8999
20:31 25.062016

У Вишкові пройшов фестиваль п’яти коронних міст. ФОТО

Життя 2559

Вперше подібний захід у закарпатському селищі пройшов у 2009 році. А на цьогорічний фест у Вишкові зібралися представники Тячева та Хуста, а також Угорщини та Румунії.

13510650_1069727416435384_14687409_n

Свято відвідали і народний депутат України, голова товариства угорської культури Ласло Брензович, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугойло, Генеральний консул Угорщини в Берегові Ендре Саліпські, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, міністерський комісар з питань управління транскордонними інвестиціями Управління прем’єр-міністра Угорщини Іштван Грежа, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ілдіка Орос та інші.

-У 1329 році король Карой Роберт надав статус коронних або королівських міст Вишкову та ще чотирьом населеним пунктам, серед яких – нині українські Хуст і Тячів та румунські Марамуреш-Сігет і Довге Поле, – зазначив Вишківський селищний голова Ярослав Гайович. – Це означало, що ці міста більше не залежали від феодалів і мали ряд неабияких пільг від короля — самі обирали собі керманича, мали право судочинства, звільнялися від податків.

13087021_884416795017278_8600938028775798300_o

-Відрадно, що сьогодні зміцнюються зв’язки між Україною та Угорщиною, адже у нас справді дуже багато спільних сторінок історії. І символічна назва свята «Корони знову разом» свідчить про те, що наші народи повинні жити у злагоді й надалі. До речі, Вишково має дуже давню і цікаву історію. Ще в 1281 році на горі Вар-Хедь тут було зведено замок, який був безмовним вартовим соляних копалень. Тут любили відпочивати історичні та культурні діячі Угорщини, тут часто бував автор угорського гімну Ференц Келчеї. Зараз же селище є осередком угорської культури Хустщини, – наголосив для «Карпатського об’єктива» нардеп Ласло Брензорвич.

У своїх виступах Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугойло та Генеральний консул Угорщини в Берегові Ендре Саліпські зауважили, що добре, коли культури доповнюють одна одну і проводяться змістовні й колоритні заходи, які об’єднують три народи – український, угорський та румунський.

Цікаво, що ідею проведення фесту запропонувала селищна спілка розвитку зеленого туризму. І не прогадала, адже цьогоріч він пройшов уже в восьме.

Крім виступів керівництва краю та міських голів коронних міст, присутні на святі мали можливість поринути у творчу атмосферу під час майстер-класів та насолодитися цікавою концертною програмою.

До речі, перед присутніми на фесті виступив угорський державний народний ансамбль із музично-танцювальною виставою «Кличе мене дух Закарпаття. По обидва боки гір».

Відбулася під час свята і ще одна важлива подія. Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль та голова Веспримської обласної ради Імре Полгарді підписали угоду про співпрацю, спрямовану на підтримку економічної співпраці та зміцнення партнерських стосунків у сфері культури, освіти, медицини та впровадження спільних проектів, зокрема, у галузі будівництва доріг.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах