Готуємося до Великодня
Світ завмер в очікуванні дива. Свято Христового Воскресіння досі є незбагненним для багатьох людей.
Це час для оновлення і змін не лише в природі, але й людському житті. Якась невидима сила змушує нас зупинитися хоч ненадовго в цій метушні й задуматися над тим, а що далі. Саме таким празником для православних християн, яке дає відповідь на багато питань, є свято Пасхи.
Саме слово «паска» походить від єврейського «пейсах», що означає перехід. Для єврейського народу – перехід через пустелю та звільнення від рабства, а для християн – перехід до вічного життя, яке своїми стражданнями та смертю дарував нам Ісус Христос. Тож учімося бути гідними цього подарунка.
Слова про те, що звичайний кухонний стіл – це долоня, на якій Господь простягає нам свої дари, є для багатьох справжнім одкровенням. Різноманітні смаколики на цьому столі не що інше як символи свята. Паска, що символізує перехід до вічного. Яйця, які нагадують про народження вічного життя. М’ясо, що є символом пожертви…
Свято є свято, і кожному хочеться зустріти його по-особливому. Тому готуються до нього заздалегідь.
До Великодня залишилися лічені дні, тож усі господині вже розпочали підготовку. Аби заощадити та уникнути черг у магазинах, на закупи вирушають заздалегідь.
Ужгородка Анна Лендел до свят майже готова. Жінка розповідає, що для її сім’ї Великдень – особливе свято. На нього чекають з нетерпінням, а ще – ретельно готуються.
Жінка запрошує нас на чепурненьку кухню. Тут усе блищить чистотою. На столі – вишивка. Ще декілька днів – і великодній рушник буде повністю готовим. Краса неймовірна.
«Порядна ґаздиня під час посту передусім наводить лад у душі, а вже потім у хаті, – каже жінка. – У Страсний тиждень прибирати не буду, а бігати по магазинах тим більше. Намагаюся подбати про все наперед. Тому оселя в мене вже чиста й більшість продуктів, які опиняться на святковому столі, придбані. Тим паче, що ціни до Пасхи точно зростуть. Якщо мова про продукти, які можуть довго зберігатися і за них потім не потрібно переплачувати, то чому би їх не купити? Особисто я вже придбала борошно, різне м’ясо, рибу, домашні яйця, масло. Таким чином зекономила щонайменше сто гривень».
За словами пані Анни, останній тиждень перед святом хоче приділити своєму духовному життю. Більше бути в церкві, а не на кухні. У Чистий четвер жінка пектиме паску. Для її сім’ї – це справжній ритуал.
«За цим рецептом пасхальний хліб пекла ще моя прабабуся. Мене навчили змалку: аби паска вдалася доброю, над тістом потрібно довго молитися. Пасок печу багато. Роздаю їх своїм родичам, друзям. Відомо, що весь спечений хліб освячується, тому паски їмо щонайменше місяць після свята. Вони не псуються, а навпаки, стають ще смачнішими. До великоднього столу з м’яса готую різноманітні смаколики. Це значно смачніше, ніж у магазині, і дешевше», – розповідає ґаздиня.
Таку думку розділяють більшість мешканців міста. Адже експерти наголошують, що великодній кошик цьогоріч подорожчав щонайменше на 50%. Тому закарпатці намагаються знайти свій спосіб зекономити. Щоб наповнити великодній кошик, цього року доведеться викласти приблизно 700–1000 гривень. Тож не дивно, що кожен зустрічає свято на свій смак, а точніше на свій гаманець.
Але не вартість куплених продуктів та їхня кількість є важливим атрибутом цього свята. А добро, любов, надія, віра, які змінять цей світ на краще і нас у цьому світі також.
Христина БІКЛЯН
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися