29165
20:36 7.042017

Барвисте писанкове свято розпочало квітневий день Благовіщення

Життя 7063

6 квітня 2017 року усіх ужгородців та гостей міста заполонив писанковий диво-сад, що напередодні Великодніх свят з’явився у центрі міста.

1

Цьогоріч вже втретє проведено фестиваль-конкурс „Воскресни, писанко!”. Участь у ньому взяли представники всіх навчальних закладів всіх районів, шкіл-інтернатів та професійно-технічних навчальних закладів. 54 „Великодні дерева”, прикрашені писанками, зробленими руками учнів та вихованців навчальних закладів регіону, вражають невичерпною імпровізацією, співзвучною з традиційністю краю, презентують культурно-мистецьку спадщину багатонаціонального Закарпаття.

Нагадаємо, обласному етапу передував конкурс у кожному навчальному закладі, районі, місті.

Відвідувачі фестивалю-конкурсу високо оцінили оригінальність кожного витвору мистецтва, а серед них писанки, вишиванки, композиції, вишуканість кольорової гами та розмаїття техніки виконання. Цього року журі також попрацювало над визначенням переможців, хоча ця робота стає дедалі складнішою. Писанки, представлені у різних техніках, мали відповідати високим вимогам. Вимогою конкурсу було представлення семи технік виготовлення пасхальних яєць: зернівка, дряпанка, воскова техніка, мальованка, квілінг, кераміка (виготовлене з глини) та бісероплетіння. Велику увагу звертали й на відповідність регіональним традиціям у розписі, орнаменті, колористиці. Крім цього, оцінювали й естетичне враження та художній рівень робіт. Брали до уваги також оригінальність вбрання дерева.

Новинкою третього щорічного фестивалю стала виставка «Великодній рушник», яка вдало розмістилася в атріумі облдержадміністрації.


Великодні рушники також виконані у різних техніках і символізують святково-застелений Великодній стіл. Стіни атріуму прикрасила фотовиставка – вернісаж, який дав можливість згадати минулорічне одноіменне свято.

Також відбулося урочисте відкриття та нагородження найкращих учасників ІІ обласного фестивалю-конкурсу «Воскресни, писанко!». Переможців нагородили почесними грамотами та грошовими преміями.

Найбільш щирими і вдячними глядачами виявились діти: вони віддали належну увагу кожній із представлених декорацій – чи то квітуче дерево з бісеру, чи писанкова берізка або сакура.

Іноземні гості міста, із щирим захопленням розглядаючи композиції, відзначали теплоту, радість і любов, що їх випромінювала кожна писанка, кожна тематична міні-композиція.

Не могли не привернути увагу відвідувачів три величезні кошики в центрі площі. З одного боку, вони символізували радість наближення Великодніх свят, з іншого боку – добробут, мир і злагоду в кожній родині.

Після урочистої частини відбулася концертна програма за участю дитячого зразкового народного ансамблю «Джерельця Карпат», «Корпорації друзів» та вихованців Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості «ПАДІЮН».

Під час першого та другого днів фестивалю відбуваються майстер-класи з виготовлення великоднього атрибуту. У ньому могли взяти участь усі бажаючі містяни та гості обласного центру.

Помилуватися культурно-мистецькими витворами дитячих рук, що несуть радість, дарують насолоду, до 21 квітня зможе кожен бажаючий.

Софія ПЕКАРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах