мукачеві для прибирання визначили 4 основні локації та до кожного прикріпили куратора: локація біля ринку ” ГІД ( Світлана Самойлюк), біля Драмтеатру ( Тетяна Попович), в районі Черемушки на набережній (Олена Ціва) та по набережній до монастиря ( Олександр Соляник). 

Приєднатися до акції вирішили чимало містян, серед небайдужих представники різних професій та з різним світоглядом. Також серед присутніх багато молоді.  Люди кажуть, що  їх об’єднує бажання жити в кращій та чистішій країні. 

“Якщо кинути одну бумажку на вулиці, то вона не виглядає дуже засміченою. Але йде інша людина, побачила що там сміття та кинула і собі. Потім третій, четвертий…п’ятий і потім це вже стає нормою. Люди звикають жити у бруді”, – каже один з координаторів акції, Олександр Соляник. 

Чоловік додає, що на їх локації біля Мукачівського монастиря  на невеликій території вони наповнили десятки сміттєвих пакетів. Зазначає, що вражений кількістю відходів біля  храму. “Ми долучилися до акції, бо  вважаємо, що цей бруд навколо нас провокує і бруд в голові. Там починають жити таракани і мухи. Спілкування з такою людиною мало приємне, а тому ми  хотіли б, аби люди зрозуміли, що порядок потрібно навести ззовні і всередині”, – підсумовує  Олександр Соляник. 

На іншій локації, біля ринку Гід, сміття виявилося ще більше. Там утворився справжній смітник. Учасники акції сортували відходи, адже  багато з них може піти на вторинну переробку.  

За даними Світового банку, щодня люди виробляють понад  2 мільярди тонн сміття, а це 800 грамів на людину. Якщо так –  без змін триватиме до 2030 року, то людству потрібно буде ще додаткові 2 планети аби зберегти своє сміття. Тому таке прибирання – це тільки перший крок до  збереження екосистеми.


                                       Ірина Грабко

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах