18951
15:26 4.112016

Усе про ID-картки на Закарпатті

Життя 5149

4 листопада 2016 року в Україні стартував прийом документів на нові внутрішні паспорти – пластикові, з електронним чипом. Видаватимуться вони на 10 років. Перший раз – безкоштовно, потім – доведеться купувати. Документ відрізнятиметься від паперового аналога, оскільки буде більш захищеним та зручним.

1

Нагадаємо, паспорт громадянина України у формі ID-картки видають в Україні ще з січня 2016 року. Першим етапом було запровадження внутрішніх біометричних паспортів для осіб, яким виповнилося 16 років і котрі отримують паспорт вперше. У листопаді стартував уже другий етап – пластиковий паспорт зможуть отримати українці, які досягли 14 річного віку. А також – решта громадян України – у випадку втрати паспорта, псування, зміни прізвища або необхідності вклеювання фотокарток при досягненні 25- або 45-річного віку. Тобто примусової заміни старих паперових паспортів на нові пластикові не буде, однак нові паспорти старого зразка більше не видаватимуть.

Особам, що не досягли 18-річного віку, паспорт оформлятиметься на 4 роки, а всім іншим – на 10 років.

Без відбитків, але з цифровим підписом

«Територіальні підрозділи міграційної служби Закарпаття відповідно до Постанови Кабінету міністрів України № 745 розпочали прийом документів на оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки для всіх краян, – коментує начальник Ужгородського міського сектору ГУ ДМС України в Закарпатській області Магдалина Бобяк. – Аби отримати паспорт громадянина України у формі картки, особі, яка досягла 14-річного віку та оформлює внутрішній паспорт вперше, необхідно подати свідоцтво про народження, копії паспортів батьків та ідентифікаційний код (або повідомлення про відмову від коду). Інші громадяни, які змінюють або відновлюють документ, подають паспорт, що підлягає обміну, ідентифікаційний код (або повідомлення про відмову від коду) та квитанцію про сплату платежів».

2

ID-картки міститимуть таку інформацію: відцифрований обрис обличчя та підпис; прізвище, ім’я, по батькові; дату та місце народження; ідентифікаційний код; дані про місце проживання.

На вимогу особи разом з паспортом-карткою надаватиметься паперовий витяг з реєстру, якщо документально потрібно буде підтвердити місце реєстрації.

За словами Магдалини Бобяк, для 14-річних громадян і тих, хто оформлює внутрішній паспорт вперше, послуга є безкоштовною. Для інших категорій громадян вартість ID-паспорта за 20 робочих днів становить 279 грн. У разі термінового оформлення – 366 грн.

Вперше послуга надається виключно за місцем реєстрації. Надалі змінити електронний паспорт можна буде в будь-якому куточку України. Адже нові паспорти, на відміну від попередніх «книжечок», видаються на основі електронної бази даних – Єдиного державного демографічного реєстру, отже кожній особі лише один раз доведеться пройти процедуру ідентифікації, надалі інформація про неї буде міститися в реєстрі.

Варто зазначити, що обмін звичайного паспорта громадянина України на електронний не є обов’язковим. Цей документ і надалі буде чинним. Тому, добровільна (за бажанням) заміна документів тимчасово обмежена виключно з метою уникнення ажіотажу, великих черг та проявів корупції при наданні послуги.

 

Нині на Закарпатті практично у всіх районних підрозділах міграційної служби можна оформити паспорт європейського зразка, окрім Перечинщини та Великоберезнянщини. Оскільки там ще не встановлено робочі станції з оформлення біометричних документів, то поки паспорт громадянина України видаватиметься у вигляді книжечки.

Перший паспорт у 14 років

Наразі на Закарпатті вже є 7 з половиною тисяч 16-річних власників ID-паспортів. Першою 14-річною ужгородкою, яка отримає новий пластиковий паспорт стала Ірина Пасєвіч, учениця ЗОШ №19.

Для дівчини – це дуже хвилююча мить, тож у міграційну службу прийшла, як на свято: у вишиванці та заручившись підтримкою близьких.

Іринка зізнається, про оформлення паспортів почула з новин і з того часу загорілася ідеєю отримати ID-картку першою серед своїх однолітків.

5

«Я бачила як тато з мамою отримують листи від бабусі. Тоді я сказала, що хочу теж так, але отримувати їх самостійно. Для цього я вирішила отримати документ, який засвідчуватиме моє громадянство. Тим паче, як прочитала в Інтернеті видача паспортів з 14 років, а не з 16 є міжнародною практикою, так як з 14-річного віку настає часткова дієздатність громадянина», – розповідає Ірина Пасєвіч.

Загалом головний мотив запровадження ID-карток, як у інших країнах світу, так і в Україні – це безпека. Підробити біометричний документ фактично неможливо. Окрім того, пластиковий документ спрощує життя та економить час.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах